Wandelen langs knooppunten in Deventer

Op uitnodiging van Henk-Jan van der Klis maakte ik op maandag 30 december 2013 samen met hem en zijn vrouw Klazien een wandeling door de groene gordel van Deventer. Henk-Jan had de route van tevoren uitgestippeld; we zouden een route gaan lopen die bestond uit het recent gerealiseerde knooppuntennetwerk van Salland. Tijdens de wandeling doorkruisten we vooral het buitengebied van de stad en de groene delen tussen de woonwijken van Deventer.

Henk-Jan en Kazien van der Klis
Henk-Jan en Kazien van der Klis

Om tien voor negen stonden Henk-Jan en Klazien mij op te wachten op het perron van station Deventer. Vanuit de achterzijde van het station gingen we noordwaarts, parallel aan de spoorlijn naar Zwolle. Het had gevroren en de verharde wegen en paden waren nog behoorlijk glad. We passeerden de Lookerskolk en koersten af op Diepenveen.We volgden de paaltjes van het knooppuntennetwerk, maar moesten geregeld toch teruggrijpen naar de wandelkaart. Al snel trokken we de conclusie dat de recent geplaatste routepaaltjes blijkbaar niet door wandelaars zijn geplaatst. Er stonden veel te weinig paaltjes en vaak waren ze op onlogische plekken neergezet.

Het denkbeeld om wandelroutes te ontwerpen volgens het knooppuntensysteem is afkomstig uit de fietswereld. In Belgisch Limburg bedacht de voormalig mijningenieur Hugo Bollen een nieuw systeem waarmee fietsers zelf hun routes konden samenstellen. Het totale fietsnetwerk werd volledig bewegwijzerd en op de knooppunten kwamen overzichtskaarten te staan. Op elke kruising werden wegwijzers met het nummer van het volgende knooppunt geplaatst. In 1995 werd het eerste netwerk van fietsknooppunten in Belgisch Limburg in gebruik genomen. Het systeem werd een succes. Inmiddels is hele Nederlandstalige deel van België en een groot deel van Nederland voor fietsers ontsloten via dit knooppuntensysteem.

In navolging van de fietsers is inmiddels ook de wandelwereld begonnen met het opbouwen van een netwerk van knooppunten. Inmiddels zijn in Nederland de drie zuidelijke provincies en Overijssel ontsloten volgens dit systeem. In andere delen van het land zijn de knooppunten nog in ontwikkeling.

Tijdens onze wandeling rond Deventer bleek dat de uitvoering van het netwerk nog verre van perfect was. In tegenstelling tot het uniforme fietssysteem – en het wandelknooppuntensysteem in België – bevatten de paaltjes waar we langs liepen slechts een gekleurde pijl en troffen we op de knooppunten enkel een aanduiding met een knooppuntnummer aan. Bovendien bevat een paaltje pijlen voor de beide looprichtingen. Het nadeel daarvan was – zoals gezegd – dat paaltjes niet altijd zichtbaar waren. Verder waren slechts op enkele centrale plekken routekaarten te vinden.

Na Diepenveen liepen we oostwaarts. We passeerden het Wechelerveld en liepen daarna naar Schalkhaar, waar we in Café-Restaurant De Lindeboom een kop koffie dronken. Na deze rust gingen we verder en staken nabij het Overijssels Kanaal de Nico Bolkesteinlaan over. Op dit punt had de gemeente Deventer langs het fietspad een display geplaatst dat het aantal passerende fietsers registreerde. Op dit punt gingen we niet de nieuwe fietsbrug over, maar gingen we langs het kanaal de stad uit. Vanaf nu liepen we door het buitengebied, afgezien van de passage van de recentste nieuwbouwwijk van Deventer. We naderden Bathmen, waar Henk-Jan en Klazien een dag eerder nog waren gefinished tijdens de 7e van Brink tot Brinkloop. Beiden zijn goed geoefende wandelaars en lopers, want van echte vermoeidheid heb ik bij hen niets gemerkt. Wat dat betreft kan ik nog wel wat van ze leren.

Net voor Bathmen gingen we weer terug richting Deventer. Bij de Rodijkseweg stopten we even om wat te eten. Na deze rust gingen we verder en naderden we Colmschate, oorspronkelijk een dorp, maar nu een nieuwbouwwijk van Deventer. Onderweg beoordeelden we de woningen naar de tijd waarin ze werden gebouwd. Vooral de woningen uit de jaren tachtig (kleine ramen, rode steen en zwarte dakpannen) zijn zeer herkenbaar. Na Colmschate passeerden we het Natuur- en Educatiecentrum de Ulebelt. Kort daarna kwamen we voor een verrassing te staan; een klaphekje op de route bleek afgesloten te zijn. Er was geen andere keus dan om er overheen te klimmen. Even verderop passeerden we het Overijssels Kanaal over de nieuwe fietsbrug, die aan de binnenkant was versierd met voornamen. Toevalligerwijs waren de namen Henk en Jan naast elkaar geplaatst. Na nogmaals de display voor de registratie van fietsers te zijn gepasseerd, gingen we een weiland in en liepen daarna om de Douwelerkolk, een oude IJsselarm. Het viel me op hoeveel oorspronkelijk groen er nog te vinden is zo dicht bij de binnenstad van Deventer. Na het passeren van het sportpark naderde het einde van onze wandeling en namen we afscheid van elkaar. Het was een waar genoegen om eens te gaan wandelen met iemand waarmee ik doorgaans twitter. Een gezamenlijke wandeling is toch veel leuker dan wat snedige opmerkingen van maximaal 140 tekens!

Wandeling Deventer 2013

Wil je nog meer lezen over deze wandeling, kijk dan op de WEBSITE van Henk-Jan van der Klis.
Voor mijn foto’s klik HIER en voor de gelopen route HIER.

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.