Terugblik op het wandeljaar 2017

Het voorbije jaar was voor mij een goed wandeljaar. Behalve korte routes lopen in Salland, Drenthe, op de Veluwe en bij Nijmegen, maakte ik wandelingen in Portugal, Frankrijk en Duitsland. Wat de Nijmeegse Vierdaagse betreft was het een overstap naar de veertig kilometer en verder liep ik net als voorgaande jaren vijf Kennedymarsen. Tenslotte ben ik aan het eind van het jaar aan de slag gegaan met Nordic Walking. Een andere manier van wandelen waarbij niet alleen je onderlijf maar ook je armen en schouders moeten meewerken aan de voortbeweging. Daarover een andere keer meer. Hieronder een overzicht van maand tot maand.

Januari
In deze maand speelden de winterse omstandigheden een belangrijke rol. Tijdens het voorlopen van de landgoedwandeling van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig vanuit Heino heb ik vooral genoten van het bijzondere winterlandschap. De bijzonderste tocht was wel de “Tussen Strandwal en Strandtocht” die WS78 op 7 januari 2017 vanuit Voorhout organiseerde. ’s-Nachts ijzelde het in heel het land, waardoor veel wandelaars het er niet op waagden om naar Voorhout te komen. Omdat de treinen wel op tijd reden, slaagde ik er zelf wel in om de startlocatie te bereiken. In het normaliter veel te kleine Café Boerhaave was het even na half negen nog rustig. Later begreep ik dat er slechts 102 wandelaars waren komen opdagen, een absoluut dieptepunt voor WS78. Desondanks werd mijn verslag van deze tocht op deze site het best bezochte WS78-bericht ooit. Ondanks hun afwezigheid wilden de thuisblijvers blijkbaar maar al te graag weten hoe het was geweest.

Februari
Ook in februari was de winter het decor van mijn wandeltochten. Ook tijdens het voorlopen van de landgoedwandeling in Hoonhorst was het wit. En tijdens de Noorderparktocht van WS78 vanuit Bilthoven op 11 februari begon het voor de start juist te sneeuwen. De mooiste wandeling van februari was echter de Trage Tocht vanuit Nijmegen naar Beek, die ik met een wandelgroep van Gegarandeerd Onregelmatig voorliep in het kader van de voorbereiding van de wandelgids Wandelen door oneindig laagland. Het was een hernieuwde kennismaking met de Ooijpolder, maar dan op een manier waarop ik de polder nog nooit doorkruist had: via graspaden.

Maart
In deze maand was ik niet erg actief met wandelen. Tijdens onze vakantie in Lissabon doorkruisten we de hoge en lage delen van de stad en maakten we in het stadje Sintra een flinke wandeling door de tuinen van het sprookjeskasteel Palácio da Pena. Het georganiseerd wandelen bleef in deze maand beperkt tot een wandeltocht in en rond Giethoorn. Het was een verademing om dit dorp te kunnen bezoeken zonder de vele (Chinese) toeristen op de smalle wandelpaadjes en de vele boten op de vaarten.

April
Deze wandelmaand begon op 2 april met de presentatie van drie historische stadswandelingen. Deze wandelroutes had ik samengesteld in het kader van de viering van 50 jaar Lelystad. Samen met burgemeester Ina Adema maakten we op zondagmiddag een wandeling door de Zuiderzeewijk. Enkele dagen eerder was ik met een TV-ploeg van Omroep Flevoland op pad om drie reportages te maken over de drie wandelingen. Verder liep ik samen met Brigitte en Lucas de laatste Hanzetocht tussen Zwolle en Kampen, nam ik deel aan de Bos en Weidetocht in Dalfsen en sloot ik de maand af met mijn eerste Kennedymars van het jaar, te weten die van de Rotterdamse Wandelsportvereniging (RWV) vanuit Dordrecht.

Mei
Het belangrijkste wandelhoogtepunt was deze maand de 2e (en laatste) Kennedymars van Cuijk. Net als de meeste wandelaars heb ik op 20 mei genoten van deze – althans voor wandelaars – goed verzorgde tocht.
Daarnaast begon ik in deze maand met een nieuw project, namelijk het verkennen van bedevaartsroutes. We waren in het Duitse Kevelaer en daar beschreef ik een stadswandeling door deze van oorsprong Nederlandse bedevaartsplaats.

