Meer dan 500 wandelaars op de 500e FLAL-tocht

Mede omdat ik vanwege de verjaardag van mijn zoon niet heb kunnen deelnemen aan de wandeltocht van WS78 in Twello, zocht ik voor zaterdag 30 november naar een andere tocht enigszins in de buurt. Bladerend in het Landelijk Wandelprogramma 2013 kwam ik uit bij de Scharsterrijn Wandeltocht van de Friese Lange Afstandslopers (FLAL). Deze tocht startte vanuit Camping Het Tjeukemeer, hemelsbreed niet ver van de A6 gelegen, maar om er te komen moest ik met de auto het meer wel driekwart rond. De wandeltocht had dit keer een feestelijk tintje. Het was namelijk de 500e tocht in de 40-jarige geschiedenis van de FLAL. Voor de start werd hier door de organisatie bij deze twee mijlpalen stilgestaan. Ook werd gememoreerd dat FLAL-oprichter Johan Vellinga kortgeleden werd benoemd tot erelid van de KNBLO-NL. Omringd door een volle kantine werd hij gehuldigd en werd voor hem een op een Abraham gelijkende pop onthuld.

Zelf heb ik van de 499 voorgaande FLAL-tochten er maar één gelopen. Dit moet toch zeker minstens 14 jaar geleden zijn geweest. Startplaats was toen Blokzijl. Wat me toen opviel en nu weer was de massale opkomst van de wandelaars. Toen ik met de auto op de camping arriveerde, werd ik direct naar de parkeerplaats geleid. Binnen was het nog rustig, zodat me direct kon inschrijven. Toen ik rondkeek in het startlokaal zag ik verschillende bekende wandelaars, waaronder veel vaste wandelaars van WS78. Nadat ik mijn koffie op had, werd het allengs drukker. Na de huldiging gingen we even na 9 uur van start. De route ging eerst oostwaarts over een grasdijk langs het Tjeukemeer. Na een stuk asfaltweg sloegen we linksaf de Kwekerijweg in. Ik liep een stuk op met een oud-voorlichter van de Friesche Maatschappij van Landbouw, die me wat over de ontwikkelingen in de land- en tuinbouw van dit deel van Friesland vertelde. De naam Kwekerijweg in Rohel verwees naar het fruit dat er vroeger werd verbouwd. Na de neergang van de fruitteelt veranderden veel boomgaarden in parken met recreatiewoningen. Nadat we rechtsaf sloegen gingen we op weg naar Haskerhorne. Mijn idee dat we de hele dag door een weidegebied zouden lopen, moest ik direct bijstellen. Allereerst liepen we over een hoger gelegen ruiterpad dwars door een houtwal, later door enkele stukjes bos. Na 9 kilometer bereikten we in Haskerhorne de eerste rust. Na een kop koffie in dorpshuis Het Trefpunt gingen de wandelaars van de 25 en 35 elk hun weg. Ik sloeg rechtsaf en liep via de Jousterweg naar het Nannewiid, een natuurgebied net ten westen van Heerenveen. Na tien kilometer keerden we terug in het dorpshuis voor een tweede rust.

Nu ging de route westwaarts op weg naar Joure. We staken de A7 over en liepen langs het knooppunt Joure, waar meteen duidelijk werd dat we ons begaven in de bakermat van Douwe Egberts (of moet ik DE Master Blenders zeggen). We doorkruisten de bebouwde kom door het groen en langs diverse waterpartijen. Daarna doorkruisten de Midstraat met daarin enkele mooie oude winkelpanden, waaronder de tabakswinkel van Egbert Douwes. Na de kerk van Hobbe van Baerdt Tsjerke sloegen we rechtsaf en gingen op weg naar de karakteristieke Penninga’s molen, die we van alle kanten mochten bewonderen. Daarna liepen we via de Tolhuswei naar de Groene Dijk, waar een derde rust was ingericht in Café Restaurant De Orangerie. Na deze rust liep ik samen met Jaap Haalboom het laatste deel van het parkoers. We passeerden nogmaals de A7 en later de A6 en maakten kennis met enkele onvervalste modderpaadjes. Daarna beklommen we een oude vuilnisbelt. Het pad naar de heuvel was behoorlijk nat, maar gelukkig waren mijn schoenen waterdicht. Vanaf de heuvel hadden we een mooi zicht op Ouwsterhaule en enkele oude bussen van het in het dorp gevestige Noordelijk Openbaar Vervoermuseum. Het laatste deel van de route liep langs de naamgever van de tocht, de Scharsterrijn, een vaart die de verbinding vormt tussen de Langweerder Wielen en het Tjeukemeer. Na een laatste grasdijk arriveerden we even na 4 uur in de kantine van de Camping.

Het moet gezegd: de FLAL is een vereniging die er in slaagt in het noorden van het land massa’s wandelaars in beweging te brengen en goed verzorgde wandeltochten uitzet. Kern van dit succes is het aanbieden van meerdere afstanden. Naast 35 à 40 kilometer biedt de vereniging een tocht aan van 25 kilometer. Deze kortere afstand trekt het merendeel van de deelnemers. Ook WS78 heeft de afgelopen jaren geëxperimenteerd met een 25 kilometer, maar moest de conclusie trekken dat dit met hun opzet (eigen rustposten op 10, 30 en 35 km) niet te doen valt. Immers, wandelaars op een kortere afstand lopen doorgaans minder snel waardoor het moeilijk om een eigen rustpost te verplaatsen. De opzet van de FLAL – twee horecarusten met één rust die door de grootste afstand twee keer wordt aangedaan; zoals het geval was bij deze 500e tocht – maakt het wel mogelijk twee afstanden aan te bieden en meer wandelaars te trekken. Misschien toch een reden om eens te buigen over de formule?

FLAL 2013 Oldeouwer

Meer foto’s zijn te vinden op mijn webalbum. Voor de route klik hier.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.