De Groene Looper door het Vechtdal

Met een Kennedymars rond het Lauwersmeer in het vooruitzicht werd het tijd om een flink stuk te gaan wandelen. Een blik in de wandelagenda voor Tweede Pinksterdag leerde mij dat de meeste wandeltochten een eind uit de buurt waren, alleen Dalfsen was goed bereikbaar. Bovendien was de start bij het treinstation, zodat de keuze snel was gemaakt. Eén minuut voor acht kwam ik met de trein van Blauwnet aan in Dalfsen. Omdat ik een foto van het station maakte, vergat ik om uit te checken. Gelukkig kon ik dit na afloop van de wandeling herstellen. Daarna liep ik naar het inschrijfbureau, dat was gevestigd in een tent aan de voorkant van het stationsgebouw. Ik nam een kop koffie en ik trof daar Richard, waarmee ik al eens eerder tijdens Kennedymarsen had opgelopen. We besloten samen op te trekken.

Onverharde paden
Om tien voor half negen gingen we van start. Na de rotonde sloegen we rechtsaf en gingen tussen de weilanden langs de Overijsselse Vecht oostwaarts. Links zagen we de vierkante kerktoren van Dalfsen en rechts doemden de contouren van kasteel Rechteren op. Alle paden waren onverhard en af en toe moesten we over een smal paadje door het gras langs de rivier struinen. Daarbij was het opletten of we met onze blote benen geen brandnetels raakten, maar dat viel gelukkig mee. Het bewees in ieder geval dat de organiserende vereniging Green Shoes uit Dalfsen er zijn best op had gedaan om voor de wandelaars aantrekkelijke routes uit te zetten. Via het bos, met ook daarin smalle bospaadjes, bereikten we na 10 kilometer Café-Restaurant Madrid, waar ik wel eens eerder geweest was voor een wandeltocht van de Zwolse Wandelverenigingen.

Landgoederen
Na een kop koffie gingen we verder. We gingen weer een bospaadje in, daarna een stuk over het fietspad langs de Tolhuisweg en daarna linksaf om naar het huis van landgoed Hessum te lopen. Even later keerden we terug naar de grote weg –nu Vilsterseweg geheten – om daarna over het Stuwepad te lopen, een onverharde weg langs een door kanalisatie overbodig geworden rivierarm van de Vecht. Daarna kwamen we uit in Vilsteren, een dorp dat in zijn geheel deel uitmaakt van een landgoed. Als eerste doemde de korenmolen op, die helaas twee wieken miste. Daarna staken we de doorgaande weg over en liepen langs het landhuis en de kerk naar een prachtig heuvelachtig bosgebied. Op een heuvel dreigden we even de weg kwijt te raken. Er hing wel een pijl maar gelukkig was de routebeschrijving duidelijk genoeg om het goede bospaadje te vinden.

Kluizenaar
Na de oversteek van de Vilsterseweg kwamen uit in een in Engelse landschapsstijl aangelegd bos. We passeerden het fictieve kluizenaarsgraf en daarna de eveneens fictieve kluizenaarswoning. Via een beukenlaan en de theekoepel kwamen we uiteindelijk weer uit bij het Stuwepad. Nu volgden we het verharde fietspad en bogen we af naar rechts om op weg te gaan naar de stuw over de Vecht.

Langs de Vecht
Aan de overzijde van de rivier legden we aan bij hotel Mooirivier. Na een appelgebak, een koffie en voor Richard een radler, vervolgden we onze wandeling aan de noordzijde van de rivier. We volgden lange tijd een brede zandweg met een fietspad. Na een bosje in de buurt van Welsum kwamen we uit bij de laatste post. Hier gingen we niet zitten maar liepen door om via Oosterdalfsen en langs de Vecht terug te keren naar het eindpunt.

Aaneenschakeling van juweeltjes
Al met al had de organiserende vereniging Greenshoes een heel mooie tocht uitgezet. In plaats van brede paden schuwde men niet om ook smalle gras- en bospaadjes in het parkoers op te nemen. De route was een aaneenschakeling van juweeltjes en mooie plekjes. Alleen de laatste kilometers waren wat minder interessant. Wie de hoogtepunten tijdens deze wandeltocht nog eens wil verkennen, doet er goed aan om eens de 14 kilometer lange landgoedwandeling Vilsteren te doen. Zonder overdrijving mag ik stellen dat je hier loopt door één van de mooiste stukjes Nederland.

Links

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.