Kennedymars van Cuijk op herhaling

Zaterdag 20 mei 2017 was het zover. Na een zeer geslaagde eerste editie stond nu de tweede Kennedymars van Cuijk op het programma. Nu zouden er in totaal zeshonderd wandelaars meedoen aan de tocht, honderd meer dan vorig jaar. Om deze lopers te kunnen huisvesten zocht organisator Remy Levink naar een nieuwe startlocatie, en wel Laco Sportcentrum. Echter, anderhalve week voor de start moest hij de wandelaars echter informeren dat de start opnieuw zou plaatsvinden in het bekende Partycentrum De Bond. Het was niet de enige uitdaging waarvoor Remy zich dit keer gesteld zag.

Late start
Net als vorig jaar bracht Brigitte mij vanuit Nijmegen naar de start. Ik kwam tien over vier aan en het was binnen al behoorlijk druk. Ik meldde me aan, plaatste mijn tas in de bus en nam een kop koffie. Binnen zag ik dat ik niet de enigste Flevolandse wandelaar was. Ook Margreet van de Wetering, Agnes Sijtsma en Evert de Graaf waren present. Toen ik naar buiten wilde arriveerden net Henk-Jan van der Klis en Marjolein Wouters. De uitgang was smal, dus het duurde even voordat ik buiten stond. Ook daar duurde het even. Klokslag vijf uur waren de meeste wandelaars klaar voor vertrek, alleen de organisatie blijkbaar niet. Pas na 15 minuten mochten we gaan, een tijdverlies die – naar later bleek – gecompenseerd werd door de binnenkomsttijd met een half uur te verruimen.

Cuijk-Beers (19,6 km)
Het eerste deel van de route ging net als vorig jaar langs de Maasboulevard, de wijk De Valuwe en de Heeswijkse Kampen. Onderweg trof ik Ronnie Timmermans en even later Henk-Jan en Marjolein. Ik had het tempo er nog goed inzitten en genoot van de zonsopkomst, ook al was deze lang niet zo fraai als vorig jaar. In plaats van direct naar de Kraaijenbergse Plassen te gaan maakten we eerst een ommetje door het kerkdorp Katwijk, een dorp waar ik vroeger met de fiets veel kwam om daar het veerpont over de Maas te nemen. Na Katwijk liepen we langs de plassen en om Linden heen naar de eerste stop bij Watersportcamping ’t Loo. Ik liep nu op met Roel van der Wijst. Hij was naar Cuijk gekomen met Anita Pepers, maar die kon het niet laten om een hoger tempo te draaien. Wel kwamen we Anita steeds weer tegen op rustposten.


Na ’t Loo liepen we rechtstreeks naar Beers, over de Vierdaagseroute van 40-kilometerlopers. Voor mij een uitgelezen mogelijkheid om dit voor mij nog onbekende stuk parkoers alvast te verkennen. Na Beers liepen we over het natuurpad richting de Graafsedijk en dan via de Broekkant naar kampeerboerderij De Tienmorgen. Daar werden we vergast op een bekertje vla. Na een sanitaire stop ging ik samen met Roel weer verder.

Beers-Haps (43,5 km)
Na Beers kregen we werkelijk een prachtige route voor onze voeten. Allereerst de omgeving van kasteel Tongelaar, dat we nu van de achterkant naderden, en daarna een stuk langs de Lage Raam. Onderweg werden we door organisator Remy Levink vergast op wat drinken en een hardgekookt ei. Na dit ei volgde een prachtig stuk rond De Kuilen. De rust zat nu wat verder weg, bij natuurkampeerterrein De Herder-inn. Hier kregen we niets aangeboden, maar moesten we dit keer ons appelgebak zelf kopen.

Het was zonnig geworden, maar op momenten dat de zon weg was, wat het nog fris. Na de koffie en een glas cola gingen we verder, langs Mill en dan door het bosgebied Molenheide. We doorkruisten een open terrein en konden daar mooie plaatjes schieten op een uitkijkheuvel.

Direct na het bos was de volgende rustpost bij Camping Van Rossum’s Troost. Hier kregen we een bakje fruit aangeboden. Na de camping volgden we een recht-toe-recht-aan-route naar Haps. We passeerden St. Hubert en volgden daarna bijna 1,5 km de provinciale weg naar Haps. Daarna sloegen we linksaf om het tracé van het voormalige Duitse lijntje te volgen. Na een rondgang om de visvijver kwamen we uit bij de basisschool waar de volgende tassenpost was ingericht. Binnen moesten we lang wachten op ons gebakken eitje. De soep die ons beloofd was, bleek al op te zijn.

