Requiem voor de Kennedymars van Cuijk

Dit artikel schreef ik op 5 juli 2017. Lees ook de updates onderaan het artikel.

In 2016 en 2017 heb ik met veel plezier deelgenomen aan de Kennedymars van Cuijk, een project van import-Brabander en Tukker Remy Levink. In navolging van zijn oom Peter Levink, die in Hengelo een nieuwe Kennedymars van de grond tilde, begon Remy twee jaar geleden aan het voorbereiden van een nieuw evenement in zijn huidige woonstek. Via Facebook maakte hij zijn achterban deelgenoot van zijn plannen en liet hij zien dat er iets bijzonders ging gebeuren. Zoals verwacht slaagde hij er dan ook in om op 21 mei 2016 bijna 500 wandelaars aan de start te krijgen. Daarmee werd zijn tocht na Sittard, Someren en Waalwijk qua aantal deelnemers in één klap de vierde Kennedymars van het land. Tijdens de eerste editie had Remy vrijwel alles mee: het weer, de mooie route, de verzorging en daarmee ook het enthousiasme van de wandelaars. Wat werden we onderweg in de watten gelegd: een stuk appelgebak, een bak frites en als klap op de vuurpijl een bord pasta bij Van der Valk. Dat het door al die extraatjes langer duurde om de eindstreep te bereiken, namen veel wandelaars (ook ik) voor lief.

De tweede editie van 2017 moest weer iets beter worden. De inschrijflimiet was verhoogd naar 600 en Remy deed zijn best om de zwakke punten in de route aan te pakken. Hoewel hiermee Van der Valk onbereikbaar werd, verdween gelukkig de saaie laatste lus rond Cuijk. Dit jaar maakten we onze extra kilometers rond Boxmeer. Kort vóór de tocht op 20 mei j.l. werd al duidelijk dat de voorbereidingen niet vlekkeloos verliepen. Plotsklaps kregen we het bericht dat de nieuwe startlocatie, een groot sportcentrum, niet doorging en de start opnieuw plaats zou vinden in het vertrouwde Partycentrum De Bond. Tijdens de tocht werd ook duidelijk dat de catering niet het niveau haalde van 2016. We moesten meer zelf kopen, in Haps bleek de soep al op te zijn en in Beugen was de lokale friteszaak kort voor de tocht als sponsor afgehaakt. Geen frites dus. De route was als geheel een stuk beter, hoewel er natuurlijk altijd wel stukken beter kunnen. Tot slot bleek bij binnenkomst geen medaille beschikbaar te zijn, iets waar veel Kennedylopers toch aan gehecht zijn. Dit laatste zette Remy direct recht door te beloven alsnog een medaille te laten maken.

Al voor en kort na de 2e editie gaf Remy aan wat zijn plannen waren voor 2018. Er zou ook een 110 kilometer komen, al had hij al direct besloten dat de inschrijflimiet terug zou gaan naar 500. Toch klonk er al snel twijfel door in de posts die Remy afgelopen maand plaatste op Facebook. De aankondiging dat Cuijk volgend jaar niet doorgaat kwam dan ook voor mij niet als een volslagen verrassing. Als redenen noemt hij te weinig tijd en energie en andere plannen. Wel spoort hij anderen aan het heft ter hand te nemen door zelf iets op poten te zetten en niet alleen kritiek vanaf de zijlijn te leveren. Dat klopt. Het organiseren van een compleet verzorgde tocht van 80 kilometer of meer vergt veel tijd en energie en ook veel vrijwilligers. Dit kun je onmogelijk in je eentje organiseren als je het goed wilt doen. Wil je meer doen dan het uitzetten van vier rondjes van 20 kilometer dan is een professionele organisatie nodig. En zonder zo’n organisatie is een groter wandelevenement al snel verleden tijd.

Wat het jammer maakt is dat er afgelopen jaar al enkele lange afstandstochten van de wandelkalender zijn verdwenen. Ik denk dan aan Winterswijk-Arnhem, Zwolle, Steenwijk en de Z tot Z-tocht. Gelukkig maakte de Posbank onlangs een herstart in Duiven en staat voor 2018 de Z tot Z-tocht (vooralsnog) weer op het programma.

Update.

Op 18 augustus 2017 maakte Remy Levink bekend dat er in 2018 toch een derde editie van de Kennedymars Cuijk zou komen. Over de nasleep van de voorbije editie werd echter niet gesproken. De toegezegde medailles zijn nog steeds niet geleverd en wat het erger maakt is dat veel wandelaars nog geld tegoed hebben voor niet geleverde t-shirts. Door klachten van wandelaars is de Kennedymars door de KWBN inmiddels weer van het wandelprogramma 2018 geschrapt. Deze nasleep werpt een smet op het wandelplezier tijdens twee mooie edities van de Kennedymars Cuijk.
Op 14 oktober 2017 verschenen in De Gelderlander twee artikelen waarin ondernemers aan het woord komen die nog geld tegoed hebben van de organisator van de Kennedymars. Er zal ongetwijfeld nog meer nieuws volgen.
Op 23 februari 2018 kondigde een nieuwe organisatie aan dat zij op zaterdag 18 mei 2019 een nieuw evenement onder de naam “80 Land van Cuijk” gaat organiseren. In een artikel in De Gelderlander verklaarde initiatiefnemer Robèrt Cooijmans met een schone lei te willen beginnen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Advertenties

5 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.