De laatste ronde van Klarenbeek

De afgelopen drie jaren heb ik deelgenomen aan de Kennedymars die WS78 sinds het jubileumjaar 2013 in Klarenbeek organiseert. De routes waren afwisselend, zo ook het weer. Ik kan me nog goed de hoosbui herinneren die we vorig jaar in de ochtend over ons heen kregen. Dit jaar was het helder weer en had het ’s-nachts nog flink gevroren. Ik was niet in de gelegenheid om tachtig te lopen. Het wordt immers niet door je familie gewaardeerd als je op zaterdagavond op een verjaardagsfeest verschijnt en er half slapend aan tafel zit. Samen met Brigitte besloten we ons dit keer te beperken tot de laatste lus van 20 kilometer. Rond half elf arriveerden we in het nieuwe MFC Klarenbeek om direct te vertrekken voor onze wandeling.

IMG_0654a Beekberger BeekHet eerste deel van het parkoers was gelijk aan die van vorig jaar. We sloegen rechtsaf en liepen eerst door de woonwijk in het Apeldoornse deel van het dorp. Na de oversteek van de Klarenbeekseweg liepen we langs de Beekbergse Beek richting het Apeldoorns Kanaal, eerst over het betonfietspad en later aan de andere kant over een graspad. Bij het passeren van de A50 sloegen we rechtsaf en liepen we langs het kanaal. Daarna gingen we de brug over en kwamen we terecht in het buurtschap Oosterhuizen. Hier hielden we dit keer niet rechts aan, maar volgden we de Witte Kruisweg en de Hulleweg door de velden. Via de Hulleweg kwamen we terecht bij het station van de VSM in Lieren, waar ook dit keer kon worden gerust in de stationskantine. Hier sprak ik onder meer een wandelaar waarmee ik eerder in Velp en Winterswijk tijdens de Kennedymars mee op had gelopen. Hij had hier al bijna 70 kilometer in de benen. We namen een kop soep en koffie.

IMG_0680a Beekberger WoudNa de rust liepen we door Lieren terug naar het Apeldoorns Kanaal. Na de oversteek bij de verkeerslichten volgden we nog even een pad langs het kanaal om daarna door het struikgewas op een graspad terecht te komen. Na de oversteek van de Traandijk begonnen we aan een wandeling door het Beekberger Woud. Oorspronkelijk was dit een oerbos. In de 19e eeuw werd dit omgetoverd tot landbouwgrond en sinds 10 jaar is Natuurmonumenten bezig dit gebied weer in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. Na een ronde door dit gebied over onder meer vlonderpaden kwamen we wat verderop weer op de Traandijk uit. Direct rechtsaf was bij een boerderij aan de Elsbosweg de fruitpost ingericht.

IMG_0683a Beekberger Woud 2Na de fruit staken we de A50 over en daarna sloegen we linksaf om een modderig graspad langs de Leigraaf te volgen. Nadat we na een kilometer weer op het asfalt terecht kwamen (officieel hadden we het graspad nog enkele honderden meters moeten volgen) sloegen we rechtsaf om over het weiland van de familie Schoenaker naar de boerderij te lopen. In de koeienstal stond ons nog een verrassing te wachten: een pakje Fristi en daarna een wandeling door de stal. Na nog een korte wandeling over het erf begonnen we aan een lange wandeling over het graspad langs een sloot, het Grenspalenpad. Kort vóór Klarenbeek trof ik twee oude grenspalen aan die ooit de grenzen van Heerlijkheid Het Loo markeerden. Even na drie uur waren we weer terug in de startlocatie van WS78. Na een consumptie gingen we weer op weg naar onze volgende bestemming.

IMG_0692a Schoenaker

De vierde en laatste lus ging dit keer niet naar de Veluwe maar boog na het bezoek aan de Veluwse Stoomtrein Maatschappij (VSM) terug naar Klarenbeek om langs slootkanten te lopen en om het Beekbergerwoud te bezoeken. Een welkome afwisseling tegenover de vorige edities!

Bekijk meer foto’s in mijn webalbum.

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.