Naar de Turfvaart

Tussen een verblijf bij familie en een bezoek in de buurt liepen Brigitte en ik op zaterdag 24 februari 2018 een tocht van 20 kilometer in Etten-Leur. We arriveerden pas om half 10 en toen waren de meeste wandelaars van WS78 al onderweg. Wel troffen we in het startbureau, dat zich bevond in de kantine van de Atletiekvereniging Archilles, Roland Weyers aan. Roland was te laat vanwege treinproblemen en ging net als wij op weg voor 20 kilometer. We liepen de eerste twee kilometer met elkaar op.

Extra onverhard
Het eerste deel van de route liep langs oninteressante nieuwbouw en kantoren langs de voormalige N58, die vroeger Etten-Leur doorsneed. Nabij het hotel Trivium staken we de A58 over en liepen toen twee kilometer over een opgebroken weg met veel oude boerderijen. De parkoersbouwers, Johan en Petra Rommers, hadden er aldus een stuk extra onverhard bij. Maar alles was relatief. De wind was ijzig en de temperatuur kwam nog maar net boven het vriespunt uit. Van modderpaden was dan ook geen sprake.

Gezellig toeven
Na zeven kilometer passeerden we op de Rijsbergseweg een gedenknaald die herinnerde aan de eerste gemotoriseerde vlucht op Nederlandse bodem in 1909. Daarna volgde een wandeling door een nog vrij nieuw natuurgebied ’s-Heeren Vrunten. Even daarna naderden we de Vlaamse schuur van de familie Otjens, waar de centrale soep- en koffiepost was ingericht. Deze rustplaats was tevens het vertrek- en eindpunt van de lussen voor de 40 en 60 kilometerlopers. Binnen was het gezellig en aangenaam om te vertoeven.

Langs weilanden en bosranden
Na de rust doorkruisten we allereerst een boerenbedrijf; we liepen langs de koeienstal en vervolgens over de akkers achter deze boerderij. Daarna volgden onverharde paden langs weilanden en bosranden. Dit was het mooiste van deel van de route. Aan de Hogeweg was de fruitpost ingericht in de kantine van de Tennisvereniging Etten. Naast een mandarijntje namen we koffie en thee en kletsten we bij met Corné en Miranda. Van hen begrepen we dat Roland toch had gekozen om de 40 kilometer te lopen. Via de Zundertseweg kwamen we Etten binnen. We passeerden een kloostercomplex, de Bisschopsmolen en het Raadhuisplein. Dit laatste plein is gebouwd op de plek waar voorheen de N58 Etten-Leur doorkruiste. Via de Markt en de Lambertusstraat liepen we richting het NS-station. We passeerden de perrons en aan de andere kant van het spoor liepen we terug naar de kantine van Archilles. Even na half drie waren we binnen.

Plezierig
De twintig kilometer van deze Bijloop en Turfvaarttocht was niet bijster mooi. Volgens de berichten waren de routes van de 40 en de 60 mooier. Toch hebben we in de late winterkou een plezierige tocht gelopen.

Links

Advertenties

One comment

 1. Hoi Mari,

  Kort en krachtig verslag. Leuk om te lezen. De info van Corné en Miranda klopte inderdaad; ik kwam op de rust en wij moesten dezelfde lus als de wandelaars van de 60 kilometer lopen. Volgens de route van de 40 kilometer moesten wij om 11.30 uur weg zijn, maar na een beetje rekenwerk zouden de laatste 60-ers pas rond 13.00 uur daar vertrekken. Tijd zat dus. Er bleken pas acht wandelaars van de 60 op de lus te zitten. We mochten sowieso tot 18.00 uur binnenkomen, dus geen probleem…

  Helaas had ik een dag later flink last van verkoudheid, beetje grieperig en wat problemen met de suiker hierdoor, dus van verslagen schrijven is helaas niets terechtgekomen…

  Tot een volgende keer maar weer en het was leuk je (jullie) even te ontmoeten…

  Groetjes,

  Roland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.