Moet Europa een toontje lager zingen? (2)

De Maassluisse muziekleraar Jil van den Doel was niet de eerste die zich door de Europese gedachte liet inspireren tot het maken van een Europalied. Bijna 30 jaar vóór zijn The European Bond schreef Louis Noiret, beter bekend van Kleine Herdersjongen uit 1939, samen met tekstschrijver H. Joosten de meezinger Europa één. De Europese Beweging stelde de bladmuziek beschikbaar in vier talen: Nederlands, Engels, Frans en Italiaans. Een Duitse versie ontbrak echter. Of lag de oorlog daarvoor nog te vers in het geheugen? In ieder geval duidt de volgende (Nederlandse) strofe hierop: ‘Wij wenschen geen dwang, noch van Oost noch van West. Geen land van Europa kan zonder de rest.’

http://www.muzikum.eu/nl/download/file.php?bandpic=11077&v=1
Het muziekstuk werd op 9 mei 1948 ter gelegenheid van het Europa Congres in Den Haag door een menigte van 40.000 man uitgevoerd op de Dam in Amsterdam.
Wie tegen de huidige Eurosceptische stroom in wil meezingen kan de bladmuziek vinden op de website van het Luxemburgse Centre Virtuel sur la Connaissance sur l’Europe (CVCE).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.