De 100e Vierdaagse in 2016 de grens over?

Volgens een recent bericht in De Gelderlander zou de organisatie van de Vierdaagse van Nijmegen overwegen om in 2016 eenmalig de oude afstand van 55 kilometer opnieuw in te voeren. Hiermee zouden doorkomstplaatsen in beeld komen die al decennia lang niet meer door het wandelevenement worden aangedaan. Zo voert de gemeente Druten al geruime tijd propaganda om – al is het maar eenmalig – weer opgenomen te worden in het vierdaagseparkoers. Voor de eerste dag is het natuurlijk aantrekkelijk om het centrum van Arnhem aan te doen. Voor de tweede dag is Druten natuurlijk een optie, maar dit zal wel inhouden dat Balgoy uit de route verdwijnt en Hernen en Leur terugkeren als doorkomstplaats. En voor de laatste dag kan het oude 50-lusje richting Haps in ere worden hersteld. Voor de derde dag wordt een lusje over Duits grondgebied overwogen. Daarmee zou de Vierdaagse voor het eerst de grens overgaan en daarmee niet alleen wat de herkomst van de wandelaars een internationaal evenement worden.
???????????????????????????????

Hoewel ik niet kan inschatten in hoeverre de 50-kilometerlopers staan te trappelen om eenmalig 5 kilometer per dag extra te lopen, vermoed ik dat de impact van deze verlenging van de parkoersen beperkt zal zijn. Zeker niet meer dan de helft van de 50-lopers zullen eenmalig een lusje extra willen maken. Wil je de Vierdaagse een bijzonder karakter geven dan zou de organisatie er mijns inziens beter aan doen om de parkoersen op de derde dag ingrijpend te wijzigen, zodat alle afstanden de grens overgaan. De doorkomst door Breedeweg, Groesbeek en Berg en Dal blijft gehandhaafd, maar de aanlooproute wordt dan totaal anders.
Een goede reden om de route van de derde dag ingrijpend te wijzigen ligt mijns inziens in het feit dat het eerste deel van deze route voor een deel gelijk is aan die van de tweede en de vierde dag (ruim 6 kilometer) en vervolgens door twee plaatsen komt die ook op de laatste dag doorkomstplaats zijn(Malden en Mook). De wandelaars van de 50 kilometer moeten nu bovendien na Milsbeek een tien kilometer lang saai parkoers overbruggen, waarbij alleen de doorkomst van Ottersum enige afleiding biedt. Voor de meesten betekent deze lus anderhalf tot twee uur doorbijten totdat de Zwarteweg in Milsbeek weer in zicht komt. Zolang ik de Vierdaagse loop – en dat is sinds 1986 – was deze lus de meest geestdodende die je maar kon voorstellen.
Door het eerste deel van het parkoers te wijzigen kan bovendien aan meerdere wensen worden voldaan. Alleereerst de oude oude wens van Beek-Ubbergen om opgenomen te worden in de route. Niet voor niets zien we de laatste jaren de burgemeester van de gemeente Ubbergen in Berg en Dal in vol ornaat staan om de wandelaars te verwelkomen. Vervolgens doorkruisen alle afstanden het Duitse grensgebied met Kranenburg als centrale etappeplaats. Nabij Grafwegen komen de meeste afstanden weer terug op de bestaande route om vervolgens gezamenlijk via Breedeweg, Groesbeek, de Zevenheuvelenweg en Berg en Dal op weg te gaan naar de finish in Nijmegen. Alleen de dertig kilometer komt – zoals nu ook het geval is – niet door Breedeweg, maar zal in de nieuwe opzet wel door het Groesbeekse kerkdorp De Horst komen.