Juni
In juni gingen we voor het eerst in vijf jaar weer eens naar de Marche de l’Armée in Diekirch. Voor het eerst was mijn zoon Lucas er bij, maar het lukte hem niet om de eerste wandeldag op tijd wakker te worden. Ik liep op de eerste dag 40 kilometer – een route die me naar Vianden bracht – en op de tweede dag liepen we gezamenlijk 20 kilometer. Van een gouden jubileum was afgezien van een bijzondere sticker niets merkbaar. Desalniettemin was het weer leuk om in Diekirch te zijn. Het weer was dit keer goed.
Verder verkende ik een bedevaartswandeling vanuit Zwolle naar Hasselt. Ik maakte de wandeling op zondag 18 juni, de dag dat in Hasselt een openluchtprocessie in de tuin van de Heilige Stede werd gehouden.

Juli
Deze maand stond (uiteraard) in het teken van twee grote wandelevenementen: de Kennedymars van Someren en de Nijmeegse Vierdaagse. In Someren werd voor het laatst de route naar Geldrop gelopen. Komend jaar wordt de route ingrijpend gewijzigd. De Vierdaagse onderging dit jaar al een grote verandering. De Dag van Elst werd in omgekeerde richting gelopen. Voor mijzelf was de grootste verandering de keuze om te starten op de veertig. Door net als voorheen op de vijftig door te lopen tot over de helft van de route lukte het me elke dag om voor de drukte uit te lopen. Van de normale 50-stress (vroeg op en vooral doorlopen) had ik nu geen last.

Augustus
Deze maand was qua wandelen een rustmaand. Ik maakte samen met Brigitte en Lucas enkele wandelingen over bloeiende heidevelden en dat was het. Tijdens onze vakantie in de Elzas maakten we nabij Saverne een wandeling door de Vogezen en in de Belgische Ardennen wandelden we van het pittoreske Celles naar Chateau de Vêves.

September
Van zaterdag 9 september (mijn verjaardag) op zondag 10 september liep ik voor het eerst de “80 van de Langstraat”. De 80 is een van de grootste Kennedymarsen van Nederland. Op weg naar deze tocht regende het nog behoorlijk, maar tijdens de tocht was het droog en zonnig. Op 28 september ging ik naar Heiloo om daar een bedevaartsroute van 20 kilometer te verkennen.

Oktober
Kort voor de Herfstdagtocht van SV de Lat in Berg en Dal werd ik door de voorzitter van deze wandelvereniging benaderd met de vraag of ik wilde meehelpen met de organisatie van deze tocht. Ik moest al lopend de route controleren. Helaas was er op de startlocatie geen materiaal meer beschikbaar om deze taak goed te kunnen uitvoeren. Ik liep daarom de tocht zonder hulpmiddelen en kon slechts constateren dat de route over het algemeen goed was uitgezet. De route en de omgeving was mij bekend en ik heb kunnen genieten van een schitterende wandeldag. Verder verkende ik aan het einde van deze maand een bedevaartsroute vanuit Deventer naar Schalkhaar.

November
Op 3 november ging ik, voorafgaand aan een reünie van de lagere school, ging ik samen met Brigitte een bedevaartswandeling in Gemert en Handel verkennen. Toen we in Handel arriveerden, stond echter een drukke uitvaartmis in de kerk op het punt van beginnen. De overledene was een populaire dorpsjongen die eigenlijk die dag zou trouwen maar was overleden aan een hersentumor. Het verhinderde ons om de kerk te bezoeken, alsmede het processiepark achter de kerk. We liepen daarom door om in ieder geval de hoofdroute van de wandeling op schrift te zetten. Onze bezigheid viel in het niet bij de publieke rouw in Handel.
Vrijdagavond 17 november ging ik op weg naar Brabant om deel te nemen aan de speciale jubileum-Kennedymars van de OLAT in Nijnsel. ’s-Nachts was het koud en kon je maar beter doorlopen, overdag stak een venijnige wind op. Het was een kennismaking met een voor mij nog onbekend wandelgebied. Liepen we ’s-nachts vooral over verharde wegen, overdag passeerden we vooral bossen en heide.

December
In de laatste maand van 2017 maakte ik samen met Brigitte en Lucas enkele korte wandelingen: een midwinterhoorntocht in Epe-Wissel en (zonder Lucas) een wandeling nabij Putten. Het hoogtepunt van de maand was voor mij de tour-du-polder van de Polderlopers. We vertrokken vanuit Genemuiden, liepen in de mist dwars door de Mastenbroekpolder naar Kampen en liepen ’s-avonds verder vanuit Dronten naar het Observatorium Robert Morris bij Lelystad. Daar kampeerden we tot rond kwart voor negen ’s-ochtends de winterzon opkwam. Van deze zon hebben we overigens niets gezien. De nachttemperatuur was zacht. Het wandeljaar eindigde met het verkennen van een nieuwe wandelroute door het Hollandse Hout. Zoals eerder al merkbaar was in Putten, was het ook nu erg drassig in de bossen.

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.