Tulpentocht in de polder

Op zaterdag 23 april jl. liepen we met een groepje uit Lelystad de Tulpentocht van Creil. Samen met Brigitte en Lucas heb ik deze tocht al vaker gelopen, voor het laatst twee jaar geleden. Dit keer vertrokken we vanuit het Sportcafé samen met Leo Kuijs, Ton en Jenneke Schilpzand en haar zus Arja. De wandeling leidde ons dit keer over verschillende akkers, met weinig tulpenvelden.

IMG_0819a TulpentochtVanuit de start gingen we eerst rechtsaf het dorp uit en over de rotonde door een kort natuurpad. Ton zag direct enkele bijzondere planten staan. Na de Creilervaart te zijn gepasseerd gingen we linksaf over een akker en liepen we anderhalve kilometer over een kavelpad. Via de Klutenweg kwamen we uit op de Noordermeerweg en daar gingen we na 1,5 kilometer opnieuw een kavel op. We liepen langs een akker waar ze net bezig waren om nieuwe gewassen in te zaaien. Op het Onderduikerspad kwamen we na 6,5 kilometer te hebben gelopen uit bij de boerderij van de familie Nijenhuis, waar in de werkschuur de rust was ingericht.

IMG_0822a TulpentochtNa deze rust volgde wederom een kavelpad die naar de dijk leidde. In deze omgeving is de afgelopen twee jaar in aanblik totaal veranderd. Op het land staat nu een rij grote windmolens en aan de waterzijde van de dijk had je uitzicht op nog eens twee rijen windmolens. Ik kan me herinneren hoe Urk enkele jaren geleden heeft geprotesteerd tegen de bouw van deze molens; zonder succes. Boven op de dijk heb je een machtig zicht op deze molens en kun je in de verte Friesland en Enkhuizen zien liggen. Op de dijk kwamen we ook langs de plek waar in 1939 de dijk werd gesloten en Urk zijn eilandstatus verloor.

IMG_0836a TulpentochtNa twee kilometer dijk gingen we bij de Rotterdamse Hoek weer de polder in. Deze hoek van de Noordoostpolderdijk kreeg zijn naam omdat hier puin is gestort dat afkomstig was van dein 1940 kapot gebombardeerde huizen van Rotterdam. Achter de dijk ligt een klein natuurgebied met in het midden een plas. Volgens het informatiebord dat we passeerde kwam juist hier kwelwater de polder in. Het laatste deel van de wandeling voerde ons over de Noordermeerweg en het Vuurpad naar het einde. Andere jaren kwamen we ook langs het Tulpeninformatiecentrum aan het Wrakkenpad, dit werd dit jaar niet door de wandeling aangedaan.

IMG_0838a TulpentochtDe charme van de Tulpentocht is dat het eenmalig mogelijk is om langs kavels te lopen en dat de kavels met elkaar zijn verbonden door loopplanken. Jammer is dat de organisatoren te weinig rekening houden met de locaties van de tulpenvelden. Hierdoor kwamen we maar hier en daar tulpen tegen, te weinig om de naam van de tocht echt waar te maken. Na afloop zijn we zelf nog even gaan kijken naar de tulpen bij het informatiecentrum. Net toen ging het hard hagelen en moesten we maken dat we weer in de auto zaten.

IMG_0852a TulpeninformatiecentrumBekijk de route. Meer foto’s zijn te zien in mijn webalbum.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.