Wandelen door weer en wind

Wandelen kun je onder praktisch alle weersomstandigheden, alleen je moet je er wel op voorbereid zijn. Tropische temperaturen en vooral een brandende zon in een open landschap vraagt om hele andere voorzorgsmaatregelen dan aanhoudende regen. Nou zullen veel “mooiweerlopers” dat laatste vooral willen vermijden en al bij de dreiging van regen thuisblijven, anderen nemen het slechte weer op de koop toe en treffen hun voorbereidingen. Zelf ben ik ook niet dol op nat weer, maar er zijn omstandigheden waaronder je er gewoon niet onderuit komt. Bijvoorbeeld als je deelneemt aan een meerdaagse wandeltocht die juist die dagen wordt georganiseerd en waarvoor je je al maanden eerder hebt ingeschreven. Wat je dan kunt doen is je hierop uitrusten.

Regen tijdens de laatste dag van de 100e Vierdaagse
Regen tijdens de laatste dag van de 100e Vierdaagse

Paraplu
Op de vraag of je een paraplu mag meenemen bestaat binnen wandelend Nederland de nodige discussie. Nadelen zijn dat je bij aanhoudende regen genoodzaakt bent de plu urenlang vast te houden, wat je ideale loophouding nadelig beïnvloedt, de hinder voor andere wandelaars (zeker grote exemplaren) én het feit dat een paraplu niet geschikt is bij harde wind. Gelukkig zijn er inmiddels stormvaste exemplaren te koop die bestand zijn tegen een onverwachte windvlaag.

Kranten
Regenkleding is er in soorten en maten, maar in veel gevallen wordt je kleding uiteindelijk ook door transpiratie vochtig, niet bepaald prettig. Tenslotte zijn goed schoeisel en extra droge sokken een must. De meeste wandelaars die ik ken besteden met name hieraan veel aandacht. Sokken moeten warmte bieden, goed ademen en slijtvast zijn, niet alleen op het loopvlak maar ook tegen wrijving aan de achterkant van de hak (sokken van Engelbert Strauss bijv.). Na afloop van een natte wandeldag was ik gewend mijn schoenen in te stoppen met kranten om ze te laten drogen. Nadeel van deze methode was dat je ze de volgende dag nog niet kon gebruiken en je dus bij een meerdaagse tocht een extra paar schoenen (die vaak minder prettig zitten) nodig hebt. Gelukkig zijn er sinds korte tijd speciale drogers op de markt zoals deze, waarmee je je schoenen binnen enkele uren van binnenuit kunt laten drogen en tegelijk kunt ontdoen van nare geurtjes.

Kennedymars Haaksbergen 2015
Kennedymars Haaksbergen 2015

Voorbereid op pad
Kortom, lopen bij natte weersomstandigheden vraagt wat extra voorzorgsmaatregelen maar met een goede paraplu, goede regenkleding, sokken, waterdichte schoenen en wat extra hulpmiddelen is het mogelijk om de strijd tegen de elementen te doorstaan. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ook ik liever loop bij droog om te genieten van wat ik onderweg tegenkom. Maar je laten weerhouden door slecht weer hoeft echt niet meer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.