WS78 terug in Maarn

Al sinds 1992 neem ik met enige regelmaat deel aan de wandeltochten van WS78. Deze tochten van 40 kilometer – 10 in het winterseizoen – worden steeds georganiseerd op verschillende locaties en bestaan doorgaans uit mooie routes (liefst onverhard), goede verzorging onderweg, de nabijheid van NS-stations en vooral gezelligheid. WS-ers zijn een trouw volk die er eer in stellen om aan zoveel mogelijk wintertochten van WS78 deel te nemen. Jarenlang werd het seizoen van WS78 afgesloten in Maarn. Daar werden de bekers uitgedeeld die groter zijn naar mate men aan meer wintertochten heeft deelgenomen,

Delft, 21 oktober 2000

Afsluiter van het seizoen
Aan deze traditie kwam in 2014 een eind. Het dorpshuis De Twee Marken werd te duur en daarop besloot het bestuur van WS78 uit te kijken naar alternatieven. Sinds 2013 heeft Klarenbeek de rol als afsluiter van het seizoen overgenomen. Sindsdien kan men niet alleen 40 kilometer lopen, maar ook een Kennedymars, een Long Distance Tocht (110 km) en een korte wandeling van 20 kilometer. In de ruim 25 jaar dat ik nu deelneem aan tochten van WS78 is er het nodige veranderd.

Het startbureau in Maarn, 16 maart 2002

Vast patroon
Toen ik eind 1992 bij WS78 begon, zwaaide oprichter Klaas de Heij nog de scepter. Een route moest aan bepaalde kwaliteitseisen  voldoen (zoveel mogelijk verhard en liefst ook modder) en kende een vast patroon: na 10 kilometer een soeppost, na 20 kilometer een horecarust, na 30 kilometer een koffiepost en tenslotte na ca. 35 kilometer een fruitpost. Dit is onveranderd gebleven. Wat wel veranderd is, zijn de aantallen deelnemers. Rond het jaar 2000 kwamen er op een wintertocht van 40 kilometer wel eens vijfhonderd wandelaars af en de laatste tocht in Maarn passeerde met gemak de zeshonderd deelnemers.

Modder in Gorinchem, 23 november 2002

Nieuwe afstanden
Na het lustrumjaar 2008 daalden de deelnemersaantallen. De trouwe groep wandelaars werd ouder en veertig kilometer over onverharde paden werd hen te veel. Om de terugloop van het aantal wandelaars een halt toe te roepen introduceerde het bestuur de nieuwe afstand 20 kilometer en voor de liefhebbers van lange afstandstochten werden tijdens de laatste twee tochten van het seizoen de 60, 80 en de 110 op het programma geplaatst. Het resultaat is dat de terugloop van het aantal deelnemers tot staan is gebracht. Zowel de 20 kilometer als de lange afstanden kunnen op een grote populariteit rekenen.

Het startbureau in Maarn, 18 maart 2006

WS-waardig
Om het 40-jarig bestaan te vieren keerde WS78 op zaterdag 7 april 2018 terug naar Maarn. Vanuit de vertrouwde Twee Marken had de Jubileumcommissie een route uitgezet die gebaseerd was op een tocht uit de tweede serie (1979-1980). Diverse paden waren inmiddels verhard of waren ontoegankelijk geworden door hekken of overwoekerd. De route die we kregen voorgeschoteld was voldoende kwaliteit om als WS-waardig te mogen worden aangemerkt. Vanwege mijn schouderfractuur liep ik samen met Brigitte de 20 kilometer.

De Twee Marken in 2018

Klimmen en dalen
Zoals gebruikelijk liep de route eerst naar het NS-station om vervolgens nabij het voormalige gemeentehuis van Maarn de bossen in te duiken. In het bos waren de gevolgen van de januaristorm nog duidelijk zichtbaar. Op diverse plekken moesten we over of onder omgevallen bomen klauteren. De route bevatte in het begin veel kleine paadjes. Onderweg passeerden we het bekende poortgebouw van landgoed De Ruitenberg. Daarna volgde een stuk klimmen en dalen rond de zandafgraving het Doornse Gat. Na het oversteken van de drukke verkeersweg N225 volgde een gevarieerd stuk over het landgoed Darthuizen. Na een klim passeerden we de graftombe van Nellesteijn. Na 11,2 kilometer kwamen we aan bij de gecombineerde soep- en koffiepost.

Soep/Koffiepost in Leersum, 2018

Truckrun
Na de soep en koffie gingen we verder. In de verte hoorden we het toeteren van vrachtwagens die deelnamen aan de truckrun (een evenement voor verstandelijk gehandicapten). We passeerden nog een bekend monument in Leersum, de Uilentoren ofwel de Pyramide van Lombok. Daarna volgde bos en een wandeling over de heide en rond de Leersumse Plassen. Na de fruitpost volgde nog een flinke boswandeling terug naar Maarn. Na de terreinen van de voetbalclub sloegen we rechtsaf en namen een nog vrij nieuwe fietstunnel onder de A12 en de spoorlijn. Rond 3 uur waren we terug in de Twee Marken. Binnen spraken we nog met enkele wandelaars en ik sprak ook nog even erevoorzitter Klaas de Heij. Zijn geesteskind WS78 is nog springlevend maar is wel met zijn tijd meegegaan.

Nabij Leersum, 2018

Links:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.