Dansende bomen en kermende monniken

Woensdag 10 mei 2017 gingen Brigitte en ik weer eens op pad samen met de uitgever van dienst van Gegarandeerd Onregelmatig. Doel was het voorlopen van een route die t.z.t. zal worden opgenomen in de wandelgids Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse. Om 11 uur verzamelden we ons in het restaurant Boshuis Drie, gelegen midden in de Speulder en Sprielderbossen op de Veluwe. Na een kop koffie gingen we onder leiding van Maarten Metz om een trage tocht van Rob Wolfs te controleren. De route liep grotendeels door het bos, maar wat voor bos. Eeuwenlang kapten de bewoners in de omliggende dorpen Putten, Ermelo, Garderen en Speuld de rechte bomen waardoor de kromme bomen overbleven. De kromme bomen bleven over en worden daarom ook de dansende bomen genoemd.

We liepen door het frisse groen van de net in het blad gekomen (kromme) beukenbomen. Na circa twee kilometer passeerden we het Solse Gat, tegenwoordig een drinkplaats voor de dieren in het bos. Deze kuil is ooit ontstaan omdat boeren uit de omgeving hier leem afgroeven. Over het Solse Gat bestaat trouwens een mooie legende. Ooit zou hier een klooster hebben gestaan maar vanwege het liederlijke gedrag van de monniken verzwolg de aarde het klooster. Op gezette tijden zouden nog de klokken van het klooster te horen zijn en zouden monniken als geesten verschijnen. Een andere legende is dat hier tijdens de oudheid een zonneverering zou hebben bestaan. Satanisten houden hier tijdens de Walpurgisnacht (30 april op 1 mei) samenkomsten, dit tot grote ergernis van de gereformeerde inwoners van de omliggende dorpen.

Na de het Solse Gat liepen we verder over de oude koningswegen. Omdat we op tijd weer weg moesten hebben we het laatste stukje rond het buurtschap Drie gelaten voor was het was. Deze Trage Tocht is mooi (zeker in het voorjaar) maar biedt niet veel afwisseling. Maar als je van mooie bossen houdt is het wel een absolute aanrader!

Wim Huijser en Rob Wolfs, Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse. 13 wandelingen door de natuur van de Verkadeplaatjes. 112 blz., ISBN: 9789078641629, prijs: € 14,95. Prijs tot 29 november € 10,-.

 

Links:

Bewaren

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.