Wandelen door bos en langs weides

Op zaterdag 18 april besloot ik niet zoals zovele wandelaars af te reizen naar Geldermalsen om deel te nemen aan de druk bezette Rode Kruis Bloesemtocht (dit jaar 31.515 deelnemers), maar om oostwaarts te gaan om nabij Dalfsen deel te nemen aan de Bos en Weidetocht van de Zwolse Wandelverenigingen. Ik kon nog wat later opstaan, want de starttijd was pas om 9 uur. Om 8.50 uur kwam ik met de auto aan bij Café Restaurant Madrid aan de Tolhuisweg. Enkele verkeersbegeleiders verwezen mij naar een grasveld op de camping achter het restaurant. Toen ik naar het restaurant liep was ik even verbaasd over de drukte. Maar, iedereen is toch naar Geldermalsen? Dus niet. Ik ging naar binnen en schreef mij bij Hilly Breunis in voor een wandeling van 40 kilometer. Meteen zag ik dat er nu eindelijk nieuwe startkaarten van de nieuwe wandelbond KWBN beschikbaar zijn. Naar buiten toe moest ik even in de rij staan om een routebeschrijving in ontvangst te nemen. Om 9.05 vertrok ik voor mijn tocht van 40 kilometer.

???????????????????????????????De route ging eerst over de camping en langs mijn auto en daarna het bos in. In het bos kwam ik Stefan Hartkoorn en Willy Lieskamp tegen, twee wandelaars die ik reeds kende toen ik nog in Nijmegen woonde en daar mijn wandelkilometers aflegde. Via de Markeweg kwamen we uit op het fietspad langs de Tolhuisweg. Met de auto passeerde ik Kasteel Rechteren. We kwamen daar niet langs, maar staken al eerder de weg en een onbewaakte spoorwegovergang over. Een misser, want het had één van de bezienswaardigheden tijdens de tocht kunnen zijn. We vervolgden onze route langs de Marswetering en kwamen uiteindelijk uit bij het station van Dalfsen. Tussen het station en het dorp zijn enkele opmerkelijke dingen te zien. Er is net een nieuw gemeentehuis opgeleverd en op een heuvel staat een zwevende kei, een kunstwerk uit 2000 van de Arnhemse kunstenaar Bas Maters. We liepen het station voorbij en even verderop passeerden we opnieuw een spoorwegovergang. Direct daar achter sloegen we linksaf en daarna rechtsaf de Papenallee op, wat onderdeel is van landgoed Den Berg. Inmiddels was het duidelijk dat ik Stefan en Willy niet bij kon houden en ben ik op mijn eigen tempo verder gegaan.

???????????????????????????????Via de Emmerweg, een halfverhard fietspad en de Oude Vechtsteeg liepen we af op het dorp Hoonhorst. In deze kleine gemeenschap wonen enkele bekende Nederlanders, waaronder oud-premier Ruud Lubbers. In het dorp was in Café Kappers een rust voorzien. Aangezien het aan de bar te druk was besloot ik mijn broodje buiten op te eten en daarna weer verder te lopen. We gingen nu een lus maken om daarna weer bij Kappers terug te keren voor een tweede rust. De route ging eerst noordwaarts naar het kleine buurtschap Emmen en het landgoed De Horte. Onderweg kwam ik een wandelaar uit Zwolle tegen waarmee ik de rest van de tocht opliep. Na 10 kilometer keerden we terug in Hoonhorst om nu binnen in Café Kappers te rusten.

???????????????????????????????

Na deze tweede rust kregen we eerst een lang stuk verharde weg voor de kiezen. We liepen langs de rand van een bos, maar werden niet het bos in gestuurd. Pas net vóór de Dalmsholterweg gingen we het bos in. Hier merkten we hoe droog het inmiddels is. Het droge zand sloeg me direct op de keel. Midden in het bos kregen we een mooi heuvelpad voor de kiezen. Dit stuk maakte het saaie stuk dat we eerder liepen meer dan goed. Na circa 29 kilometer kwamen uit bij een grote houthandel (Foreco) aan de Dalmsholterweg. Na een beker koffie en een koek van de organiserende verenigingen, gingen we op weg voor het laatste stuk. Ook dit was vooral bos en een klein stukje hei. Tegen 5 uur kwamen we uit bij de Tolhuisweg en even na vijven zat de tocht er op.

Route BWT

De Bos en Weidetocht was ontegenzeggelijk afwisselend, hoewel de route op enkele punten beter kon (zoals Kasteel Rechteren in het parkoers opnemen). De route was verder prima gepijld. Binnen begreep ik dat de tocht die dag circa 450 wandelaars had getrokken. Geen geringe prestatie gezien de grote concurrent in Geldermalsen.

Meer foto’s zijn te bekijken op mijn webalbum. Bekijk hier in detail de route.

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.