Groene Stadswissel Assen

Hoewel een stadswandeling een ideale gelegenheid is om kennis op te doen van de geschiedenis van een stad, loop ik in de regel liever door het groen. Een ideale stadswandeling combineert voor mij het steen van een binnenstad met groen in de vorm van stadsparken of liever nog een stadsbos. Toen Brigitte, Lucas en ik onlangs goedkope treinkaarten moesten opmaken viel mijn oog op Assen, een stad die we nog nauwelijks kenden en die ook de mogelijkheid bood om ook enkele kilometers bos mee te pikken. Met de door Bart van der Schagt samengestelde Groene Stadswissel 496 in de hand stapten we uit op station Assen en begonnen we aan een wandeling van zeven kilometers.

Nieuwe tunnel
Direct bij het station merkten we reeds hoe snel routebeschrijvingen kunnen verouderen. Er wordt op het moment een nieuw NS-station gebouwd en tegelijkertijd is er een tunnel gebouwd voor het doorgaande verkeer nabij het station. Hierdoor was de oversteek richting het huisje met de naam ‘Overcingel’ niet meer mogelijk. Daarom staken we maar over ter hoogte van het tankstation, om daarna de Burgemeester Jollesstraat in te slaan. We lopen door een rustieke jaren-30-wijk om vervolgens uit te komen bij de rand van de bebouwing.

Asserbos
Bij de Beilerstraat passeren we De Boshof, een centrum voor revalidatie en herstelzorg. Binnen afzienbare tijd zal dit oude zorgcentrum worden gesloopt en zal een deel van het terrein worden toegevoegd aan het Asserbos. Even voorbij dit complex gaan we het bos in. We passeren een nat weiland en passeren de Heemtuin. Het Asserbos was oorspronkelijk één van de grote bossen waarmee Drenthe bedekt was. Het grootste deel van het bos werd vanaf de middeleeuwen gerooid. Aan het einde van de 18e eeuw werd besloten het bos weer in ere te herstellen. Er werd een wandelgebied aangelegd in de vorm van een sterrenbos, waarvan de paden elkaar in stervorm kruisen.

Nieuwe Vijver
Halverwege onze boswandeling kwamen we uit bij de Nieuwe Vijver . Deze is eind negentiende eeuw aangelegd als onderdeel van een werkverschaffingsproject. De route loopt helemaal rond de vijver en passeert daarbij de kinderboerderij en theeschenkerij. Na de vijver passeerden we een monument ter ere van de ontwerper van het Asserbos, Wolter Hendrik Hofstede ((1725-1796). Via een van de rechte bospaden liepen we vervolgens noordwaarts, om daar de Noorderbegraafplaats te passeren.

Centrum
Vervolgens liepen we langs de Drentse Hoofdvaart richting het centrum. Diverse woningen langs de vaart geven Assen een stedelijke allure. Een pand  aan de zuidzijde van de vaart is de voormalige gouverneurswoning, nu in gebruik als hotel. Op de gezellige Markt stopten we voor een kop koffie. Daarna volgde nog een wandeling door de winkelstraten van Assen, om daarna uit te komen op de Brink, dat wordt gedomineerd door het voormalige gouvernementsgebouw (nu Drents Museum). Na nog een wandeling door het mooie Gouverneurspark gingen we weer op weg naar het station.

Natuur en cultuur
De Groene Stadswissel Assen is een wandeling die de stad combineert met een mooi stuk groen. Hoewel hier en daar enkele aanwijzingen uit de routebeschrijving niet meer zichtbaar zijn, was deze prima te lopen. Wandelbart stelde een gevarieerde route samen, die geen enkel moment verveelde.

Links:

Eén reactie

  1. Wat Leuk! Hier woon ik. Het is leuk om Assen te zien door andermans ogen. Uiteraard is alles zeer herkenbaar.
    Fijn dat jullie voor Assen hebben gekozen. Ik ga je blog delen.

    Groetjes Jeanine

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.