Trage Tocht Aalden

img_2677a-tt-aaldenEen jaar geleden verscheen de wandelgids Dwalen door Drenthe van routebouwer Rob Wolfs. Tijdens eerdere verblijven in deze provincie liepen we reeds wandelingen in Echten, Exloo en Papenvoort. Wolfs liet ons daarbij kennismaken met de veelzijdigheid van het Drentse landschap: bos, heide en akkers. Toen we onlangs terugkeerden in Drenthe besloten we opnieuw een wandeling uit de gids te doen, namelijk vanuit Aalden, een brinkdorp ten westen van Emmen. Aalden kenden we al van een eerder verblijf in het nabijgelegen bungalowpark. Nu logeerden we in een hotel in Witteveen, een nog jong ontginningsdorp vijf kilometer ten westen van Aalden. Met de fiets reden we over een klinkerweg naar Aalden, om op de kruising nabij garage Mekkes aan onze wandeling te beginnen.

Oninteressant begin
De eerste kilometers van de Trage Tocht waren niet bijster interessant: eerst liepen we door het nieuwere deel van het dorp om uit te komen bij de IJsbaan. 1-profielfoto-kleinDaar sloegen we linksaf en na de ijsbaan rechtsaf om een fietspad, het Alterbargpad te volgen. We kruisten de Aalderstroom met aan beide zijden goed begaanbare onverharde paden maar volgden echter een oninteressant pad om camping De Knieplanden heen. Via een klinkerpaadje kwamen we uit in de Hoofdstraat in Zweeloo. Via de Marktstraat kwamen we vervolgens uit op de brink van Zweeloo, een verzameling boerderijen rond door bomen omringd grasveld. Na de brink sloegen we rechtsaf om te beginnen aan het niet bebouwde deel van de wandeling.

Essen en maten             
De Trage Tocht die de ondertitel “essen en maten” draagt, loopt grotendeels over paden die de grens tussen de hoge akkers (essen) en natte graslanden (maten) vormen. De natte graslanden rond de Aalderstroom maken deel uit van landgoed De Klencke, dat sinds mijn geboortejaar 1961 wordt beheerd door Natuurmonumenten. In dat jaar liet mevrouw Goddard-Van der Wijck het landgoed, dat behalve bos vooral natte graslanden omvat, na aan deze natuurorganisatie. De eerste helft van de wandeling volgt de oostrand van dit natuurgebied tot aan de oversteek van de Klenkeweg. Daar krijgt de tocht even een ander karakter. We lopen nu even door de bossen rond de havezate, die we (helaas) alleen in de verte zien liggen. Het is dan ook aan te bevelen even van de route af te wijken om het landhuis te kunnen bewonderen.

img_2691a-tt-aaldenGeen grasstrook (meer)
Na het landgoed volgt allereerst een kronkelpad langs de Klenckerlanden en vervolgens een breed zandpad langs de Kerkhorsten. Op de Kerkhorstenweg troffen we een asfaltfietspad aan dat vervolgens rechtsaf sloeg. Volgens de gids zouden we hier een grasstrook langs het fietspad moeten volgen. Deze strook is echter verwilderd en niet meer toegankelijk. In de recentste versie van de Trage Tocht heeft Wolfs dit graspad vervangen door het fietspad en daarmee het percentage onverhard moeten verlagen.

img_2703a-tt-aaldenOud-Aalden
Via de Aalderesch kwamen we uit in Oud-Aalden, bestaande uit een brink met daaromheen oude boerderijen. Sinds 1969 heeft de brink een beschermd dorpsgezicht en dat maakt Aalden tot één van de pareltjes van Drenthe. Na 13,8 kilometer lopen waren we terug bij onze fietsen.

img_2708a-tt-aaldenGoed begaanbaar
Volgens blogger Frank van der Meer zijn voor het lopen van deze Trage Tocht waterdichte schoenen geen overbodige luxe. Deze ervaring hadden wij niet. Alle paden waren goed begaanbaar, alleen wat bospaden rond De Klencke zouden in andere weersomstandigheden nat kunnen zijn. De bijna 14 kilometer lange tocht is bijzonder mooi; de afwisseling van nat grasland, een landgoed, akkers en als toetje Oud-Aalden maken deze Trage Tocht tot een bijzondere wandeling.

Links

Bewaren

Bewaren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.