Wandelen over de landgoederen van Salland

Op zaterdag 3 juni 2017 werd de wandelgids De mooiste landgoedwandelingen in Salland gepresenteerd. Plaats van handeling was het koetshuis van landgoed Den Alerdinck nabij Laag-Zuthem. Toen we kwart over één ’s-middags arriveerden viel ons al direct op hoe druk het was. Gelukkig regelde landgoedeigenaar Wouter Koning nog wat extra stoelen zodat iedereen kon zitten om te luisteren naar enkele korte voordrachten. Uitgever en buurtbewoner Maarten Metz introduceerde de auteur Marycke Naber, die op uiterst contentieuze wijze de gids had samengesteld. Marycke overhandigde vervolgens het eerste exemplaar aan Wouter Koning, die het op zijn beurt overdroeg aan de directeur van de Nederlandse Kastelenstichting, Heidi van Limburg Stirum. Zij attendeerde ons op de naderende Dag van het Kasteel. Op 5 juni zijn overal in het land kastelen te bezichtigen.

Wandeling
Na de toespraken gingen we een stuk wandelen over de landgoederen Den Alerdinck en De Colckhof. De langere wandeling van 7 kilometer werd geleid door Maarten. Hij wist ons allerlei details te vertellen en ook wat er op de landgoederen de afgelopen decennia is veranderd. Op verschillende plaatsen is bos gerooid om het geheel weer een halfopen karakter te geven. Voor ons was de wandeling een feest der herkenning. We hadden de oorspronkelijke route (toen nog vertrekkend vanuit Heino) voorgelopen en zagen nu de landgoederen in een ander seizoen. Na afloop van de wandeling werden we door Wouter Koning uitgenodigd om het dak van zijn havezate op te gaan om te genieten van het uitzicht. Toen we boven stonden begon het net te regenen, de enige bui die we deze middag over ons heen kregen.

De gids
De wandelgids is ook dit keer met zorg en met veel foto’s uitgevoerd. Wat de gids bijzonder maakt is dat het niet enkel 12 routebeschrijvingen en kaartjes bevat maar ook veel achtergrondinformatie over de landgoederen. Tussen de routeaanwijzingen door staat informatie over de vele eigenaren die deze wandelparadijzen in de loop der eeuwen hebben gevormd. Ook is Marycke op pad geweest om beheerders van de landgoederen te interviewen. Dit zijn niet alleen landgoedeigenaren maar ook natuurbeheerders van o.a. Natuurmonumenten. Deze stukjes zeggen veel over de liefde waarmee de landgoederen in stand worden gehouden en de (financiële) dilemma’s waarvoor de beheerders zich gesteld zien. Veel inkomsten komen nog steeds uit de verpachting van de boerderijen, maar in sommige gevallen heeft een landgoedeigenaar en/of zijn echtgenote een gewone baan buiten de deur om de boel te runnen.

De gids is rijk geïllustreerd en bevat naast foto’s van Marycke ook enkele historische foto’s. Met de kaartjes heb ik wat meer moeite. De vele kronkels in de routes maken de kaartjes er niet duidelijker op. Een iets grotere uitvoering is was m.i. beter geweest. Desalniettemin zijn de ontwerpers van Gegarandeerd Onregelmatig samen met Marycke Naber erin geslaagd een prachtige gids samen te stellen die vraagt om een vervolg. Naar verluidt is Marycke nu bezig om de landgoederen in de Achterhoek te verkennen.

Marycke Naber, De mooiste landgoedwandelingen in Salland.
128 blz. ISBN 9789078641599. € 14,95.

Links:

Bewaren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.