Wandelen langs bunkers in de duinen

Voor de meeste mensen vormen de Hollandse duinen een langgerekt natuurgebied dat de steden en het groene hart van Nederland scheidt van het strand. Voor een wandelaar is het een gebied waarin je eindeloos kunt dwalen en ploeteren door het mulle zand en lekker kunt klimmen en dalen. Dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog een andere functie vervulde, namelijk als verdedigingslinie tegen een mogelijke geallieerde inval, weten maar weinigen. En toch, als je goed kijkt kom je hier en daar de resten tegen van de door de Duitse bezetter aangelegde verdedigingslinie, de Atlantikwall. Deze linie liep langs de gehele westgrens van het door de Duitsers bezette Europa, van Noorwegen tot aan de Spaanse grens.

De overblijfselen van deze verdedigingslinie worden tegenwoordig bezocht door een groeiend leger aan bunkerliefhebbers. In de afgelopen jaren heb ik tijdens excursies deze bunkers ook enkele keren bezocht. Met name de bunkercomplexen tussen Scheveningen en Kijkduin maakten vanwege hun omvang op mij een grote indruk. Sinds 1998 is de Stichting Militair Erfgoed actief, een club liefhebbers die de belangstelling voor militair erfgoed – niet alleen verdedigingswerken, maar ook kazernes en vliegvelden – wil bevorderen door middel van excursies, bunkerdagen en publicaties. Deze stichting omarmde het initiatief van de Erfgoedtafel Atlantikwall provincie Zuid-Holland om wandelroutes samen te stellen rond delen van de verdedigingslinie. De gids Wandelen langs de Atlantikwall in Zuid-Holland, die op 6 mei 2017 verscheen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, werd samengesteld door drie specialisten op het gebied van militair erfgoed. De auteurs stelden een gids samen die vooral gevuld is met militair-historische informatie waarbij het wandelen een ondergeschikte rol speelt.

De gids bevat 10 routes tussen Noordwijk en Goeree, met een lengte van 5 kilometer tot maximaal 13 kilometer. De routebeschrijvingen zijn ondergeschikt aan de veelheid aan militair-historische informatie die toelichting biedt op de vele militaire objecten die verscholen liggen in de duinen. Het is dan ook meer een naslagwerk van een echte wandelgids.

Wandelen langs de Atlantikwall in Zuid-Holland. 10 rondwandelingen langs militair erfgoed. 144 blz. ISBN 9789078641582. Prijs: € 14,95

Bewaren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.