WS78 eert Klaas de Heij

img_2168a-klaas-de-heijOp zaterdag 15 oktober 2016 ging het 39e seizoen van WS78 van start. Startplaats was dit keer Barendrecht, net ten zuiden van Rotterdam. Met de naam “De Klaas de Heijtocht” wordt de oprichter en erevoorzitter van WS78 geëerd; voor de route tekende onder meer Albert Smit, erelid en medeoprichter van WS78.

Om op tijd in Barendrecht te arriveren namen we de auto. Onderweg passeerden we Gorinchem, waar sinds een week de brug over de Merwede is afgesloten voor vrachtverkeer. Na het nemen van de afslag werden we naar een parkeerplaats gedirigeerd, gelegen op circa 500 meter van de kantine van Voetbalvereniging Barendrecht. In de kantine was het een weerzien met wandelaars die ik alweer maanden niet had gesproken. WS78 is in feite een wandelfamilie die elkaar in een half jaar tijd tien keer ontmoet en dan een half jaar niet. Tegen negen uur ging iedereen naar buiten om zich klaar te maken voor vertrek. Op de trappen voor de ingang hield vicevoorzitter Johan Hertgers met de bekende megafoon een korte toespraak om vervolgens de toeter over te geven aan Klaas de Heij. Klaas bracht in herinnering dat hij en zijn medeoprichters nooit hadden verwacht dat WS78 zo’n lang leven zou zijn beschoren. Nu na bijna 40 jaar hoopte hij nog tijd van leven te hebben om de 50 mee te maken. Na deze toespraak zette de stoet zich in beweging.

img_2170a-boerderijHet eerste deel van het parkoers ging bebouwd gebied in, eerst langs de noordrand en daarna door het centrum van Barendrecht. Daar passeerden we de markante watertoren en de hervormde kerk. Via een parkje en een wegens werkzaamheden afgesloten tunneltje liepen we naar de rand van de bebouwing om daarna terecht te komen in een nieuw aangelegd recreatiegebied. De soep- en koffiepost was ingericht bij De Kleine Duiker, een recreatieboerderij. Een mooie plek waar volop gelegenheid was om even te gaan zitten.

img_2181a-soeppostNa de rust staken we de Leedeweg weer over en liepen we langs twee gebouwen die het protestantse karakter van de streek markeren: het Calvijn College en het grote nieuwe kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente. Kort daarna gingen we door een tunneltje en volgden bijna anderhalve kilometer het Kilpad, de parallelweg langs de grote zuidelijke ontsluitingsweg van Barendrecht. Ik realiseerde me ineens dat we al meer dan tien kilometer vrijwel uitsluitend door stedelijk gebied liepen. Hopelijk zou de rest van het parkoers wat beter worden. Gelukkig werd het daarna wat beter. Er diende zich een graspad aan op de Molenpolderse Zeedijk, dat echter alleen te bereiken was via een opstapje over prikkeldraad. Door de gladheid van het plankje lukte het mij niet om erover te komen en daarom klom ik maar over een nabij gelegen toegangshek. Verderop volgde een mooi stuk door de grienden langs de Oude Maas. Nabij Rhoon was het niet duidelijk hoe we verder moesten. Vanwege een mountainbikewedstrijd was deel van de route komen te vervallen. In plaats daarvan liepen we door het Rhoonse Veer en langs de Albrandswaardseweg naar de rust in de sportkantine van PSV Poortugaal.

img_2184a-molenpolderse-zeedijkNa de rust moesten we vervolgens dezelfde weg teruglopen tot de toegang van Bad Albrandswaard. Nu liepen we over een pad langs de Zegenpoldersedijk. Ten dele liepen we stukken die we ook op de heenweg hadden gelopen. Na het golfterrein kwamen we uit bij de Oude Maas. We liepen nu over de oever langs de rivier. Ook volgden er enkele houten bruggetjes langs de grienden. We passeerden de Gaatskensbult of Oude Maasheuvel, een kunstmatige heuvel die zo’n tien jaar geleden is aangelegd. Helaas hadden de parkoersbouwers een klim naar boven niet in het parkoers opgenomen, het zou zeker de tocht interessanter hebben gemaakt. Na opnieuw het Kilpad te volgen kwamen we na ruim 32 kilometer uit bij de koffiepost “De Kleine Duiker”.

img_2189a-griendenNa deze laatste rust volgde nog een leuk stuk door het nieuwe recreatiegebied met een route over een houten vlonder in het water. Daarna gingen we in rechte lijn terug naar de kantine van VV Barendrecht. Onderweg was nog een fruitpost, waar we dit keer een peer kregen. Even na half vijf was ik binnen.

ws78-barendrecht-2016Als we uitgaan van de principes die WS78 van oudsher heeft getracht hoog te houden (zoveel mogelijk onverhard, door natuur en zo min mogelijk bebouwing) dan voldeed deze tocht hier volstrekt niet. Natuurlijk is het lastig om in een verstedelijkt gebied een mooie route uit te zetten. Desondanks denk ik dat de route beter had gekund, ook al was het maar om het heen en weer lopen op sommige stukken te vermijden. Het bijzondere van deze WS-tocht zat hem vooral in de aanwezigheid van oprichter Klaas de Heij, die niet alleen het startschot gaf, maar ook de wandelboekjes stempeld.

Links:

Bewaren

Bewaren

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.