Wandelen over de startbaan

Op zaterdag 10 februari 2018 ging ik met de trein op weg naar Amersfoort voor een wandeltocht van WS78. Als ik de informatie vooraf mag geloven, dan zal deze tocht veel gelijkenis vertonen met de tocht die ik ruim twee jaar geleden ook vanuit Amersfoort liep. Net als toen was de start vanuit een van de oude spoorwegloodsen achter het NS-station en zou ook nu de voormalige vliegbasis Soesterberg worden aangedaan.

Verjaardag
Even na half negen arriveerde ik in de koude loods, die tegenwoordig dienst doet als kinderspeelplaats. Na het inschrijven en een kop koffie ging ik naar buiten om me klaar te maken voor de start. We werden met de megafoon toegesproken door voorzitter Marti Krielaart, die ons erop wees dat de huidige “kartrekker” Henk Vink die dag jarig was. Vervolgens zette de stoet zich op gang. Dit keer liepen we direct de Soesterweg af om daarna via het sportpark Birkhoven en het pinetum op weg te gaan naar de voormalige vliegbasis. Ik liep een stuk op met Jan van Brakel.

Ruim 700 deelnemers!
Voordat we de soeppost bereikten liepen we langs het Nationaal Militair Museum en gingen daarna op weg naar het landgoed De Paltz, bekende paden waarop we op 28 november 2015 ook liepen. Bij de post las ik dat de opkomst dit keer hoog was, namelijk 340 op de 20 en 365 wandelaars op de 40 kilometer. Voorwaar een opsteker voor WS78, die de laatste seizoenen het gemiddeld aantal deelnemers ziet teruglopen.

Over de startbaan
Na de rust maakten we eerst een rondje over het landgoed om daarna terug te keren naar de vliegbasis. Nu volgde een stuk dat niet bepaald des WS78 is, namelijk een 1700 meter lange wandeling over de start- en landingsbaan. Daarna sloegen we rechtsaf en liepen we langs diverse shelters, waarin voorheen straaljagers werden geparkeerd. Eén van die hangars wordt tegenwoordig gebruikt als schaapskooi. Bij de laatste shelter sloegen we linksaf en maakten we een korte klim richting Den Dolder. Nu passeerden we de spoorlijn Utrecht-Amersfoort via een ecoduct. Met Roland Weyers besprak ik de ins en outs van het beheer van een eigen website. Na het passeren van een viaduct over de Nieuwe Dolderseweg kwam de grote rust in zicht, die zich bevond in de kantine van de sporthal DOSC. We arriveerden er rond tien voor één uur, zodat Roland nog even moest wachten op zijn bokbiertje.

Willem Arntz Hoeve
Na mijn koffie en broodjes ging ik verder. De route ging nu eerst door een bosje in de bebouwde kom van Den Dolder en daarna door de bossen ten noorden van het dorp. Het weer was nu ineens veranderd. Het grijze weer van de ochtend had plaats gemaakt voor de zon, wat de sfeer op de foto’s die ik maakte ten goede kwam. We liepen nu over het terrein van het voormalig psychiatrisch zorgcomplex Willem Arntz Hoeve. We liepen langs het markante hoofdgebouw en enkele bijzondere paviljoenen. Daarna volgde een bos en maakten we een heen-en-weertje tussen de spoorlijnen naar Baarn en Amersfoort. Na het passeren van deze laatste spoorlijn gingen we terug naar het landgoed De Paltz voor de koffie.

Lange en Korte Duinen
Na de rust volgde nog het zwaarste stuk van de route: het doorkruisen van de zandverstuivingen van de Lange Duinen en daarna de Korte Duinen. Ik was dan ook blij toen ik de fruitpost bereikte, die net als in 2015 was gesitueerd op camping ’t Monnickenbosch. Daarna werd de route een stuk gemakkelijker. Dit keer geen klim naar de uitkijkheuvel maar een goed begaanbare route terug naar de finish. We passeerden nogmaals het sportcomplex en via de lange Soesterweg kwamen we weer uit bij de Verkeerstuin. Net als in 2015 was ik om vijf minuten voor vijf binnen.

Kers op de taart
De vorige keer scheef ik dat we gerust nog eens konden terugkeren naar Amersfoort. Anders dan toen liepen we nu een route die voor het overgrote deel door het bos ging. De wandeling over de startbaan was dit keer de kers op de taart. Na deze keer mag parkoersbouwer Ephrem Jacobs gerust een andere bestemming kiezen, bijvoorbeeld in de richting van Leusden. De voormalige vliegbasis kan best nog een keer terugkeren in een route, maar dan vanuit een andere startplaats.


Links:

Advertenties

2 comments

  1. Hoi Mari,

    Je hebt er weer een mooi verslag van gemaakt en je nieuwe lay-out ziet er ook fraai uit. Leuk dat je mij ook nog even genoemd hebt en het was zeker gezellig om je even gesproken te hebben…

    Tot binnenkort maar weer.

    Groetjes,

    Roland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.