Landgoedwandeling in Hoonhorst

img_4132a-hoonhorstOp woensdag 8 februari 2017 keerde de winter terug in Nederland. Het had een beetje gesneeuwd en er diende zich een korte vorstperiode aan. Op die dag reisde ik af naar het Overijsselse dorpje Hoonhorst om mee te lopen met de uitgever om wederom een landgoedwandeling van Marycke Naber te controleren. Dit keer ging ik alleen en nam het openbaar vervoer. In Zwolle trof ik Lourens Vellinga, de uitgever van dienst die dit keer de tocht zou begeleiden.

img_4150a-horteEven na elf uur arriveerden we in Hoonhorst nabij de molen. In het ernaast gelegen café Kappers zaten al enkele wandelaars aan de koffie, waarna wij buspassagiers ook nog een koffie bestelden. Bij het afrekenen bleek dat het koffie van de zaak was; de uitbater verwacht blijkbaar dat de beoogde wandelgids van Gegarandeerd Onregelmatig hem meer klandizie zal opleveren. Na de start vanuit het café gingen we direct linksaf de Kerkstraat in. Aan de linkerhand ligt een afgesloten bosgebied met een landhuis. Hier woont sinds twintig jaar voormalig premier Ruud Lubbers. Even verderop werden we even het bos ingestuurd. De routebeschrijving was op dit punt niet erg helder, maar toen we eenmaal het pad hadden gevonden volgde een mooi rondje door een met sneeuw bedekt bos.

img_4145a-hoonhorstNa het bos vervolgden we onze tocht. We passeerden een gedenksteen die herinnert aan het neerstorten van een Messerschmitt eind 1944. De route kwam me bekend voor; twee jaar geleden liep ik hier in omgekeerde richting tijdens de Bos- en Weidetocht van de Zwolse Wandelverenigingen. Nabij het dorpje Emmen naderden we de grote weg tussen Zwolle en Dalfsen. Na 500 meter de weg te hebben gevolgd staken we de weg over om via een fietspad verder westwaarts te lopen. Op de hoek van de Koepelallee en de Marshoekerweg hielden we stil om voor een boterham. Het rondje door het kleine natuurgebiedje lieten we voor wat het was.

img_4160a-de-horteNa het wederom oversteken van de grote weg kwamen we uit op het landgoed De Horte. Ook hier was ik twee jaar geleden geweest, maar nu volgden we een kronkelend wandelpaadje door het bos. Ook al was alles wit, de grond was nog niet bevroren. Na het bos gingen we even een kijkje nemen in de tuin van huize De Horte. Daarna passeerden we ’t Witte Huis, niet bepaald een presidentieel onderkomen, maar een klein gebouwtje dat ooit dienst deed als biljartkamer van De Horte. Nu is het te huur als vakantiewoning.

img_4189a-truus-wijnenimg_4192a-molen-hoonhorstNa De Horte doorkruisten we het aangrenzende landgoed Mataram. De naam herinnert aan J.M. van Rijn die in 1800 zijn nieuwe landhuis noemde naar Mataram op het Indische eiland Lombok, waar hij ooit resident was. Zijn poging om De Horte om te dopen tot Djokjakarta was echter niet succesvol. Na drie uur lopen door de landgoederen en de omgeving van Hoonhorst keerden we terug in café Kappers. Na een gezamenlijke consumptie ging iedereen huiswaarts.

Wederom heeft routemaakster Marycke Naber een prachtige wandeling samengesteld door enkele mooie landgoederen in Salland. De sneeuw maakte de wandeling erg bijzonder. Na afloop vergeleek ik mijn foto’s met die ik twee jaar geleden in april heb gemaakt. Een verschil van dag en nacht! Opvallend was ook dat de route die we hadden gelopen in grote lijnen overeenkwam met de route die ik destijds liep.

Marycke Naber, De mooiste landgoedwandelingen in Salland.
128 blz. ISBN 9789078641599. € 14,95.

Links:

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Advertenties

5 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.