Wandelen van Zwolle naar Kampen

Sinds enkele jaren organiseert de Stichting Avond4daagse Kampen de Hanzetocht, een wandeltocht over de IJsseldijk van Zwolle naar Kampen. Aanvankelijk werd de tocht vier keer per jaar gehouden, nu twee keer. Bijzonder is dat de tocht begint met een treinrit over het Kamper Lijntje. Voor twee of drie euro kan men deelnemen aan de tocht en kan men gratis mee met de trein; goedkoper kan echt niet!!!

Op zaterdag 1 april toog ik samen met Brigitte en Lucas met de auto naar Kampen. Toen we de binnenstad naderden, raakten we verzeild in de eenrichtingsstraatjes van de binnenstad. Wij moesten naar de IJsselbrug toe, naar de naast het oude station Kampen gelegen gratis parkeerplaats. Nadat we rond kwart voor tien die parkeerplek hadden gevonden, liepen we terug over de IJssel naar de binnenstad. Aan de IJsselkade was in restaurant De Vier Jaargetijden het startbureau gevestigd. Nadat we ons hadden ingeschreven hadden we nog een half uur de tijd voordat onze trein zou vertrekken. We maakten daarom eerst een kleine wandeling door de binnenstad van Kampen, om daarna de IJssel weer over te steken naar het station.

Het Kamper Lijntje is een oude spoorlijn die op het punt staat om op de schop te worden genomen. Over twee maanden begint ProRail met de ombouw van de lijn. De lijn wordt geëlektrificeerd, er komt een nieuw station in Zwolle-Stadshagen en aan het eind van het jaar een nieuwe vervoerder: Syntus. Met onze startkaart in de hand stapten we in de dieseltrein van de NS die ons naar Zwolle bracht. Onderweg passeerden we het toekomstige treinstation en kort daarna was de treinrit alweer voorbij. Het Kamper Lijntje is met zijn dertien kilometers de kortste spoorlijn van Nederland en is daarom geliefd bij spoorliefhebbers. Tien jaar geleden publiceerde Maarten Metz zelfs een bundel over een dag pendelen over het lijntje.

In Zwolle werden we door een openstaand uitcheckpoortje geleid en konden we aan onze wandeling beginnen. Via de Nieuwe Veerallee en de Oude Veerweg liepen we Zwolle uit en gingen we op weg naar de IJsseldijk. Het was nog droog en we liepen kalm aan door. Na ruim zes kilometer kwamen we uit bij de schapenboerderij Vreugderijk, waar we een kop koffie namen. We zaten nog maar net of de eerste druppels vielen. We gingen snel weer verder en vervolgden onze tocht over de Zalkerveerweg en de Veecaterdijk. De spettertjes veranderden in een gestage regenbui. Onderweg vroegen we ons af waar we aan waren begonnen.

De rust bij het Zalker Theehuis sloegen we over en na zes kilometer kwamen we uit in Wilsum. De lucht boven de IJssel begon al wat lichter te worden. We maakten een tweede stop bij Café IJsselzicht. Het café werd net verbouwd, maar de uitbater had hier wat op gevonden. In een schuur achter het hoofdgebouw had hij een provisorisch café ingericht. Na de koffie bleek dat het weer was opgeklaard. We konden droog verder naar Kampen. Wij passeerden de nieuwe IJsselbrug en het station en waren om kwart over drie weer terug in het startlokaal.

Alleen al de treinreis over het Kamper Lijntje maakt de Hanzetocht tot een bijzonder evenement. Vooral in het voorjaar is het bijzonder om over de dijken langs de IJssel te lopen. Hoe de volgende editie van de tocht er uit zal gaan zien is op het moment nog onduidelijk. Het Kamper Lijntje gaat op de schop en of de nieuwe vervoerder ook zo ruimhartig zal meewerken is nog niet bekend.

Bewaren

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.