Een klein land in een klein continent

Het onderzoek naar de geschiedenis van de Europese integratie leidde afgelopen week wederom naar Luxemburg. Het doel was een begin te maken met een verkennend onderzoek naar de houding van de oorspronkelijke zes EEG-landen inzake de Britse pogingen om lid te worden van de Gemeenschap in de jaren zestig en zeventig. Inzage in de archieven van de andere lidstaten plaatsen het Nederlandse standpunt in een breder perspectief. Bovendien maak je op deze manier kennis met andere stijlen van archiefvorming. Wat betreft het Luxemburgse archief valt op dat het allemaal kleinschalig en gemoedelijk is georganiseerd. Archiefstukken krijg je snel tot je beschikking. Ben je klaar met je dossier, dan ga je naar de balie en krijg je het volgende. Wel moet je je realiseren dat het archief van kwart voor twaalf tot een uur dicht is, omdat dan iedereen gaat lunchen. Als bezoeker moet je dan maar een eetgelegenheid in de buurt zoeken of buiten je boterhammen opeten.
Wat in het archief van het Luxemburgse ministerie van Buitenlandse Zaken zelf opvalt, is dat het meeste materiaal zich bevindt in de ambassadearchieven en dat het archief van het ministerie zelf maar weinig echt interessant materiaal bevat. We kwamen een serie correspondentie tegen met daarin een briefkaart van een 15-jarig meisje uit Veghel, die in opvallend goed Frans van de Luxemburgse minister wilde weten wat je moest leren om ook minister te kunnen worden. Verder nodigde de burgemeester van het Limburgse Thorn minister Gaston Thorn uit voor een bezoek aan het witte stadje. Later las ik in een verslag van de Luxemburgse ambassade in Den Haag dat dit bezoek inderdaad heeft plaatsgevonden.
De reden om juist deze week naar Luxemburg af te reizen was een bijeenkomst georganiseerd door het Centre virtuel de la connaissance sur l’Europe (CVCE) ter gelegenheid van de presentatie van het project ‘Pierre Werner en de Economische en Monetaire Unie’. Sinds anderhalf jaar werkt het Huygens ING samen met dit centrum en maakten we reeds een boek over de voorgeschiedenis van de Euro. Dit keer was het geen bescheiden bijeenkomst in een klein zaaltje; nee, er werd groot uitgepakt. De bijeenkomst was mede georganiseerd door de Luxemburgse regering en vond plaats in de Cercle Cité aan het Place des Armes, een gebouw waarin tussen 1952 en 1969 het Europese Hof van Justitie was gevestigd. De renovatie van dit gebouw is twee jaar geleden voltooid en wordt sindsdien gebruikt voor officiële bijeenkomsten, congressen en culturele manifestaties.
Hoewel de vroegere Luxemburgse premier Pierre Werner de aanleiding van de bijeenkomst was, stond tijdens de bijeenkomst vooral de huidige monetaire samenwerking in Europa centraal. Allereerst sprak oud-ECB-topman Jean-Claude Trichet. Een ding was duidelijk: nodig nooit een Fransman uit voor een toespraak, want dan kun je de tijdsplanning wel in de prullenbak gooien. Trichet pleitte voor intensivering van de Europese samenwerking met een Europese regering. Na Trichet was een andere Jean-Claude aan de beurt, de Luxemburgse premier Juncker. Deze begon met zijn conclusies, waarbij hij benadrukte dat Europa maar een klein continent was. Vervolgens ging hij uit de losse pols verder, waarbij hij ook de nodige anekdotes vertelde. De bijeenkomst werd besloten met het uitreiken van de onderscheiding van de Mérite Européen an Trichet. De bijeenkomst werd afgesloten met het Europese volkslied ‘Alle Menschen werden Brüder’.
Na afloop volgde een uitgebreide receptie waar uitbundig drank werd geschonken en hapjes geserveerd. Voor een diner in een aanpalend restaurant was geen tijd meer. Het was ook niet nodig. In feite was het een ‘walking diner’. Na afloop werden we door een CVCE-collega afgezet bij ons hotel. De volgende dag was er echt werk aan de winkel. Dossiers doorspitten over de Britse toetreding.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.