Door de polder en de duinen

Op zaterdag 17 oktober 2015 ging het nieuwe seizoen van WS78 dan eindelijk van start. In het landelijk wandelprogramma stond vermeld dat de start in Amstelveen zou zijn, maar om te voorkomen dat deze tocht zou samenvallen met de Amsterdam City Walk werden de eerste twee tochten omgeruild. Via de dijk Enkhuizen-Lelystad reed ik met de auto op weg naar de kop van Noord-Holland om rond 8.40 uur te arriveren bij restaurant Aangenaam, direct achter het NS-station Heerhugowaard gelegen. Binnen viel het me op dat het niet zo druk was. Bij het startbureau was niemand bezig zich in te schrijven voor de tocht. Onderweg begreep ik dat er slechts 180 wandelaars waren komen opdagen, een dieptepunt voor een tocht die onder redelijke weersomstandigheden werd gelopen.

IMG_9277a ter Heegde

In het startbureau kwam ik Carlo Post tegen. Ik liep de hele tocht samen met hem op. We gingen naar buiten en moesten toen even wachten. Johan Hertgers deed enkele huishoudelijke mededelingen, onder meer dat nog gezocht werd naar een nieuwe voorzitter. Omstanders gaven te kennen dat Johan daarvoor zelf zeer geschikt zou zijn. Het startschot (zonder pistool) werd gegeven door de burgemeester van Heerhugowaard Han ter Heegde. Hoewel de tocht maar voor een heel klein deel over het grondgebied van zijn gemeente liep wenste hij de wandelaars veel plezier met de tocht door de buurgemeenten.

IMG_9296a WS78

Even na 9 uur gingen we op pad. Als eerste passeerden we een nieuwe fietsbrug die de toepasselijke naam ‘De Krul’ had gekregen. De tocht liep langs St. Pancras en Koedijk, twee dorpen die tegenwoordig deel uitmaken van de gemeente Alkmaar. Een jaar geleden was ik hier reeds geweest, toen WS78 daar een tocht organiseerde. In plaats van de duinen links te laten liggen gingen we er nu wel naar toe. Vlak vóór Bergen was de rust ingericht bij een boerderij die tevens dienst doet als buitenschoolse opvang. Na de rust passeerden we een woonwijk met namen van personen die een rol hebben gespeeld bij de Europese integratie, zoals Walter Hallstein, Jean Monnet en Paul-Henri Spaak. Na het passeren van een villawijk stapten we het duingebied in. Deze hoge duinen stonden garant voor veel klimmen en dalen. Onderweg passeerden we ook een duinmeer. Ook zagen we wat de gevolgen waren van de duinbranden vijf jaar geleden. De natuur was inmiddels bezig om zich te herstellen van deze klap. We zagen jonge grove dennen, berkenboompjes en mossen.

IMG_9316a Schoorlse duinen

Kort vóór de grote rust werd ons uitzicht op de nieuwe inrichting van de Hondbosse Zeewering beloofd. Door het grijze weer was hiervan weinig te zien. In het dorpje Groet was de grote rust. Groet is een dorp met karakteristieke huizen en een mooi wit kerkje. Na de rust keerden we terug naar de duinen. Nu liepen we over de oostrand van de duinen. Vooraf was ons gewaarschuwd voor een onduidelijk pad, maar veel wandelaars waren al iets eerder het spoor bijster; we liepen nog een stuk door maar werden daarna door wandelaars achter ons teruggefloten. Vervolgens namen we de goede route langs een uitkijkpunt. We gingen op weg naar Schoorl, waar we dit keer het klimduin afdaalden. Via de groene buitenrand van Schoorl gingen we op weg naar Schoorldam om daar het Noordhollands Kanaal te passeren. De landbouwwegen waar we over liepen waren ontzettend smerig. Het is oogsttijd en bovendien heeft het de afgelopen dagen veel geregend. De koffiepost was ingericht in een boerderij aan de Molenweg nabij Warmenhuizen. Na deze rust sloegen we linksaf en liepen we tussen de akkers door richting Camping de Kolibri. Na deze camping liepen we door het recreatiegebied Geestmerambacht. Hier waren we vorig jaar ook al, maar toen liepen we in omgekeerde richting door dit gebied.

IMG_9332a Klimduin
In Broek op Langedijk was op het bedrijventerrein de fruitpost ingericht. Na deze rust, die 3,5 kilometer voor het einde was, passeerden we opnieuw de Broeker Veiling. Dit keer gingen we niet naar binnen, maar liepen we er langs. Na het passeren van het kanaal Alkmaar-Kolhorn liepen we dezelfde route als op de heenroute terug naar de startlokatie. Even voor vijf uur was ik binnen.
Deze wandeltocht was een stuk aantrekkelijker dan de tocht die we een jaar geleden liepen vanuit Alkmaar. De meerwaarde was natuurlijk gelegen in het prachtige duingebied dat de parkoersbouwer ons voorschotelde. Ook het polderdeel van het parkoers was een stuk afwisselender dan hetgeen we vorig jaar liepen. Kortom een mooie aftrap van hopelijk een mooi WS78-seizoen.

Meer foto’s zijn te vinden in mijn webalbum.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.