Vierdaagse-tag

Twee maanden geleden introduceerde Vera Wandelt de wandel-tag, een tiental vragen waarmee wandelaars werden uitgedaagd tien vragen te beantwoorden zoals “waarom wandel je?”, ”wanneer wandel je?” en “wanneer wandel je het liefst?”. De wandel-tag is inmiddels door 18 wandelaars beantwoord en gepubliceerd op hun website. Uit de antwoorden blijkt hoe divers het wandelwereldje is: van recreatieve wandelaars die vooral mooie plekjes willen verkennen tot de klassieke prestatiewandelaars. Het concept wandel-tag biedt meer mogelijkheden om wandelaars te leren kennen. Dit keer richt ik mij specifiek op Vierdaagselopers.

Vul de volgende tien vragen ook in en publiceer ze op je website! Laat mij ook weten wanneer je de uitdaging hebt beantwoord!

Wanneer ben je begonnen met het lopen van de Vierdaagse?

In 1986 liep ik mijn eerste Vierdaagse. Een jaar eerder begon ik met trainen maar toen had ik in juli geen tijd om deel te nemen. De eerste jaren liep ik samen met een (inmiddels overleden) vriend. Zoals iedereen dat wel kent was de eerste keer de zwaarste. Ik wist nog niet waar ik aan begonnen was en kon toen nog niet inschatten hoe ver het nog was en hoe lang een wandeldag zou duren. Daar kwam nog een overbelaste spier bij die ik met ijs weer tot rust moest brengen. Ook toen was het al druk op het parkoers; ik weet nog dat er ook toen in Elst geen doorkomen aan was. Start en finish waren toen nog het parkeerterrein naast de Vereeniging.

Waarom wandel je de Vierdaagse?

Voor de gezelligheid en de sfeer. Verder had ik oorspronkelijk het doel om 10 keer te lopen; inmiddels heb ik deze “tocht der tochten” al 27 keer voltooid. Tot eind 1997 woonde ik in Nijmegen en was de Vierdaagse een thuiswedstrijd. Daarna kreeg de Vierdaagse een extra dimensie: het werd die ene week in het jaar waarin ik voor een wat langere tijd in de stad waar ik gestudeerd heb en daarna nog tien jaar gewoond heb mag verblijven. Het voelt daarom ook aan als thuiskomen.

Hoe train je?

In de beginjaren was ik fanatiek en liep ik vrijwel ieder weekend een trainingstocht van 40 à 50 kilometer en in juni twee keer in een weekend. Nu loop ik vaak Kennedymarsen die voor mij een doel op zich zijn geworden. Bovendien wandel ik het hele jaar door met in de winter de wandeltochten van WS78. Of ik in juni/begin juli veel of weinig tochten loop maakt nu minder uit. Ook op routine kan ik de Vierdaagse zonder problemen uitlopen.

Wandel je samen of alleen?

Meestal loop ik de Vierdaagse samen met een wandelmaat, maar dat is niet persé nodig. Dit jaar liep ik alleen omdat ik besloten had om 40 kilometer te lopen, terwijl mijn vaste wandelmaat nog 50 liep. In beide gevallen kwam ik onderweg genoeg bekende wandelaars tegen om een praatje mee te maken en een stuk mee op te lopen.

Wat is voor jou het perfecte Vierdaagseweer?

Droog weer en een temperatuur van rond de 25 graden Celsius. Het is prettig om zonder jas en met een korte broek te kunnen lopen. De keren dat ik met slecht weer heb gelopen zijn gelukkig spaarzaam. Ook te hete temperaturen kunnen het zwaar maken. In 2016 liep ik de 55 kilometer en toen werd het tijdens de tweede dag behoorlijk heet. Onderweg werd ik misselijk en had ik rust nodig om weer op verhaal te komen.

Wat neem je mee tijdens een wandeldag?

Een rugzak met een camelback voor warm weer, brood voor onderweg, mueslirepen, verbandmateriaal om blaren te behandelen en extra sokken. Indien nodig een paraplu en/of een regenjas en voor heet weer een petje.

Wat is je favoriete wandeldag?

Vanwege de variatie en het landschap de derde dag. Wel moet ik er aan toevoegen dat de 50-lus jarenlang doods was. Gelukkig is daar met de doorkomst door Gennep verbetering in gekomen.

Hoe vaak rust je onderweg?

Op de 50 kilometer rustte ik vaak drie keer: na 20 à 25 kilometer, na 35 kilometer en nog eens 5 à 7 kilometer voor het einde. Voor de 40 kilometer volsta ik met twee rusten: één halverwege en dan nog één op 5 à 7 kilometer voor het einde.

Op welke schoenen wandel je?

Lage schoenen, type A. De laatste jaren loop ik vooral op Salomon of Meindl. Mijn belangrijkste aandachtspunt is de hak. Als de binnenvoering van de schoenen te ruw is of kapot dan tape ik de achterkant van mijn hak preventief in.

Doe je ook mee aan andere wandeltochten?

Zoals gezegd loop ik het hele jaar door: Kennedymarsen, wandeltochten van WS78 in de winter en losse wandeltochten. Daarnaast maak ik in toenemende mate ook recreatieve wandelingen van circa 15 kilometer.

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.