Trage Tocht Exloo

In oktober 2015 was ik aanwezig bij de presentatie van de nieuwste wandelgids van Rob Wolfs, Dwalen door Drenthe. Ter gelegenheid van de opening van de “Maand van het onverharde pad” liepen we toen ook een wandeling uit de gids. Deze wandeling vanuit Echten smaakte naar meer. Onlangs besloten we de gids weer uit de kast te halen en enkele wandelingen te maken. We kozen allereerst voor een wandeling vanuit Exloo op de Hondsrug. Deze wandeling loopt via de Zuideres en het Hunzebos naar Odoorn en over de heide op het Molenveld terug naar Exloo. Volgens Frank van der Meer, die onlangs deze tocht heeft gelopen zou de tocht behalve een zandpadgarantie ook een schaapskuddegarantie bevatten. Deze garantie werd niet ingelost. We kwamen onderweg wel enkele schapen tegen, maar de schaapsherder vond het kennelijk te koud.

IMG_0046 TT ExlooWe liepen de tocht in winterse omstandigheden. Het vroor en het parkoers was bedekt met een laag sneeuw. Vanuit de toegang tot de parkeerplaats sloegen we linksaf en liepen de hoofdstraat af. Tegenover nummer 22 sloegen we rechtsaf en begonnen we onze wandeling over de akkers van de Zuideres. Het was glibberen en zorgen dat je overeind bleef. Aan het einde van dit pad rechtsaf en dan linksaf langs een smeltwaterdal, een dal dat tijdens de laatste ijstijd werd uitgesleten om smeltwater af te voeren naar de naburige rivier de Hunze. Een stuk verderop sloegen we rechtsaf en gingen door een klaphek een klein heidegebied op. Hier liepen koeien en enkele schapen. We zagen zelfs een lammetje. Zou de lente dan al nabij zijn?

IMG_0053 TT Exloo
Onderweg merkten we dat het door een bevroren gebied moeizaam lopen was. Er was dan wel geen modder, maar over bevroren modder was het toch moeizaam lopen. Na de koeien en schapen was het nog maar een klein stuk naar Odoorn. We liepen het dorp in, maar helaas was de horeca gesloten. Bij het tankstation aan de Hoofdstraat konden we wel even een beker koffie voor een euro scoren. Daarna gingen we alweer snel op pad. Om niet verrast te worden door invallende duisternis besloten we een klein stukje route over te slaan. We liepen langs de Exloërweg richting het Molenveld. Bij het bordje “Hondsrug Odoornerdennen” sloegen we linksaf het bos in. Na wat bospaden kwamen we terecht in een prachtig heidegebied met jeneverbesstruiken. Na het geaccidenteerde heideveld volgde nog een bosrand en daarna een wandeling dwars over de heide. Ondertussen was het weer gaan sneeuwen. De laatste stukjes grond zonder sneeuw werden nu ook wit. Na het tweede wandelbankje op de hei sloegen we linksaf en liepen we over de Westeresch terug naar Exloo.

IMG_0069 TT Exloo
Hoewel de sneeuw de bijzondere accenten van een landschap toedekt, was deze trage tocht een heel mooie en afwisselende wandeling. De foto’s die we maakten, hebben echter een heel andere sfeer dan de mooie foto’s die Frank van der Meer onlangs maakte. Een ding maakt dit wel duidelijk. Het weer bepaalt in grote mate de beleving van een wandeling.

Links:

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.