Prachtige wandeling op een mooie herfstdag

Op zaterdag 29 oktober 2016 organiseerde WS78 zijn tweede wandeltocht van het winterseizoen 2016-2017. Startplaats was dit keer het Duivensportcentrum in img_2324a-apeldoornApeldoorn. Hier was ik al eens eerder gestart. Dit keer werd ik vergezeld door Brigitte en Lucas, die 20 kilometer gingen lopen. Na wat strubbelingen met het bereiken van de startlocatie (in de buurt was een weg opgebroken) en wat zoeken naar een geschikte parkeerplaats, gingen we naar binnen om ons in te schrijven. Ik werd al direct opgemerkt door Willy Timmermans, die me aansprak over mijn recente ontmoeting met de nieuwe burgemeester van Lelystad, voorheen burgemeester van zijn woonplaats Veghel. Na met nog wat mensen te hebben gesproken (o.a. met Henk-Jan van der Klis, die hier twee weken geleden al een wandeling maakte) gingen we naar buiten. Johan Hertgers maakte ons erop attent dat in zijn buurt alleen routebeschrijvingen van de 20 kilometer te verkrijgen waren, de uitdelers van de 40 stonden een eind verderop.

De wandeltocht had de naam Ordermolentocht gekregen, een naam die de lading niet dekte omdat de tocht niet naar het zuidwesten van Apeldoorn ging, maar juist noordwaarts. Terecht merkt Henk-Jan van der Klis in zijn blog op dat de naam Kopermolentocht (we liepen langs deze molen in Wenum) beter op zijn plaats was. Het eerste deel van de tocht liep door bebouwd gebied. We liepen eerst westwaarts naar het Sprengenpark en vervolgens over de vernieuwde houten vlonders langs de kantoren van de Belastingdienst en gingen daarna via villawijken op weg naar paleis Het Loo. Onderweg konden we al volop genieten van de prachtige herfstkleuren die nog beter uitkwamen door het zonnige weer.

img_2350a-het-looIn het begin liep ik nog een stukje op met Willy en Rian. Na het paleis trof ik andere wandelmaatjes. Na het paleispark liepen we de stad uit en volgden we de Wieselseweg totdat we deze overstaken en het tracé van de Rijksweg 50 gingen volgen. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd hier begonnen met het grondwerk voor een nieuwe weg van Apeldoorn naar Zwolle, maar dit werk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog stilgelegd en nooit meer hervat. Uiteindelijk is in de jaren zeventig de A50 een stuk oostelijker aangelegd. Wat er nu van het oude wegtracé te zien is zijn langgerekte weilanden omzoomd door rijen bomen. Misschien iets voor een wandelgids door nooit aangelegd Nederland?

img_2359a-rijksweg-50img_2374a-emstNa tien kilometer kwamen we aan bij de gecombineerde soep- en koffiepost in Wenum-Wiesel. Direct hierna was de splitsing met de 20 kilometer. Wij vervolgden onze wandeling noordwaarts. Onderweg kwamen we langs bijzondere houtsnijwerken en doorkruisten we bossen en heidevelden. De prachtige herfstkleuren nodigden uit voor het maken van diverse mooie foto’s. Na 20 kilometer arriveerden we in Emst waar we in de kantine van de lokale voetbalvereniging konden rusten.

Na de rust gingen we terug richting Apeldoorn. De route was ook nu grotendeels onverhard, eerst liepen we weer door het bos en daarna langs weilanden. Onderweg volgden we ook een klompenpad over het landgoed Wildlust. Daarna kwamen we terecht in Vaassen. We liepen daar langs enkele buitenwijken om via het natuurgebied Korte Broek terug te komen bij de soep- en koffiepost.

img_2383a-kopermolenNa enkele broodjes te hebben gegeten liep ik verder. We volgden nu de route die ook de twintig kilometerlopers hadden gevolgd. In Wenum volgden we een deel van een ander klompenpad langs de Kopermolen in Wenum en daarna een deel van de voormalige spoorlijn Zwolle-Apeldoorn (de zg. Baronnenlijn), die nu in gebruik is als fietspad. Na het verlaten van het spoortracé naderden we een van de bedrijventerreinen van Apeldoorn. In een winkelcentrum was bij een groente- en fruitzaak de fruitpost ingericht. De route liep nu door minder interessante delen van Apeldoorn. Alleen de koning Lodewijklaan, ook een deel van de voormalige Baronnenlijn, was de moeite waard. Onderweg maakte ik nog een foto van een voormalig overwegwachtershuisje. Rond kwart voor vijf was ik terug in het Duivensportcentrum.

img_2380a-vaassenDeze wandeltocht van WS78 was door het weer, de mooie bossen en heide en de herfstkleuren zeker de moeite waard. We kwamen op interessante plekjes zoals paleis het Loo en langs een heuse watermolen. Voor mij een minpuntje was wel dat er naar verhouding veel asfalt in het parkoers zat. Voor Brigitte en Lucas was dit niet zo’n bezwaar. Ook zij hadden genoten van de tocht. Moe maar voldaan gingen we na een half uur weer naar huis.

Links

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.