Verrassend groene wandeling rond Amstelveen

Op zaterdag 31 oktober 2015 organiseerde WS78 de tweede wintertocht vanuit Amstelveen. Aanvankelijk was het de bedoeling deze tocht twee weken eerder te organiseren, maar vanwege de gelijktijdig georganiseerde Amsterdam City Walk werd deze geruild met Heerhugowaard. Wat weersomstandigheden maakte het weinig uit. Het was schitterend weer en nog veel bomen waren nog geel- of roodgekleurd. Startplaats was dit keer het restaurant aan de rand van de Bosbaan. Omdat het te ingewikkeld werd met openbaar vervoer besloot ik met de auto te komen. Even voor half negen parkeerde ik de wagen op het ruime terrein vóór het gebouw. Binnen was het gelukkig een stuk drukker dan vorige keer, maar ik was vlot genoeg aan de beurt bij de inschrijftafel. Na een kop koffie ging ik aan de achterzijde naar buiten. Daar werden we met de megafoon toegesproken door Johan Hertgers. Hij had enkele minder leuke mededelingen. Eén daarvan was dat de vereniging nog steeds op zoek is naar iemand die de verzorgingskar kan trekken. Indien er zich niemand aandient, dan zullen volgend jaar de bekende rustposten komen te vervallen. Een ander bericht betrof Freek Kers, die sinds jaar en dag de wandelboekjes stempelt. Hij is getroffen door een herseninfarct. Wij wensen hem het beste.

IMG_9407a Bosbaan

Klokslag negen uur gingen we van start voor onze 40. Ik liep deze keer het grootste deel van het parkoers mee met Rinda Scheltens, die door vakanties en een blessure lange tijd niet aanwezig was. Hoewel Kennedymarsen er nog niet inzitten wil ze nu weer vaker WS-tochten lopen. Mijn vaste kompaan Carlo Post was er niet, wel zag ik ’s-avonds zijn naamgenoot (directeur Veiligheidsregio ZHZ) op het NOS-Journaal. De tocht ging eerst noordwaarts richting Amsterdam-Zuid. We liepen langs het voormalige ING-hoofdkantoor (de ‘Klapschaats’) naar het Olympisch Stadion. Daarna liepen we langs de woonboten in de Schinkel en liepen we door het groen langs de Nieuwe Meer. Het is dat de snelwegen en ook Schiphol duidelijk te horen zijn, ander zou je je in een ander deel van Nederland wanen. Langs de ringvaart van de Haarlemmermeer gingen we weer noordwaarts de A4 onderdoor op weg naar Sloten, een door Amsterdam opgeslokt stadsdeel dat zijn dorpse karakter goed heeft weten te bewaren. Bij de speeltuinvereniging was de soeppost ingericht. Hier was ook voldoende plek om te zitten en waren ook toiletten aanwezig.

IMG_9440a Nieuwe Meer

Na de rust keerden passeerden we de ringvaart en liepen we via de vogelbuurt van Badhoevedorp naar terug naar de ringdijk. Na 15 kilometer stonden we bij het veerpontje van Ome Piet, dat speciaal voor deze wandeltocht voer. Per keer werden er zes wandelaars overgezet, waardoor de wachtrij achter mij snel aangroeide. Rinda, Hermien en ik moesten ook even wachten, maar na circa 15 minuten waren we aan de overzijde. Later hoorden we dat er mensen bijna 45 minuten hadden moeten wachten. Het gevolg van dit in kleine groepjes overzetten van wandelaars was dat het deelnemersveld uit elkaar werd getrokken. Dit was duidelijk merkbaar op de grote rust bij de Amstelveense schaatsvereniging De Poelster. Het was er nog rustig.

IMG_9456a Ome Piet

Na de rust gingen we direct weer terug het Amsterdamse Bos in. In dit bos, dat in de jaren dertig was aangelegd als werkverschaffingsproject, heb je niet het idee dat je in een dichtbevolkt gebied loopt. Je zou ook ergens in het oosten van het land kunnen lopen. Alleen het geluid van vliegtuigen verstoort de herfstidylle. Na het ronden van de waterplas “De Poel” kwamen we uit in het centrum van Amstelveen. We passeerden eerst de Dorpskerk, die nu dienst doet als medisch centrum en na het oversteken van de A9 de voormalige Annakerk. Deze markante kerk, die vanaf de snelweg duidelijk te zien is, zal in de toekomst plaats moeten maken voor verbreding van de snelweg. Na deze kerk liepen we door enkele parken van Amstelveen, om in de Oude Karselaan uit te komen bij de koffiepost.

IMG_9469a Amstelveen

Na de koffie keerden we terug in het Amsterdamse Bos en kwamen we weer langs plekjes met mooie herfsttaferelen. Via de Nieuwe Kalfjeslaan en de Kalfjeslaan doorkruisten we vervolgens het volgden we de gemeentegrens van Amsterdam en Amstelveen. Daarbij kregen we ook nog een stukje grasdijk voor de kiezen. Na de fruitpost bij een Ponymanege maakten we een wandeling door het Amstelpark, een park dat is aangelegd voor de Floriade van 1972. Toen we het park doorkruisten was er een Turkse bruiloft aan de gang. We kwamen wel een tiental bruidjes tegen in het wit en met hoofddoek. Het laatste deel van het parkoers was uitgezet in het Gijsbrecht van Aemstelpark, een groenzone dwars door Buitenveldert. Toen ik rond 16.40 uur de finish naderde zag ik net Rinda op weg gaan naar haar vouwfiets. Binnen wilde ik nog wat bestellen maar de bediening liet het afweten.

IMG_9501a Bruiloft

Deze wandeltocht vanuit Amstelveen was zeer verrassend. We liepen in de buurt van steden maar werden steeds de bossen en de parken ingestuurd. Degenen die dachten dat het ‘toch niets’ zou zijn hadden dan ook ongelijk. Het was een prachtige wandeling met prachtig herfstweer.

Bekijk ook mijn webalbum.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.