Rond het landgoed van Windesheim

Als historicus staat het ten zuiden van Zwolle gelegen dorp Windesheim synoniem voor de Moderne Devotie, een spirituele beweging in de laat-middeleeuwse katholieke kerk die is gesticht door Geert Groote (1340-1384). Grote begon in zijn geboortestad Deventer religieuze woongemeenschappen die een geestelijk reveil predikten. Na zijn dood werd in Windesheim een klooster gesticht. Van het klooster is alleen de voormalige brouwerij overgebleven en nu dienst doet als protestantse kerk. Naast het klooster had Windesheim ook een landhuis (havezate), dat echter tijdens de Tweede Wereldoorlog is verwoest. Het landgoed is toegankelijk voor wandelaars en vormt het decor voor een wandeling die Marycke Naber heeft samengesteld voor de wandelgids De mooiste landgoedwandelingen in Salland van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

img_2976a-windesheimSamen met Marycke en uitgever Maarten Metz en drie andere wandelaars liepen Brigitte en ik de route voor. Na ons img_2948a-windesheimverzameld te hebben bij de bushalte net buiten het dorp gingen we eerst koffie drinken in het lokale tankstation. In het dorp is geen horeca en het dorpshuis gaat pas laat in de middag open, wat gebruikelijk is in het “gastvrije” Salland, zoals streekgenoot Maarten ons vertelde. Na de koffie gingen we op pad. De route liep eerst langs de voormalige kloosterbrouwerij, dwars door het dorp en dan door de velden naar de spoorwegovergang. Aan de andere kant van het spoor sloegen we direct rechtsaf en maakten we een wandeling door het landgoed. Goed is te zien waar Huis Windesheim heeft gestaan. Alleen de bijgebouwen links en rechts zijn nog in tact.

huis-windesheim-ansichtNa het landgoed kwamen we uit op de Fabrieksweg. Na deze weg een stukje noordwaarts te hebben gelopen liepen we zuidwaarts over de IJsseldijk. Halverwege maakten we een uitstapje naar een uitkijkhut. Het was wisselvallig weer, waardoor ik mooie foto’s kon maken. Er stond een harde wind en toen we de dijk nabij Herxen verlieten begon het te regenen. We liepen nu door een natuurgebied Tichelgaten, ontstaan door de kleiwinning ten behoeve van de naburige steenfabriek. Maarten vertelde ons hoe hij hier vroeger toen het nog winterde vaak ging schaatsen. Na een tweede pauze in een uitkijkhut liepen we terug naar Windesheim.

img_2992a-tichelgatenDeze wandeling biedt voldoende afwisseling voor ruim twee uur wandelen. Bossen op het landgoed, een groene rivierdijk en de natuurrond de tichelgaten van de steenfabriek. Helaas is er in de winter geen horeca aanwezig. In de zomermaanden kan men vooraf en na afloop aanleggen bij de Koffieschenkerij Hof van Windesheim en een koffieschenkerij aan de Fabrieksweg. In de winter is de wandelaar aangewezen op het tankstation Harholt Olie.

Marycke Naber, De mooiste landgoedwandelingen in Salland.
128 blz. ISBN 9789078641599. € 14,95.

Links:

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.