3e dag 30 km OSM
Vanaf de Wedren gaan de wandelaars op de 30, 40 en 50 kilometer via de Bijleveldsingel op weg naar het Trajanusplein. Langs hotel Belvoir buigen de wandelaars af richting Kleve en lopen via de Rijksstraatweg door Ubbergen en Beek. Daarna gaat het wandellegioen naar Duitsland, via Wyler naar Kranenburg. Kort voor het centrum van Kranenburg gaat de 30 kilometer rechtsaf om via De Horst naar Groesbeek te lopen. De 40, 40 militairen en de 50 lopen door het centrum en gaat na het centrum rechtsaf richting Frasselt. Kort vóór Frasselt slaan zij linksaf en gaan via de Römerstrasse naar Schottheide. De 40 kilometer (burgers en militairen) slaan daar rechtsaf en daarna weer rechtsaf om terug te keren naar Frasselt. De 50 kilometerlopers gaan rechtdoor over de Römerstrasse richting Nütterden. Na een korte rondgang door dit dorp gaat de route verder over de Römerstrasse, die overgaat in de Nimwegerstrasse. Bij het naderen van Kleve slaan de wandelaars rechtsaf om terecht te komen in de Kleefse buitenwijk Materborn. Zij passeren hierbij ook het gelijknamige Britse oorlogskerkhof. Via de Schweizer Strasse en de Ruppenthaler Weg gaan de wandelaars naar de Treppkesweg, die hen door een oostelijke uitloper van het Reichswald zal leiden. De Treppkesweg brengt hen terug naar Schottheide, waar zij de wandelaars de lopers op de 40 kilometer zullen tegenkomen. Samen gaan ze op weg naar Frasselt en daarna via de Schwarzerweg doorkruisen zij gezamenlijk het Reichswald. Na het verlaten van het bos gaan de wandelaars linksaf op de Grafwegerstrasse, een weg die langs de Nederlands-Duitse grens ligt. Na het buurtschap Grafwegen sluiten de wandelaars weer aan op de bestaande route door Breedeweg, Groesbeek, over de Zevenheuvelenweg en door Berg en Dal.

3e dag 40 km OSM
De route van de militairen lopen wijkt gedurende de eerste vijf kilometers af. Zij gaan via het bos achter de Heilig Landstichting op weg naar Berg en Dal en gaan via de Oude Holleweg op weg naar Beek. Daar sluiten zij zich aan bij de overige afstanden. Op de terugweg nemen de militairen zoals nu ook het geval is de Sofiaweg en D’Almarasweg richting het Kamp Heumensoord.
Als amateurparkoersbouwer heb ik mij niet bezig gehouden met de vraag of deze route ook praktisch haalbaar is met circa 45.000 deelnemers. De organisatie moet immers ook rekening houden met de doorstroming van de wandelaars en de bereikbaarheid voor verzorgingswagens en hulpdiensten. Voor het parkoers door het Reichswald zouden daarvoor parallel lopende onverharde paden kunnen worden benut. Groot voordeel van deze nieuwe routes is dat – zeker voor de 50 kilometer – een saai parkoers plaats maakt voor interessante doorkomstplaatsen en prachtige bossen. De enige echte verliezer zal Milsbeek zijn, dat de doorkomst van de wandelaars zal moeten missen. Daar staat echter tegenover dat verschillende nieuwe plaatsen in Nederland en Duitsland de komst van het wandellegioen kunnen verwelkomen en dat daarmee het oude motto “Laat vriendschap helen wat grenzen delen” ook voor de Vierdaagse werkelijkheid kan worden.

3e dag 50 km OSM

3e dag 40 militairen OSM

Advertenties

2 comments

 1. Super! Iemand die ver vooruit kijkt en creatief!
  Daar kunnen onze beleidsmakers in Den Haag nog heel veel van leren. Maar dat terzijde, Ik kan mij hier helemaal in vinden.
  Vraag is alleen hoe komt dit bij de Vierdaagse als een serieus punt ter discussie.
  Sterkte en een steeds maar groeiend en volgend publiek die dit misschien eens als een petitie kunnen overleggen.
  Ik Teken!
  Overigens ben ik deelgenoot voor die 100 ste editie als ik mijn best doe volgend jaar.
  Groeten Michael den Drijver

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.