Geslaagde vernieuwing van Kennedymars Someren

In 1987 liep ik in Someren mijn eerste Kennedymars. Destijds was het een groot evenement met maar liefst 6000 deelnemers. Sindsdien heb ik deze tocht in totaal 17 keer voltooid. Hoewel er in de loop der jaren veel is veranderd, zoals de route, de deelnemersaantallen en de manier van inschrijven, is en blijft het een tocht die garant staat voor een gezellige sfeer onderweg met veel publieke belangstelling. En met name dit laatste kreeg in 2018 een nieuwe boost dankzij een nieuwe starttijd en een nieuwe route.

NS-bussen
Net als bij vorige gelegenheden kwam ik op zaterdagmiddag met het openbaar vervoer naar Someren. Ditmaal was de reis een beproeving: tussen ’s-Hertogenbosch en Eindhoven werd gewerkt aan het spoor en dus zette de NS bussen in. Toen ik om tien minuten voor vijf in Eindhoven arriveerde ging ik direct naar de noordzijde van het station om daar te wachten op bus 320 naar Someren. Ook andere wandelaars, zoals o.a. Adriaan van den Dool, Coert Peeters en Chris Lauwen, waren in afwachting van deze bus, maar deze kwam helaas niet op de geplande vertrektijd opdagen! Om 17.35 konden we uiteindelijk wel op weg naar Someren. Via Helmond bracht deze bus ons naar de enig bereikbare bushalte in Someren.

Starten om 20.00 uur
In Someren aangekomen ging ik op weg naar de aanmeldtafels. Net als in Waalwijk kreeg ik een startnummer met startchip dat ik op mijn kleding of rugzak moest bevestigen. Nadat ik mijn tas had afgegeven ging ik naar het Wilhelminaplein. Direct zag ik dat dit plein totaal anders was ingedeeld. Geen podium voor het gemeentehuis maar aan de zijkant. Verder stonden er op het plein nauwelijks dranghekken. Aangezien de start zou verlopen via electronisch matten en niet meer met handscanners waren deze overbodig geworden! Vrijwel nadat ik mij had aangesloten bij de andere wandelaars begon het programma op het podium. De start was dit jaar voor het eerst om 20.00 uur, twee uur eerder dan gebruikelijk. Hiermee speelt de organisatie in op mogelijke hitte, om een herhaling van 2015 te voorkomen, toen de routes werden ingekort en geen sprake was van een echte Kennedymars.

Someren-Deurne (18 km)
Klokslag 8 uur zette de stoet zich in beweging. Dit jaar was de route totaal omgegooid. Het eeuwige startrondje via Someren-Heide en Someren-Eind had plaats gemaakt voor een nieuwe route over Asten, Ommel, Vlierden, Deurne en Helmond. Omdat het nog licht was konden we nog tot Deurne genieten van de mooie omgeving. Bij de start zag ik Pieter van Ess, met wie ik anderhalve maand geleden had opgelopen tijdens de Kennedymars van het Lauwersmeer. Pieter was sterk onder de indruk van de sfeer onderweg en de grote publieke belangstelling voor deze Kennedymars. Na een kort rondje door Someren gingen we het kanaal over en liepen we door Asten. Daar was het reeds gezellig maar de sfeer werd overtroffen in Deurne. Via de Hellemansstraat liepen we naar het centrum. De inrichting van de straat en de publieke belangstelling deed met denken aan de Begoniastraat in Lent, waar jaarlijks de Nijmeegse Vierdaagse doorheen loopt. De ontvangst op de Markt van Deurne was echter overdonderend. Muziek, kermis en vooral veel enthousiast publiek!

Deurne-Mierlo (41 km)
Na Deurne liep de route onder langs Bakel, het dorp waar ik ben opgegroeid en mijn ouders wonen. Via Bruggen kwamen we op de Molenhof, nabij de plek waar vroeger de boerderij stond van mijn voorouders. Onderweg kwam ik diverse bekende wandelaars tegen. Mitchell Perdon mocht van zijn verloofde ook weer op pad. Ongetwijfeld zal dat wel weer een weekendje Van der Valk worden! Via de wijk Rijpelberg naderden we Helmond. Onderweg sprak ik met enkele andere wandelaars die mij complimenteerden met de Facebookgroep kennedy walkers. Op de Markt raakte ik Pieter even uit het oog. Ook hier was het één grote kermis. Na een rondje om het kasteel kwamen we aan op de rust die was gevestigd in de oefenruimte van de Koninklijke Harmonie Phileutonia. Na 31 kilometer was het wel lekker om op een stoel plaats te nemen en te genieten van een kop koffie! Na Helmond liepen via Mierlo-Hout naar de Helmondse vinexwijk Brandevoort. Pieter vond het wel bijzonder om door een ogenschijnlijk oude stad te lopen die in werkelijkheid nog nog geen 25 jaar oud is. Vervolgens liepen we door Mierlo. Hoewel we er nu later doorliepen dan voorheen, was ook hier nog genoeg volk op de been om de wandelaars hartelijk te ontvangen. In de lokale sporthal was de grote rust ingericht.

