De sufitrail

Een pelgrimsroute in Turkije

Tijdens een recente wandeltocht trof ik in Egmond-Binnen op een lantaarnpaal met wandelmarkeringen een sticker aan van de Camino de Sufi ofwel het Sufipath. Zoeken op de Engelse zoekterm leerde me dat het hier ging om een nieuwe pelgrimsroute vanuit Istanbul naar Konya in Turkije. Daar bevindt zich het graf van de stichter van Sufibeweging, Jalal ad-Din Rumi ofwel Mevlana Rumi (1207-1273). Deze mysticus van Perzische afkomst gaf onderricht over de voordelen van verdraagheid en na zijn overleden streden de moslems, joden en christenen in Konya om de eer om hem naar zijn graf te mogen dragen. Heden ten dage is Konya nog steeds het sprituele centrum van de Sufibeweging en is het Mevlanamuseum nog steeds een belangrijk bedevaartsoord. Enkele jaren terug bezocht ik het museum tijdens een excursiereis, niet wetende dat het ooit weer de eindbestemming zou worden van een pelgrimspad.

De route
Tijdens het 3e Internationale Mevlanacongres in Konya werd geopperd om de oude pelgrimsroute weer in ere te herstellen. Deze route kende een oost- en een westroute. De suggestie werd opgepikt door de in Haarlem woonachtige Sedat Çakir. De belangstelling voor het Sufipad kreeg in 2007 een belangrijke impuls toen de Haarlemse bisschop Jos Punt Çakir hem de bisschopszegen voor Santiagogangers gaf. In 2009 begon hij in Zandvoort aan zijn wandeling naar Istanbul. Twee jaar later nam hij het initiatief om de route ook daadwerkelijk te realiseren. Çakir richtte de Stichting Sultans Trail op met als doel de route tussen Wenen en Istanbul te realiseren. Na het voltooien van de markering van deze route, begon Çakir samen met Iris Bezuijen dit jaar aan het vervolg: de Sufi Trail van Istanbul naar Konya. In 2017 is de route gemarkeerd en momenteel zijn beiden bezig met het samenstellen van een wandelgids.

 

Startpunt Zwarte Haan
Een van de startpunten van het gecombineerde Sufi Path is in Zwarte Haan bij de Friese Bildtdijk. Daar staat een ANWB-bord met wegwijzers naar Santiago, Rome én het Sufipath. Voor de route tot Wenen moet de Sufipelgrim zich bedienen van bestaande lange afstandspaden, zoals het Friese Jabikspaad, het Maarten van Rossumpad en het Pieterpad. In Duitsland en Oostenrijk kan men het Europese wandelpad E8 volgen, om na Wenen over te gaan op de Sultans Trail. Net als bij de camino naar Santiago is het mogelijk om stempels te verzamelen waarmee je kunt bewijzen dat je de pelgrimstocht hebt volbracht.

Links:

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.