Haps-Sambeek (63, 7 km)
Na Haps lukte het me niet meer om Roel bij te houden. De route volgde ook nu het oude spoortracé. Daar trof ik een wandelaar uit Haps waarmee ik een eind mee opliep. Hij vertelde me dat het zijn eerste Kennedymars zou worden sinds hij acht jaar geleden werd getroffen door een hersenbloeding. Na jaren van revalidatie zou dit een nieuw hoogtepunt zijn. Zelf was hij nog onzeker of het hem zou lukken maar hij liep er nog monter bij. Met hem passeerde ik de Vilt, waar een waterpost was gevestigd en Beugen. Daar stond Alfred Kling ons op te wachten. Alfred had zijn wagen vol met drinken, bananen en koekjes ter vervanging van de bak friet die de lokale cafetaria ons zou aanbieden. Deze cafetaria had zich op het laatste moment als sponsor teruggetrokken. Na een korte stop gingen we verder en passeerden ook de cafetaria.
De route ging nu zuidwaarts richting het nieuwe Maasziekenhuis. Mijn medeloper ging daar op een terras zitten en ik besloot alleen verder te gaan. De route liep nu om Boxmeer heen. Na een drinkpost doorkruisten we enkele bossen tussen de spoorlijn en de snelweg. Tot Boxmeer was de route goed uitgezet, maar vanaf hier moest ik echt opletten om goed te lopen. Na de bossen sloeg ik linksaf richting Sambeek. Vlak achter de toren was in Café-Restaurant De Gouden Leeuw de rust. Daar trof ik Roel en Anita weer. Net als hen bestelde ik een bord macaroni met salade. Op het terras werd een jonge wandelaarster behandeld door de EHBO. Zij viel meermalen flauw en had duidelijk een tekort aan suiker en zout. Ze kreeg daarom een speciale thee voorgeschoteld.

Sambeek-Cuijk (81,3 km)
Na Sambeek liepen we richting de het stuwcomplex in de Maas. Ook nu moest ik Roel en Anita al snel laten gaan. We volgden graspaden en fietspaden langs de rivier tot voorbij Boxmeer. Daar stond Remy klaar om ons nog wat verfrissing aan te bieden. Vanaf dat punt liepen we vooral over een asfaltpad op de dijk. De route was een stuk minder aantrekkelijk dan vorig jaar. Mijn laatste rustpost was in Oeffelt, waar we bij de lokale snackbar een ijsje kregen aangeboden. Na Oeffelt liepen we langs St. Agatha en daarna over de Maasdijk richting Cuijk. De laatste rustpost bij het pannenkoekenhuis liet ik voor wat het was. Ik liep verder naar het einde, een route die de Maas volgde en dan vanaf de kerk terug naar het Partycentrum. Om half tien arriveerde ik bij de finish en werd ik ingehaald door Brigitte en Lucas. Na mij te hebben afgemeld trok ik andere schoenen aan en daarna gingen we op huis aan.

Geen medaille
Na een vrijwel perfecte eerste editie is het altijd heel moeilijk het hoge niveau te evenaren. Dat was dit keer ook het geval met Cuijk. Met kunst en vliegwerk slaagde Remy Levink er toch in om er een mooie Kennedymars van te maken. De route zat qua opbouw beter in elkaar, maar miste naar mijn smaak enkele mooie stukken uit de eerste editie. Vorig jaar was de verzorging perfect, maar daar viel dit keer wel wat op af te dingen. Sponsoren vinden is een ding, maar reken er niet op dat ze je blijven steunen. Een ander ding is de medaille. Dit keer moesten wandelaars volstaan met een oorkonde. Een misser. Ook al kicken wandelaars niet meer zo op een medaille als vroeger, voor een echte prestatie vind ik het er toch bij horen. Als de prijs het probleem is kun je ook volstaan met cijfertjes werken zoals ook Hilversum en Klarenbeek doen. Voor de rest was het weer een mooie en gezellige tocht die voor herhaling vatbaar is.

Naschrift: Inmiddels heeft Remy Levink bekend gemaakt dat er alsnog een medaille komt.

Links:

Bewaren

Bewaren

Advertenties

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.