Wandelen door het groen van Almere

Sinds enkele jaren zijn de mogelijkheden om in en rond de groeistad Almere in georganiseerd verband te wandelen enorm toegenomen. Naast de Almeerdaagse, die naast het gelijknamige zesdaagse evenement ook in het winterseizoen wandeltochten organiseert is enkele jaren geleden een nieuwe wandelclub ontstaan: Wandelen in Almere. De belangrijkste activiteit van deze club, die wordt gerund door Tiny Adolfs en Geert Santhuizen, is de wekelijkse groepswandeling van 10 kilometer op woensdagochtend. Daarnaast organiseren zij ook op de eerste zondag van de maand ook een groepswandeling en ook normale georganiseerde wandeltochten. Zo organiseerde Wandelen in Almere met de Floriade in 2022 in het vooruitzicht op zaterdag 8 oktober 2016 de Green City Walk, een wandeltocht van 15 of 30 kilometer.

img_2134a-tuibrugRond 10 uur arriveerden we bij de startplaats van de tocht, de door de Floriade in zijn voortbestaan bedreigde Camping Waterhout, gelegen tussen de A6 en het Weerwater. In de kantine schreven wij (Brigitte en ik) ons in voor een wandeling van 15 kilometer. Het inschrijfgeld was iets hoger dan we gewend waren maar dit werd ruimschoots gecompenseerd door consumptiebonnen voor koffie of thee onderweg. We gingen direct van start en verlieten de camping via de achteruitgang. Al direct merkten we dat de route uitstekend was uitgezet. Bij een van de afslagen nabij het Weerwater troffen we maar liefst drie pijlen aan! Net op dat punt kwam ik op de fiets Tiny Adolfs tegen. Ik gaf hem alvast een pluim voor de goede bepijling.

img_2138a-groenDe route volgde eerst het Sturmeypad langs het Weerwater. Net voor het bedrijventerrein Veluwsekant sloegen we rechtsaf en gingen onder de A6 door op weg naar het kasteel van Almere. Direct na de onderdoorgang sloegen we linksaf en volgden we een onverhard pad door het bos. Dit pad typeert de routes van Wandelen in Almere: niet gemakzuchtig zijn en kiezen voor gebaande paden maar de wandelaar waar het kan verrassen met mooie onverharde paadjes. Via het Weteringpad liepen we naar de grote tuibrug over de Hoge Vaart en kwamen toen uit bij de nieuwbouwwijk Nobelhorst. In het nieuwe pannenkoekenrestaurant Smullen en Eten was na 5 kilometer de eerste rust.

img_2147a-kemphaanNa de rust liepen we terug over de tuibrug en sloegen we linksaf het Michauxpad op. Via het Vierbruggenpad – zelf hoefden we er maar twee te nemen – kwamen we uit bij het stadslandgoed De Kemphaan. De rust sloegen we over in de verwachting dat we even verderop bij restaurant DubbelOp terecht zouden komen, wat niet het geval bleek te zijn. De route liep ook door de stadsboerderij waar een biologische boerenmarkt aan de gang was. Na wat te hebben rondgekeken vervolgden we onze wandeling. Via een tunneltje onder de Waterlandseweg vervolgden we onze route door het zuidelijke deel van het Waterlandse Bos. Ook nu kregen we enkele verrassende wandelpaadjes voorgeschoteld. Door de perfecte bepijling was het niet nodig om op de routebeschrijving te kijken!

img_2154a-boerenmarktHet laatste deel van de route voerde ons langs de rand van Almere-Haven. Ook nu voerde de route niet enkel over het voor de hand liggende fietspad, maar werden we geleid over een parallel lopend schelpenpaadje. Na het passeren van de A6 liepen we terug naar de camping. Tijdens de Green City Walk liet Wandelen in Almere zien dat het mogelijk is om rond een nieuwe stad een verrassend mooie wandeltocht uit te zetten. De verzorging van de route (met name de bepijling) was uitstekend. De pluim die ik al op voorhand weggaf was dan ook meer dan verdiend!

green-city-walk-2016Links:

Bewaren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.