Wandelen door de oude koolstreek

Door verschillende omstandigheden was ik dit najaar nog niet in de gelegenheid om deel te nemen aan een wandeltocht van WS78. Op zaterdag 8 november deed zich eindelijk de gelegenheid wel voor en dus toog ik met de auto op weg naar Alkmaar. Even voor half negen arriveerde ik op de parkeerplaats bij de lokale atletiekvereniging, waar dit keer de start was. Bij binnenkomst viel me op hoe klein het startlokaal was, maar geen nood, de wandelaars konden voor hun bakkie troost ook terecht in het naburige lokaal van de handboogvereniging. Dit keer was er geen vervroegde start, dus even voor 9 uur zette de stoet zich in beweging. Ik liep dit keer wederom met Carlo Post, waarmee ik eerder dit jaar enkele lussen van de Kennedymars van Klarenbeek had gelopen. Via een tunneltje onder de A9 gingen we eerst westwaarts, om een wandeling te maken door het buitengebied van Bergen. Onderweg troffen we Auke Jansma, die ons al lekker maakte voor zijn tocht in Rotterdam, die op zaterdag 13 december a.s. op het programma staat. We genoten van de zon, die op deze dag zo overvloedig scheen.

???????????????????????????????

Na circa 8 kilometer keerden we terug in Alkmaar, waarbij we (opnieuw) dwars door de binnenstad liepen. Het moet gezegd worden: normaal zijn we als wandelaars gewend om de stad uit te gaan en zoveel mogelijk buiten de stad te blijven. Nu is de trend om juist een historische binnenstad op te zoeken. We zagen het eerder in Den Bosch en Utrecht en als ik Auke mag geloven zullen we ook binnenkort met de binnenstad van Rotterdam kennismaken. We maakten kennis met enkele karakteristieke plekjes in de binnenstad, waaronder het beroemde waaggebouw, waar in de zomer de beroemde kaasmarkt wordt gehouden. Via het Victoriepad – met het prachtige standbeeld dat herinnert aan het verslaan van de Spanjaarden in 1573 – en de brug over het Noordhollands Kanaal liepen we via de Friese weg de stad uit. Na 12 kilometer was het tijd voor soep. Even voorbij deze rustpost kregen we een klein stuk onverhard pad voor de kiezen, met uitzicht op een molengang van 4 windmolens. Via Ouddorp liepen we noordwaarts langs het spoor richting St. Pancras en Broek op Langedijk.

???????????????????????????????

De grote rust was dit keer nabij de beroemde Broeker veiling die we ook even van binnen te zien kregen. Na de rust stond de naamgever van de tocht op het programma: het Rijk der Duizend Eilanden. Vroeger was dit een waterrijk gebied met duizenden kleine kaveltjes die alleen via het water bereikbaar waren. Op de akkertjes werd vooral kool verbouwd, die de tuinders per boot naar de nabijgelegen Broeker veiling brachten. De ruilverkaveling die in de jaren 1968-1974 werd uitgevoerd heeft het gebied ingrijpend veranderd. Er kwamen grotere kavels, er werden wegen aangelegd en een deel van het gebied werd getransformeerd tot een villawijk. Door deze ingrepen kregen we maar weinig mee van het eilandenrijk dat het ooit was. We passeerden enkele houten bruggetjes en liepen daarna over een lange grasdijk noordwaarts. Via Oud-Karspel kwamen we terecht in het recent aangelegde Diepsmeerpark en via de kaarsrechte Diepsmeerweg gingen we op weg naar de koffiepost.

???????????????????????????????

Daar bleek dat er van de appeltaart die Willem Ruis een dag eerder van zijn buurvrouw had gekregen niets meer over was. Ik hield het dus bij koffie en ging daarna gauw maar weer verder. Via de Schagerweg kwamen we terecht in het recreatiegebied de Geestmerambacht. Dit gebied was één van de weinige groene gebieden die we die dag doorkruisten. De route ging nu naar Koedijk, nu een buitenwijk van Alkmaar. Onderweg viel het me op dat er binnenkort gemeenteraadsverkiezingen waren en dat zwarte piet inmiddels inzet is geworden van de lokale verkiezingsstrijd. Na de fruitpost liepen langs het Noordhollands Kanaal zuidwaarts in de richting van de finish.

De liefhebber van modderpaden was deze wandeltocht zeker een teleurstelling. Slechts een klein deel van de tocht ging over grasdijken. Verder bevatte het parkoers enkele lange rechte wegen, zoals in de buurt van de koffiepost. Zelf vond ik dat dit keer niet erg, hoewel ik hou van het banjeren door bossen, heide en duinen. In totaal namen 247 mensen deel aan de wandeltocht, niet echt ‘WS-waardig’.

WS78 37-3 Alkmaar

Voor meer foto’s kijk op mijn webalbum. Voor de gelopen route kijk hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.