Wandeling door de Hatertse Vennen

Tweede Kerstdag is traditioneel een dag waarop velen er weer op uit trekken. Na een dag samen met familie te zijn geweest, trekken mensen er weer op uit. Velen gaan er dan op uit om een stukje te gaan lopen in een nabijgelegen park, bos of natuurgebied. Op 26 december 2014 was ik samen met Brigitte en Lucas in Nijmegen en het leek ons een goed idee om een wandeling te maken door de Hatertse en Overasseltse Vennen. Toen we nog in Nijmegen woonden was dit een gebied waar we geregeld kwamen. Ook heb ik hier in het verleden mijn debuut gemaakt als parkoersbouwer. De Vennentocht, georganiseerd door WSV Hatert, trok in 1992 direct 1751 wandelaars en een jaar later zelfs 1886. Het Vennengebied was de kern van een gevarieerde wandeltocht, waarin behalve de Vennen ook de Berendonck en het achter de Weezenhof gelegen natuurgebied De Vogelenzang deel van uitmaakten.

???????????????????????????????

Toen we naar de restaurant St. Walrick reden viel het ons al op hoe druk het was. Uiteindelijk vonden we een parkeerplek op circa 100 meter achter het restaurant. Daar staat ook een bord met daarop een overzicht van de gemarkeerde wandelroutes. Wij kozen voor de Vennenroute, een wandeling van 6,5 kilometer die langs de meeste vennen zou voeren. Voordat we aan de wandeling begonnen, liepen we eerst naar de St. Walrickruïne en de daarnaast staande koortsboom. De ruïne is een restant van een in de 15e eeuw gestichte kapel ter ere van St. Walrick. Mogelijk heeft de kapel enige tijd gediend als bedevaartsoord. St. Walrick werd beschouwd als de patroonheilige van de zieken, en dan in het bijzonder koortslijders. Pelgrims togen naar deze plaats om daar hun koorts ‘af te binden’ door een lap stof in de naast de kapel staande boom vast te knopen. De boom naast de ruïne hangt nog steeds vol met lappen stof.

???????????????????????????????

Na de het bezoek aan de kapel begonnen we aan de gele paaltjesroute die de Vennenroute markeert. We staken nabij het restaurant de weg over en liepen op het fietspad. Daar merkte ik dat het die nacht had gevroren en dat de ondergrond nog bevroren was. Gelukkig kon ik me nog overeind houden. Voor het einde van het fietspad sloegen we linksaf en begonnen aan onze wandeling door het vennengebied. Twintig jaar geleden werden de meeste vennen nog omgeven door bos. Wat me nu opvalt is dat het hele vennengebied een ware metamorfose heeft ondergaan. Overal is bos gekapt en heeft het plaats gemaakt voor een open landschap. De bedoeling is dat hiermee ook de heide terug zal keren, zo lees op de website van Staatsbosbeheer. Na het Meeuwenven sloegen we linksaf en volgden we enige tijd het asfaltfietspad. Na de Schuurgraf sloegen we linksaf en volgden we een bospad richting de Donderbergweg.

We passeerden een dagbestedingslokatie van verstandelijk gehandicapten en keerden daarna weer terug naar het bosgebied. Daarna passeerden we weer enkele vennen zoals de Botersnijder Oost en het Langeven. Bij het einde van de Parksesteeg staken we de weg over om via een drassig paadje onze route te vervolgen. Na de parkeerplaats bij de Diervoort sloegen we linksaf om achter het Uiversnest op weg te gaan naar het eindpunt. We passeerden nog het scoutingterrein en toen we opnieuw de St. Walrickruïne in zicht kregen, was de wandeling ten einde.

Vennenroute

Nabij het restaurant zagen we nog een bord staan die ons wees op een andere wandeling, nl. het Vennenpad, een boerenwandelpad van 13 kilometer. Iets om een volgende keer te gaan verkennen. De Vennenroute biedt een goede indruk van de afwisseling en schoonheid van de Hatertse en Overasseltse Vennen. Een aanrader!

Bekijk de foto’s in mijn webalbum. Bekijk ook de route.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.