Wandelnieuws 1 – januari 2018

In deze eerste editie:
– Nieuwe Kennedymars rond het Lauwersmeer
– Lopen langs linies
– Eén inschrijfperiode Nijmeegse Vierdaagse
– Stem op Mari Wandelt
– Verkiezing Mooiste wandeling 2018
– Nieuwe route Kennedymars Someren

Nieuwe Kennedymars rond het Lauwersmeer
Vorig jaar heeft de nieuwe Stichting 40mijl de Lauwersmeermars, een wandeltocht van 40 en 60 kilometer rond de Lauwersmeer overgenomen. Dit jaar wordt deze tocht uitgebreid met een Kennedymars. De start is op zaterdag 26 mei 2018 om 5.30 u vanuit Camping de Rousant in Zoutkamp. Voor wandelaars die van veraf komen is er de mogelijkheid om op De Rousant te overnachten.

Meer informatie en inschrijven voor deze unieke Kennedymars.

Lopen langs linies
Onlangs verscheen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig de wandelgids ‘Lopen langs linies’. Deze gids voert de cultuurhistorisch geïnteresseerde wandelaar langs de vele waterlinies van Nederland.
Nederland waterland: in onze hele geschiedenis is water altijd en overal een bedreiging geweest. Maar het feit dat grote delen van ons land onder de waterspiegel liggen heeft ook zijn voordelen. Om ons vaderland te beschermen tegen vijanden hebben wij door de eeuwen heen gebruik gemaakt van datzelfde water. We konden grote stukken land onder water zetten om zo een vijandige opmars te vertragen. De vele ‘waterlinies’ hebben inmiddels hun nut verloren. Toch zijn de restanten of vakkundig gerestaureerde linies tegenwoordig op veel plekken goed te zien. Bovendien is het er mooi wandelen. Vanaf de dijkjes heeft de wandelaar prachtig uitzicht over het omringende land. In deze wandelgids hebben we gewandeld rondom negen uiteenlopende waterlinies die samen een goed beeld geven van de verdediging van ons vaderland.
De gids is samengesteld door twee door de wol geverfde routemakers: Rob Wolfs en Rutger Burgers. De afgelopen decennia brachten zij in heel Nederland al de mooiste wandelpaden in kaart. Voor veel wandelknooppunten-netwerken leverden zij de inspiratie en terreinkennis. Onder de naam ‘Trage Tochten’ zijn veel van hun routes inmiddels een begrip onder liefhebbers van lopen over zoveel mogelijk onverharde paden.

De wandelgids is voor € 14,95 te koop bij de betere boekhandel in Nederland en België en op de website  van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Eén inschrijfperiode voor Nijmeegse Vierdaagse
Maandag 5 februari a.s. start de inschrijving voor de 102e Vierdaagse. Ook dit jaar komen maximaal 47.000 personen in aanmerking voor deelname aan dit wandelevenement. Wanneer na sluiting van de inschrijfperiode blijkt dat er meer dan 47.000 inschrijvingen zijn, vindt er een loting plaats. De inschrijving voor individuele deelnemers vindt plaats van maandag 5 februari (10.00 uur) tot en met vrijdag 23 maart (24.00 uur). Dit is anders dan voorgaande jaren, toen er twee nog twee inschrijfperiodes waren.
Indien de inschrijflimiet van 47.000 inschrijvingen is overschreden zal er op vrijdag 30 maart een loting plaatsvinden. Wandelaars die tenminste één keer eerder succesvol aan de Vierdaagse hebben deelgenomen zijn verzekerd van deelname. Daarnaast zijn de volgende drie groepen van loting gevrijwaard: degenen die in 2006 geboren zijn; degenen die voor de 100ste én de 101ste Vierdaagse zijn uitgeloot en degenen die in 2018 inschreven via het debutantenprogramma Via Vierdaagse. Voor burgergroepen en detachementen gelden andere deelnameregels.
Mari Wandelt zal komende twee maanden het verloop van de inschrijvingen nauwlettend in de gaten houden.

Stem op Mari Wandelt
Mr.Kortingscode.nl organiseert op het moment een verkiezing van de Wandelblog Award 2017. Mari Wandelt is één van de veertien wandelsites waarop kan worden gestemd. MrKortingscode schrijft over deze site: “Mari heeft een passie voor wandelen, natuur en het vertellen van verhalen. Deze drie worden prachtig samengebracht op zijn blog. Zijn schrijfstijl is toegankelijk, creatief en origineel wat de blog net wat extra spirit geeft. Hij maakt prachtige wandelingen door heel Europa en zelfs bedevaarttochten. Alle informatie over de tochten kan je makkelijk terugvinden op de website.” Stemmen kan nog tot 12 maart a.s. op de website van mrkortingcode.nl.

Verkiezing Mooiste wandeling 2018
Tot en met 4 februari a.s. kan nog worden gestemd op de mooiste wandeling van 2018. Geef je drie voorkeuren door op de site van Wandelzoekpagina.nl en maak kans op een mooie wandelgids van de uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Nieuwe route Kennedymars Someren
Anderhalve maand geleden werd bekend dat de Kennedymars in Someren vanaf 2018 een nieuwe route heeft. Ook start de Kennedymars op 7 juli 2018 om 20:00 uur, twee uur eerder dan voorgaande jaren.
Voor het veranderen van de route geeft de organisatie de volgende movatie: “De huidige route van de Kennedymars is inmiddels negen jaar oud. Onze wandelaars gaven in meerdere enquêtes aan graag een nieuwe route te willen lopen.  Ook staan we als organisatie open voor een nieuwe uitdaging. De ontwikkeling heeft niet stil gestaan in Someren en in de afgelopen jaren is het recreatiegebied De Heihorsten ontstaan. Een prachtig gebied waar de wandelaar nu van kan gaan genieten.”
Voor het vervroegen van de starttijd heeft de organisatie meerdere redenen: “Het merendeel van onze wandelaars heeft in enquêtes aangegeven graag eerder te willen starten. Ook speelt mee dat we steeds vaker te maken krijgen met extreme hitte. Door eerder te starten lopen wandelaars minder lang op het heetste moment van de dag, want we finishen om uiterlijk 16:00 uur op zondag 8 juli 2018. Doordat de laatste loper al om 16.00 uur binnen is, zijn er dan nog allerlei festiviteiten in het centrum van Someren. Daarnaast verwachten we nóg meer gezelligheid langs de route, omdat we langer lopen tijdens de openingstijden van de horeca.”

Inschrijven voor de 56e Kennedymars van Someren.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.