Wandeling naar Delft

Op zaterdag 14 februari 2015 organiseerde WS78 alweer de zevende wandeltocht van het seizoen 2014-2015. Startplaats was dit keer het Parochiehuis in het centrum van Pijnacker, vlakbij de halte van Randstadrail. Het startlokaal is een klassiek gebouw met aan de ene kant een bar en aan de andere zijde een toneel met gordijnen. Toen ik binnenkwam was het goed druk. Na het inschrijven bij bureau P-Z, beheerd door Gert Hozee en een toiletbezoek ging ik om 10 voor 9 naar buiten. Toen bleek dat de eerste wandelaars al waren vertokken. Samen met Brigitte, die ook nu weer een deel van de route wilde lopen, ging ik daarom ook van start. Na een kilometer besloten we ieder onze eigen tocht te lopen, per slot van rekening moest ik 40 kilometer lopen en kon ik dus niet kalm aan doen.De route ging eerst oostwaarts door een ietwat saai glastuinbouwgebied. Na het passeren van een viaduct kregen we het eerste stukje onverhard voor de kiezen. Volgens het infobulletin had parkoersbouwer Ineke Gerritsjans de bedoeling om ons door een nieuw natuurgebied tussen Pijnacker en Berkel en Rodenrijs te leiden, maar zoals we konden zien, was de herinrichting van dit voormalige weidegebied nog in volle gang. Na 4 kilometer keerden we terug in Pijnacker, alwaar we de nieuwbouw doorkruisten.

???????????????????????????????

Vervolgens ging de route verder richting Delfgauw. Toen we de Noordeindseweg volgden, zagen we links in het groen de wandelaars terugkeren. Wij moesten eerst nog de weg volgen op weg naar de soeppost. Na de soep liepen we eerst over de weilanden in de de Bieslandse Bovenpolder en een stuk groen. Ons was beloofd dat we hier gegarandeerd door de modder zouden gaan baggeren. Aangezien het de afgelopen weken relatief droog is gebleven, waren de kwetsbare padenechter goed te belopen. Na weer een stuk weidegebied naderden we het Delftse Hout. Dit gebied kwam me bekend voor; enkele jaren geleden was dit gebied ook onderdeel van een tocht van WS78 vanuit Zoetermeer. Via de Oostpoort liepen we daarna het centrum van Delft binnen. Daarmee plaatste de parkoersbouwster deze tocht in een nieuwe traditie, die sinds Utrecht is ingezet. In plaats van de stad te mijden maakt het opnemen van een historische binnenstad een wandeltocht juist bijzonder. Een week geleden hoorde ik tijdens een kaderdag van de wandelbond iemand uitleggen dat het nieuwe wandelen om de beleving gaat. Hoewel het nog rustig was, maakten we kennis met historische lokaties in Delft, zoals de markt en het Prinsenhof. Bijzonder was ook om nog treinen te zien rijden op het spoortviaduct, dat binnenkort buiten gebuik wordt gesteld en daarna gesloopt.

???????????????????????????????

Na de binnenstad gingen we terug naar het Delftse Hout. Nu begon de tocht nog meer te lijken op die van Zoetermeer: de grote rust was ook nu gevestigd in Het Rieten Dak. Via het groen rond de Dobbeplas gingen we op weg naar Zoetermeer, waar we het Balijbos doorkruisten. Daar had de parkoersbouwster nog iets bijzonders voor ons in petto: een touwbrug. Om deze brug te nemen moest je geen last hebben van zeeziekte. Toen ik aan de overkant was, merkte ik dat ik nog wat wankel op mijn benen stond. Na de fruitpost bij de stadsboerderij aan de rand van Zoetermeer gingen we terug naar Pijnacker. Om iets over half vijf was ik binnen.

???????????????????????????????

Een wandeltocht vanuit een druk bebouwd gebied zoals in omgeving van Pijnacker maakt het lastig om een mooi parkoers uit te zetten. De eerste tien kilometers waren ronduit teleurstellend. Nadat was gebleken dat het nieuwe natuurgebied nog niet beschikbaar was, was mijns inziens het inkorten van het eerste deel van de tocht een optie, om verderop in het parkoers extra kilometers toe te voegen. Een blik op de kaart leert dat we het Arboretum-Heempark, dat ten noorden van IKEA-Delft ligt, niet hebben bezocht. Ook op enkele andere plaatsen was het wellicht mogelijk om nog wat extra’s aan het parkoers toe te voegen. Voor het overige was het een perfect georganiseerde tocht waar men niet verkeerd kon lopen. Het aantal deelnemers viel ook dit keer tegen. Slechts 309 wandelaars waren in Pijnacker op komen dagen.

Meer foto’s zijn te zien op mijn webalbum.

Pijnacker

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.