Start Maand van het onverharde pad in Echten (Dr.)

De maand oktober is door routemaker Rob Wolfs, uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, Wandelzoekpagina.nl en Roots Magazine uitgeroepen tot de “Maand van het onverharde pad”. Op vrijdag 2 oktober 2015 werd de maand in het Drentse Echten geopend met de presentatie van een nieuwe wandelgids en het lopen van een trage tocht onder leiding van Rob Wolfs.

IMG_9122a Wandelgids Drenthe
Burgemeester Roger de Groot biedt auteur Rob Wolfs het eerste exemplaar aan

Even na tien uur arriveerden Brigitte en ik bij het theehuis Tea Time. De dag begon met de presentatie van de wandelgids Dwalen door Drenthe die in opdracht van Gegarandeerd Onregelmatig was samengesteld door Rob Wolfs. Rob kreeg het eerste exemplaar aangeboden door de burgemeester van de gemeente De Wolden, Roger de Groot. Na de presentatie ging het gezelschap van circa 25 personen naar buiten en begonnen wij met het lopen van één van de in de gidsen opgenomen trage tochten. Onderweg gaf Rob Wolfs tekst en uitleg over markante punten langs de route. Direct achter het theehuis namen we het eerste onverharde pad, gingen vervolgens het spoor over en volgden daarna vooral de bosranden. Rob Wolfs is een ervaren routemaker, die vroeger onder meer NS-wandelingen maakte. Nu maakt hij op eigen titel routes die hij als trage tochten publiceert op http://www.wandelzoekpagina.nl. Rob heeft een duidelijke voorkeur voor onverhard: zandpaden, graspaden of grindpaden. Ook gaan zijn routes bij voorkeur langs bosranden.

IMG_9145a Gijsselterkoelen

Ook de route die we bij Echten liepen ging niet door het bos maar buiten het bos om. Onderweg kwamen we wel enkele stukken heide tegen, de laatste stukken hei die na het bebossen van het gebied in de jaren vijftig van de twintigste eeuw zijn overgebleven. Halverwege hielden we even pauze om de zelf meegenomen boterhammen op te eten. Rob nam het woord om over de onverharde paden de loftrompet te steken. Onverharde paden dreigen in toenemende mate te verdwijnen onder asfalt of beton. Gelukkig komen er weer nieuwe paden bij: klompenpaden of boerenlandpaden. De route liep grotendeels over brede zandpaden. Het laatste deel van de route ging over een smal heidepad, een prachtig stuk. Aan het einde van de wandeling gingen we nog even kijken bij de officiële start van de route, het Huis met de Belle, een plattelandswinkel die is gevestigd in een voormalige schaapskooi.

Na afloop gingen we nog even rusten op het terras van Tea Time. Daar kreeg iedereen een gesigneerd exemplaar van de nieuwe wandelgids cadeau.

Rob Wolfs, Dwalen door Drenthe. Rondwandelingen van 15 km door bos, heide en veen.
128 blz. ISBN 9789078641438, € 14,95.

Links:

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Advertenties

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.