Naar het Land van Vollenhove

Zaterdag 17 februari 2018 wilden we samen met onze zoon Lucas gaan wandelen. De keuze was dit keer tussen de Peperbustocht in Zwolle en het Winterkwartet van TIGO in Vollenhove. Omdat we weinig zin hadden in wandelen door de stad en omliggende industrieterreinen kozen we voor Vollenhove. Rond kwart over tien arriveerden we in het MFA De Burght. We schreven ons in en gingen op pad. Brigitte en Lucas liepen de 15 kilometer, ikzelf ging op weg om 25 kilometer te lopen. Van gezamenlijk een stuk oplopen was geen sprake; de splitsing van de routes was direct buiten de startlocatie.

Naar de Noordoostpolder
Voor mij begon de wandeling door het park rond de oude kasteelruïne Toutenburg en daarna de havezaat Oldruitenborgh. Na het park volgde een wandeling door het centrum van het oude stadje. Ik passeerde de Onze Lieve Vrouwekerk of Mariakerk, die merkwaardig genoeg in door de protestanten wordt gebruikt. Vervolgens liep ik door de Kerkstraat, passeerde daar het kleine kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en kwam vervolgens uit bij de Grote Kerk. Op dat moment was ik even vertwijfeld of ik wel op de goede route zat. Ik miste wat pijlen. Na wat heen en weer lopen stelde ik vast dat ik goed zat en ik ging verder. Ik ging de brug over en ook daar klopte wat niet. In de routebeschrijving stond dat ik rechtsaf moest, maar een pijl wees naar links en dan onder de brug door. Ik volgde de pijl en begon aan een lange tocht over de ringdijk van de Noordoostpolder. Deze dijk is niet hoog en de polder is hier niet erg diep.

Blokzijl
Na ruim vijf kilometer lopen arriveerde ik in Blokzijl, eveneens een pittoresk Zuiderzeestadje. Ik passeerde de Havenkolk en liep door smalle straatjes en steegjes. Na circa 7 kilometer was in Eetcafé Sluiszicht de rust. Ik nam een kop koffie, at een broodje en ging daarna weer verder. Ik liep eerst een stuk langs de andere zijde van de Havenkolk en ging daarna het stadje uit. Direct moest ik rechtsaf een lange polderweg in, terug naar Vollenhove. Onderweg passeerde ik het gemaal A.F. Stroink. Na nog eens een lange wandeling van ruim 1800 meter liep ik het buurtschap Moespot in. Daar sloeg ik direct weer linksaf om een lange kronkelige weg, de Leeuwte, te volgen. Aan deze weg staan verschillende oude boerderijen in verschillende groottes. Links zag ik dat er aan de rand van de Beulakkerwiede riet werd geoogst, rechts zag ik een licht glooiend landschap.

Sint-Jansklooster
Via een tunneltje onder de doorgaande weg liep ik Sint-Jansklooster binnen, een dorp dat niet bijster aantrekkelijk is. In de donkere achterzaal van Het Wapen van Utrecht was de tweede rust ingericht. Ik nam een kop tomatensoep en kreeg daar een broodje met kruidenboter bij. Na deze rust ging ik verder ik passeerde de Monnikenmolen en daarna de havezate Den Oldenhof. Daarna volgde een lange wandeling over de dijk langs het Vollenhover Kanaal. Na een wandeling door het historische centrum van Vollenhove en een ander deel van het park bij Oldruitenborgh arriveerde ik even na half vier bij het MFA De Burght.

Lange stukken
De wandeltocht die TIGO vanuit Vollenhove uitzette bevatte mooie plekjes – met name de doorkomst van Vollenhove en Blokzijl was de moeite waard – maar ook lange stukken dijk. De bepijling was niet optimaal, in Vollenhove was ik even het spoor bijster en ook verderop twijfelde ik of ik goed zat. Ook het gebruik van uiteenlopende kleurtjes maakt het er niet duidelijker op. Daar staat tegenover dat het een heerlijke wandeldag was, waarvan 299 wandelaars hebben genoten.

Links:

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.