Centrum Walzel

Herbestemming van een oude fabriek in Noord-Tsjechië

centrum-walzelWie door Midden-Europa reist wordt getroffen door de vele leegstaande fabriekscomplexen die ooit werkgelegenheid boden aan duizenden arbeiders, maar nu aan hun lot zijn overgelaten. In het stadje Meziměsti, gelegen ten oosten van het Reuzengebergte en in de nabijheid van de Poolse grens bevindt zich een gunstige uitzondering. Hier werd enkele jaren geleden begonnen met de renovatie van het imposante fabriekscomplex van de textielfabriek Walzel und Söhne. Nu is er een groot amusementscentrum gevestigd met onder meer een bowlingbaan, een schietbaan, en een supermarkt. Tijdens onze vakantie aten we in het restaurant Svejk dat ook in het complex is gevestigd. Het Centrum Walzel is een goed voorbeeld van een nieuwe bestemming voor een oud en vervallen fabriekscomplex.

walzel-und-sohneToen Josef Walzel in 1853 zijn fabriek stichtte was Meziměsti een Duitstalige stad in het noorden van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije De stad heette toen Halbstadt. De familie Walzel was van oudsher actief in de fabricage van en de handel in linnen. In 1852 kreeg Josef Walzel toestemming om in Halbstadt een nieuwe fabriek te stichten onder de naam “k.k. landesbefugte Baumwoll und Leinenwaarenfabrik Josef Walzel und Söhne”. Joseph bestierde de zaak samen met zijn zonen Ferdinand (1835-1893) en Augustin (1845-1915). De familie woonde in het naburige Wernersdorf (nu Vernéřovice), waar zich bij de kerk het familiegraf bevindt en waar ook een de woonresidenties van de familie is te vinden.

walzel-fabrikKort vóór de Eerste Wereldoorlog bereikte de onderneming zijn grootste omzet. Door de oorlog veranderde dit. Door het verlies van Oostenrijk-Hongarije en het uiteenvallen van deze Donaumonarchie en de oprichting van onder meer de republiek Tsjechoslowakije gingen voor de onderneming veel oude afzetgebieden verloren. Het betekende de neergang van Josef Walzel und Söhne en uiteindelijk het einde. Eind jaren dertig werd de fabriek gesloten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.