De 80 was prachtig

Van de Kennedymarsen die in Nederland worden georganiseerd heb ik er al veel wel eens gelopen. Met name één tocht ontbrak op mijn lijstje, temeer daar deze samen met Sittard en Someren qua deelnemersaantal tot de grote drie behoort: de “80 van de Langstraat”. In het verleden gaf ik vaak de voorkeur aan Haaksbergen of de Z tot Z-tocht, die toen in hetzelfde weekend werden  georganiseerd. En als ik geen wandelplannen had, dan was mijn verjaardag of een vakantie wel een reden om niet naar Waalwijk af te reizen. Ook dit jaar begon de Tachtig op mijn verjaardag maar koos ik er desondanks voor om wel deel te nemen.

Geen regen
Met de trein en bus ging ik ’s-middags op weg naar Waalwijk. De dag en nacht er voor had het veel geregend en ook de zaterdag begon met de nodige regenbuien. Voor de wandelaars die anders naar de (afgelaste) Z tot Z-tocht waren gegaan was dit wellicht een geruststelling: met die regen konden ze gewoon thuisblijven. Ook onderweg naar Waalwijk regende het nog, maar op het station ’s-Hertogenbosch brak gelukkig de zon door. Om zes uur ’s-avonds arriveerde ik in Waalwijk. Mijn fleecetrui was me al direct te warm en ik besloot daarom om het in te wisselen voor een polo van de Dodentocht. Het bleef gelukkig tijdens de tocht droog, zodat de regenjas ook in de tas kon blijven. Na het aanmelden en afgeven van mijn tas ging ik op weg naar het Raadhuisplein. Daar nam ik nog een frietje en een kop koffie voordat ik even na zevenen in de rij aanschoof voor de start.

De Start
Voorafgaand aan de start werd ik nog door diverse wandelaars gefeliciteerd voor mijn verjaardag. Van verschillende zijden hoorde ik zeggen dat ik wel veel mensen op mijn verjaardagsfeest had uitgenodigd! Het wachten bood tevens de gelegenheid om nog een en ander te bespreken over andere wandelzaken. Om 8 uur klonk het startschot en konden we op weg. We sloegen linksaf en liepen zuidwaarts door de Stationsstraat, Sint Antoniusstraat en Kloosterstraat. Daarna volgde een vier kilometer lang rondje door het buitengebied van Waalwijk, waarna we weer terugkeerden naar het centrum. Onderweg trof ik Adriaan van den Dool, die net was begonnen aan zijn 17e Kennedymars van 2017. Zijn doel is om dit jaar er 20 te voltooien. Hij liep dit keer met Rageni Roeptar. Omdat hij een paraplu bij zich had vergeleek ik hem direct met Bertus van Ginkel. Even later sloot ook Mitchell Perdon aan. Het was gezellig om met hen een stuk op te lopen.

Drunen-Nieuwkuijk-Vlijmen
De route bracht ons naar Drunen en vervolgens via Nieuwkuijk naar Vlijmen. Ondertussen werden we goed in de watten gelegd op de vele verzorgingsposten onderweg, het vele publiek langs de kant en de vele muziek (soms wel te hard!). De sfeer deed me denken aan Someren in betere jaren. Na 21 kilometer bereikten we de eerste grote rustpost: de sporthal in Vlijmen. Na Vlijmen gingen we via Haarsteeg en Elshout terug naar Drunen, dat we nu in noord-zuidrichting doorkruisten. Na Drunen volgde een rustmoment langs de Overlaatweg. Ik kwam daar Anita Pepers tegen en vroeg haar of Roel er ook was. Ze bevestigde dit, maar Roel heb ik verder niet gezien.

Het Halve Zolenpad
Na de rust in Scholengemeenschap De Overlaat volgde een wandeling over een nieuw fietspad dat het voormalige tracé van de spoorlijn ’s-Hertogenbosch-Lage Zwaluwe volgt, beter bekend als de Halve Zolenlijn. Nu gaat het tracé als Halve Zolenpad door het leven en is het een fietspad. Het pad was prettig lopen, even geen ongelijke klinkers maar recht asfalt. Onderweg zag ik dat de hulpdiensten werden opgetrommeld om een toeschouwer te helpen die blijkbaar niet goed was geworden. Voordat ik er erg in had was ik in Waspik op 49 kilometer. Daar was de derde binnenrust.

Massage
Na Waspik liep de route zuidwaarts richting Dongen. Aanvankelijk was het nog donker, maar in ’s-Gravenmoer werd het licht. Wel merkte ik dat het gebrek aan wandelkilometers na de Vierdaagse me ging opbreken. Ook de koude wind zorgde ervoor dat mijn bovenbeenspieren verstrakten. Ik besloot daarom bij de laatste rust in het Dongense dorpje Vaart me te laten masseren. De route ernaar toe duurde lang, maar een blik op afstandmeten.nl leerde me dat het bordje 60 kilometer een kilometer te vroeg stond!! Eerst nam ik een beker koffie en een worstenbroodje en daarna liet ik me eens lekker kneden! Na nog een worstenbroodje ging ik verder.

Naar de finish
De route overdag is niet zo interessant. Veel lange wegen door het buitengebied tussen Dongen en Kaatsheuvel en binnen de bebouwde kom vooral buitenwijken. Ondertussen liep ik verder maar besefte wel dat het mij niet zou lukken om vóór 12 uur binnen te zijn. Door de spierpijn lukte het niet meer om een goed tempo te lopen. In Kaatsheuvel was het op het plein gezellig. Daarna volgde nog een wandeling door de lange straat dwars door Waalwijk. Naarmate ik de finish naderde werd het drukker langs te kant. Op het einde volgde nog een wandeling over een groene loper. Om 12.28 u. passeerde ik de laatste mat. Na de formaliteiten ging ik direct achter de finish zitten op een stoel van de frietkraam. Ik zat net een SMS te schrijven toen ik merkte dat Brigitte en Lucas naast me stonden. De SMS kon ik direct verwijderen. Net als ik waren ze vijf minuten eerder in Waalwijk gearriveerd. We verorberden nog een frietje, haalden de tas op en gingen op weg naar huis.

Super verzorgd
Al met al is de 80 van de Langstraat met prima bevallen. Het was gezellig en onderweg was er veel te beleven. De verzorging was buitengewoon en zeker een reden om volgend jaar terug te komen. Wel wil ik een volgende keer wat beter getraind aan de start verschijnen. Ik ben snellere finishtijden gewend.

Links:

Bewaren

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.