Door de landgoederen van Heino

img_3294a-colckhofOp dinsdag 17 januari 2017 leek de winter echt greep te hebben gekregen op Nederland. Het had hard gevroren en ook overdag bleef het vriezen. Veel winterliefhebbers maken zich op om te gaan schaatsen. Door de combinatie van vorst en mist waren de bomen betoverend wit geworden. Tijd voor een wandeling door de landgoederen ten noorden van het Overijsselse Heino.

img_3237a-heinoSinds enige tijd is Marycke Naber bezig met de voorbereiding van een wandelgids door de Sallandse landgoederen, Deze zal in juni verschijnen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Eerder liepen we al mee met een wandeling rond het landgoed Windesheim. Dit keer waren de landgoederen van Heino aan de beurt: Den Alerdinck, Colckhof, Den Alerdinck II en De Gunne. Bij het voorlopen gingen we ook koffie drinken bij uitgever Maarten Metz, die net buiten de route woont.

img_3256a-alerdinckRond elf uur verzamelden zich zes wandelaars zich bij café-restaurant ’t Hooge Huus, dat gezien de geroemde Sallandse gezelligheid uiteraard nog gesloten was. Hierop liet medeloopster Truus Wijnen uit het verre Twente zich van haar goede kant zien. Zij had thermoskannen koffie meegenomen en koeken, zodat we in ieder geval met “startkoffie” op de wandeling konden beginnen. Het eerste deel van de route kronkelden we over Den Alerdinck, een havezate die ooit eigendom is geweest van de families Van Voorst tot Voorst, Van Sonsbeeck en Van Dedem. De huidige eigenaar is druk bezig om de toeristische ontwikkeling van het landgoed ter hand te nemen. Hij heeft ook plannen om het nabij gelegen voormalig vormingscentrum om te toveren tot een hotelaccomodatie.

img_3294a-colckhofNa wat kronkelen over Den Alerdinck kwamen we uit op het naburige landgoed Colckhof. Ook hier treffen we een mooi landhuis aan met een mooi park. Na een koffiebreak bij huize Metz, vervolgden we onze tocht. We liepen door het achterste deel van Den Alerdinck en daarna door naar Den Alerdinck II, het deel van het landgoed dat in 1868 bij een publieke verkoop in bezit bleef van de familie Van Sonsbeeck. Hier zijn de wegen recht, maar vooral de smalle (en onverharde) Armjagersdijk is interessant. Na de stormvloed van 1825 liet Bernhard van Sonsbeeck een 3,6 kilometer lange waterkering rond het landgoed aanleggen. In 1883 en 1895 bleef daardoor het gebied droog.

img_3323a-routecontroleNa een wandeling langs het Overijssels Kanaal kwamen we uit bij het landgoed De Gunne.  Hier liepen we door een echt bos. Na 13,4 kilometer wandelen waren we rond kwart voor vier terug bij onze startplaats. De wandeling door de landgoederen ten noorden van Heino is afwisselend. We doorkruisten parken, een bos en liepen langs weilanden. Het winterweer maakte de wandeling tot een bijzondere belevenis.

UPDATE: Na het voorlopen gaf de eigenaar van De Gunne te kennen bezwaar te maken tegen de wandeling op zijn landgoed. Marycke Naber heeft daarop de wandeling aangepast en een nieuwe route samengesteld met als startplaats Laag Zuthem. De aangepaste route is te bekijken via wandelzoekpagina.

Marycke Naber, De mooiste landgoedwandelingen in Salland.
128 blz. ISBN 9789078641599. € 14,95.

  • Meer foto’s in mijn digitale fotoalbum.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Advertenties

4 comments

  1. Hoi Mari. mooie omgeving, he? Het Overijssels Havezatepad is al jarenlang een lange-afstandsroute door de provincie langs de vele havezates, landhuizen en kastelen. Ook het Geert Grootepad tussen Deventer en Zwolle (via Windesheim) pakt veel in Salland mee. Hetzelfde geldt voor het Hanzestedenpad. Wil je de deze week gelopen havezaten in een ander jaargetijde zien, lees dan mijn verslagen en bekijk de foto’s op https://www.henkjanvanderklis.nl/2013/06/wandelen-over-sallandse-landgoederen-tussen-ijssel-en-dalfsen/ , https://www.henkjanvanderklis.nl/2014/03/wandelen-het-vechtdal-tussen-wijthmen-herfte-en-heino/ , https://www.henkjanvanderklis.nl/2012/06/wandelen-langs-het-hanzestedenpad-van-zwolle-via-wijhe-naar-heino/ en https://www.henkjanvanderklis.nl/2013/06/wandelen-over-sallandse-landgoederen-tussen-ijssel-en-dalfsen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.