Mierlo-Someren (60 km)
Het kostte steeds meer moeite om Pieter bij te houden. Daarom besloten we tijdens de rust in de sporthal om ieder zijn eigen weg te gaan. Zo begon ik vervolgens in mijn eentje aan de nachtelijke tocht richting Lierop. De route was bekend. De route via het Voortje heeft altijd al vaker in de routes van de Kennedymars gezeten. In Lierop sloegen we rechtsaf en vervolgens vóór de kerk weer linksaf. De volgende post op 47 kilometer was gevestigd bij het jongerencentrum Nirvana, waar ooit de rust op 60 kilometer was. Het was licht geworden en ik begon nu aan een mooie route door de natuur. Eerst door de oostzijde van de Strabrechtse Heide –  nabij het Startven – en later over de Somerense heide met een rondje rond het Keelven. Dit was werkelijk een prachtig stuk route waar je in de ochtend kon genieten van de natuur en van de stilte! Via het golfterrein en de camping De Kuilen liepen we terug naar Someren om bij de sporthal De Postel te gaan rusten.

Someren-Someren (80 km)
Na de rust in de sporthal liepen we via enkele fietspaden in het park Someren uit. Via het buitengebied liepen we vervolgens naar Someren-Heide. Daar trof ik langs de kant een oude kennis, waar ik in een ver verleden – toen in het dorp nog de grote rust op 60 kilometer was gevestigd – ’s-ochtends ging ontbijten.  Ik nam de tijd voor haar en liet even de Kennedymars voor wat het was. Na 25 minuten ging ik verder. Vervolgens nam ik op de rust bij dorpshuis De Bunt nam ik een beker bouillon en wat koeken. De hoop dat ik nog een mooie eindtijd zou gaan neerzetten liet ik varen. Op weg naar de post op 70 kilometer kwam ik Chris Lauwen tegen. Die had José op sleeptouw genomen, die de tocht voor het eerst liep en zich kranig hield. We wisselden wat wetenswaardigheden uit – zoals over het Braziliaanse EY-petje dat we allebei twee jaar geleden tijdens de 100e Vierdaagse hadden gekregen van dezelfde Nederlander uit Brazilië – en gingen daarna weer ieder onze eigen weg. Ik hield Chris en José net niet bij maar hield ze wel in het vizier. Om 12.20 u kwam ik over de eindstreep van mijn 17e Kennedymars van Someren.

Een hele verbetering
Dit jaar was ik speciaal naar Someren gekomen vanwege de nieuwe route. Tezamen met de nieuwe starttijd van 20 u was dit een grote verbetering. De sfeer die in de loop der tijden slijtage vertoonde was met het enthousiasme van het publiek in Deurne en Helmond in één klap terug. De route was gevarieerd met onderweg een prachtig stuk natuur. Natuurlijk kan de route nóg beter. Persoonlijk zou ik Bakel in de route willen zien, maar dat is geen halszaak. Wel zou het aan te bevelen zijn om nog meer Strabrechtse Heide in de route op te nemen en daarvoor de rechttoe-rechtaan-route tussen Someren-Heide en Someren-Eind in te korten. Verder was het een verbetering dat het Wilhelminaplein niet meer vol stond met dranghekken om de start geleidelijk aan te laten verlopen. Even na één uur werd ik samen met Brigitte, die mij kwam ophalen, met een busje van de organisatie naar de parkeerplaats gebracht. Een mooie tocht zat erop!

Links:

2 reacties

  1. Ik wilde mijn eerste kennedymars lopen en had er ook heel veel zin in. Liep samen met 3 andere en dat ging behoorlijk goed. Jammer genoeg heb ik op moeten geven na 57km. Ik baalde als een stekker en vooral omdat ik nog nooit bij een tocht heb opgegeven. In goed overleg gingen mij medelopers verder. Ik moest hem beëindigen van behoorlijke steken in mijn onderbeen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.