Melkfabrieken in de Rotterdamse haven

Op 6 en 7 februari 1984 bezocht de Franse president François Mitterand Nederland. Voorafgaand aan het bezoek bestond er in Nederlandse agrarische kringen enige ergernis over de Franse beeldvorming over de Nederlandse landbouw en met name de melkveehouderij. In een gesprek dat plaatsvervangend directeur-generaal Europese Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken Reneke van Swinderen had met de secretaris van het Landbouwschap Maarten de Heer kwam het denkbeeld naar voren om een bedrijfsbezoek in het programma op te nemen. Van Swinderen schreef hierover op 16 december 1983 aan minister Hans van den Broek en staatssecretaris Willem van Eekelen aldus:

‘Het is U bekend, dat van Franse zijde herhaaldelijk en met kracht gefulmineerd wordt tegen de “industrialisatie” van de landbouw en m.n. wordt daarbij gedacht aan de melkveehouderij in Nederland, Denemarken en het VK. Nog in de Europese Raad van Athene heeft President Mitterrand zich in sterk negatieve zin uitgelaten over deze “ontaarding” van het landbouwbedrijf. Dit zou er in Franse (en andere) ogen toe moeten leiden, dat bij de herziening van het zuivelbeleid de grotere en efficiëntere bedrijven extra worden gestraft door speciale heffingen of vergelijkbare maatregelen.
De indruk bestaat dat er in Frankrijk een volstrekte misvatting is over de aard van deze efficiënte bedrijven. Voorstellingen van grote “melkfabrieken” in het Rotterdamse havengebied doen daar de ronde. Het zou mogelijk een goede gedachte zijn de Franse president tijdens zijn bezoek aan Nederland een modern groot zuivelbedrijf te laten zien en hem te tonen, dat het hier wel degelijk om “familiebedrijven” gaat. Men kan aannemen, dat de grote akkerbouw-bedrijven in Noord-Frankrijk een nog duidelijker “industrieel” karakter hebben dan onze efficiënte melkveehouderijen.
Ik begrijp, dat in de twee dagen dat de Franse president in Nederland is er niet veel tijd voor een bezoek in bovenstaande zin beschikbaar zal zijn. Het moet echter mogelijk zijn een representatief bedrijf in Zuid-Holland te bezoeken in een tijdsbestek van ruim twee uur.’

Voorafgaand aan het bezoek van Mitterand had Philip Freriks een interview met de président de la république.

Citaat uit het archief van het minsterie van Buitenlandse Zaken, blok 4 (1975-1984), inv.no. 18561.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.