De Heilige Maagd onder de meiboom

Sinds enige tijd ben ik bezig met het verkennen van bedevaartsroutes in Nederland en vlak daarbuiten. Toen ik onlangs in de Ardennen verbleef, deed zich de gelegenheid voor om de bedevaartplaats Beauraing te bezoeken. Na een bezoek aan de kasteeltuin, die ook zeer de moeite waard is, kwamen we uit bij het heiligdom. Het was vrijdag en op en rond het heiligdom was het erg rustig. Een mooie gelegenheid om rond te kijken en vooral veel foto’s te maken. Volgens de ooggetuigenverslagen verscheen eind 1932 de Heilige Maagd hier maar liefst 33 keer te overstaan van vijf kinderen.

De eerste verschijningen
Op 29 november 1932 waren vier kinderen te voet op weg naar de school van de zusters nabij de spoorbrug. Ze gingen daar hun zus en vriendin Gilberte Voisin ophalen van school. Terwijl ze voor de deur van het pensionaat stonden te wachten, zag haar broer Albert boven de Lourdesgrot een in het wit geklede dame zweven. Ook de anderen zagen de witte gestalte. De zuster die de deur opende geloofde er echter niets van en zei dat een beeld niet kan bewegen. Geschrokken vluchtten de kinderen naar huis, waar ze van hun ouders opdracht kregen hier verder niet over te spreken.
De volgende avond waren de vijf kinderen rond 18.30 uur weer ooggetuige van een verschijning. Nu zagen zij de verschijning zweven boven het nabijgelegen spoorviaduct. Als de kinderen samen met hun ouders de volgende avond terugkeerden waren ze opnieuw ooggetuige van een verschijning, maar de ouders zagen niets. Toen de oudste kinderen enkele uren later met hun ouders terugkeerden vond opnieuw een verschijning plaats, ditmaal onder de meiboom. De kinderen knielden en baden een Wees gegroet.

‘Dat jullie braaf zijn’
Een dag later, op vrijdag 2 december, stelde Albert aan de verschijning een vraag: ‘Bent u de Onbevlekte Maagd?’ De verschijning knikte. Daarna vroeg hij: ‘Wat wilt u van ons?’ Waarop hij als antwoord kreeg ‘Dat jullie braaf zijn!’ Na deze dag bleven de verschijningen doorgaan, steeds op dezelfde plaats en hetzelfde tijdstip. Door de regelmaat van de verschijningen en de oprechtheid van de verklaringen van de kinderen groeide de publieke belangstelling. Op 3 januari 1933 verscheen de Maagd voor de 33e en laatste keer. Hierbij waren maar liefst 30.000 mensen aanwezig. De kinderen werden meermalen onderzocht, waarbij doktoren vaststelden dat hun antwoorden wel verschillend waren, maar niet tegenstrijdig.

Bedevaartsoord
De verschijningen van Beauraing werden in 1949 erkend door de bisschop van Namen. Rond het pensionaat verrees een compleet bedevaartscomplex met een openluchtkerk met aan de linkerkant op de plek van de verschijningen het beeld van de Maagd met het Gouden Hart. Onder het openluchtaltaar bevindt zich de Crypte St. Jean. Hier bevindt zich ook een bloedreliek van paus Johannes Paulus II, die Beauraing in 1985 heeft bezocht. Voorts bevindt zich op het terrein de uit Ardenner stenen opgetrokken votiefkapel, waar de Heilige Maagd tijdens haar verschijningen om had gevraagd. Hier wordt permanent gebeden en vinden dagelijks Heilige Missen plaats. Achter de kapel staat een uit beton opgetrokken basiliek. Wie meer wil weten over de Mariaverschijningen en de geschiedenis van het bedevaartsoord kan aan de overzijde van de weg het museum Pro Maria bezoeken.

Een bedevaartswandeling maken
Vanaf het station van Houyet vertrekt elke tweede zondag van de maand om 10.50 u. een 11 kilometer lange wandeling naar Beauraing, welke wordt afgesloten met een Heilige Mis op het heiligdom, die begint om 15.45 u. Vanuit Nederland worden jaarlijks bedevaarten georganiseerd door het Nederlands Beaurainig Comité ‘Pro Maria’.

Meer informatie:

Bewaren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s