Wandelnieuws 8 – Augustus 2018

In deze editie

Romeinse Limespad
Christoffelpad geopend
Walcherse wandelingen
Rover publiceert wandelgids Op Verkenning
De 80 van Altena
In het voetspoor van de heilige Martinus

Romeinse Limespad
Met de schoefboormachine in de hand opende Wandelnetdirecteur Joep Naber samen met de Utrechtse gedeputeerde Mariëtte Pennarts op 24 mei j.l. het Limespad, het nieuwste lange afstandswandelpad van Nederland.
Het pad volgt 275 km lang de noordelijke grens van het Romeinse Rijk in Nederland. Van Katwijk tot Nijmegen wandel je langs meer dan 40 historische plekken, onder meer het oude fort ‘Nigrum Pullum’ (Zwammerdam), Castellum Hoge Woerd (De Meern) en Museum Het Valkhof (Nijmegen). ”De Romeinen zijn de grondleggers van de westerse beschaving. Dat willen we graag zichtbaar én beleefbaar maken”, aldus Joep Naber. Het Romeinse Limespad is in twee richtingen bewegwijzerd met de bekende wit-rode markering.
Gelijktijdig met het Romeinse Limespad is er bij de ANWB een Limes fietsroute verschenen. Deze 200 km lange route volgt het fietsknooppuntennetwerk waarbij je van knooppunt naar knooppunt fietst. Van beide routes is een gids verschenen en kun je gratis gps-tracks downloaden. De wandelgids is voor € 18,70 te bestellen via de webshop van Wandelnet. De fietsgids is voor € 9,95 te bestellen via de webshop van de ANWB.

Christoffelpad geopend
Door het maken van een wandeling langs het Zwarte Water openden burgemeester Eddy Bilder van Zwartewaterland samen met “wandelvrouw” Bregje Schipper op 13 augustus j.l. het Christoffelpad, een ruim 40 kilometer lange pelgrimsroute vanuit het Overijsselse Hasselt. De route is een initiatief van het Toeristisch Informatiepunt (TIP) Hasselt. De route, die begint in de Grote Kerk in Hasselt, waar zich een afbeelding van Christoffel, de patroonheilige van de reizigers, bevindt. Vanuit Hasselt kun je via geel –groene markeringen, die zich bevinden op de palen van het regionale wandelkooppuntennetwerk, via Zwartsluis naar Vollenhove wandelen. De route terug voert over Genemuiden. Van de wandelroute is bij de toeristische informatiepunten in Hasselt, Zwartsluis, Vollenhove en Genemuiden voor € 4,50 een routekaart verkrijgbaar. Daar kun je ook stempels verzamelen voor de bijgeleverde stempelkaart.

Walcherse wandelingen
Uitwaaien op het strand, turen naar de horizon vanaf hoge duinen, struinen langs sloten en slenteren door historische steden. De liefhebber van zon, zee, rust en ruimte kan op Walcheren zijn hart ophalen. Van Arnemuiden tot Zoutelande en van Biggekerke tot Veere. In de nieuwe wandelgids Walcherse wandelingen slaan Els van den Kerkhof, Aagje Feldbrugge en Hans Corbijn niets over wat voor de wandelaar interessant kan zijn. Daarbij lopen ze zoveel mogelijk ‘van de weg af’ dwars door het boerenland, langs watergangen en kreken van dorpen naar steden. Overal is de stilte oorverdovend en de drukte van de vele toeristen ver weg. Kom tot rust en ontdek Walcheren: het ware wandelwalhalla. Mocht je nog niet weten waar Zoutelande ligt, met deze wandelgids gaat dat zeker veranderen!
De gids Walcherse wandelingen. 15 Wonderschone wandelingen van Arnemuiden tot Zoutelande, langs de Zeeuwse Rivièra is voor € 14,95 te bestellen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Als u twee gidsen bestelt, krijgt u de gids Alle 13 goed! Gegarandeerd de mooiste wandelingen van Nederland gratis meegestuurd.

Rover publiceert wandelgids Op Verkenning
Ook reizigersvereniging Rover heeft een wandelgids gepubliceerd. In Op Verkenning – 40 wandelingen met het Openbaar Vervoer, staan niet alleen de wandelroutes maar ook het openbaar vervoer centraal. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het tijdschrift De Reiziger vroeg Rover haar vaste wandelredacteuren, Gerda Spaander en Peter Oosterling, om een wandelgids samen te stellen. In lijn met het jubileum kozen de redacteuren voor veertig wandelingen; van oude toppers tot niet eerder gepubliceerde nieuwe wandelingen. De wandelingen zijn verdeeld over onze provincies, daarnaast bevat de gids vier wandelroutes in België en één in Duitsland.
Op verkenning is voor € 18,- te koop in de boekhandel of via de website van Rover (exclusief verzendkosten). Leden van Rover krijgen 40%  korting.

80 van Altena
Op 1 januari 2019 fuseren de Brabantse gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem tot de nieuwe gemeente Altena. Ter gelegenheid van deze gemeentefusie organiseert de wandelsportvereniging De Vrijbuiters uit Wijk en Aalburg op vrijdag 5 april 2019 eenmalig een Kennedymars: de 80 van Altena. Er zal worden gestart vanuit Almkerk. De route van deze tocht zal voeren door de twintig dorpen in de nieuwe gemeente. De tocht is nadrukkelijk eenmalig. “Om elk jaar zoiets te organiseren is ons te machtig. Daar komt zoveel organisatie bij aan te pas. Dat gaat niet“, aldus Vrijbuitersvoorzitter Jan van Rijswijk.

In het voetspoor van de heilige Martinus
Pelgrimstochten winnen de laatste jaren enorm aan populariteit. Een nieuwe route gaat het spoor van de heilige Martinus volgen. In Vlaanderen wordt hard gewerkt aan de uitbouw van een Europese pelgrimsroute van Utrecht naar Tours, waarbij de Heilige Martinus centraal staat. Martinus was een Romeinse soldaat die in de 4de eeuw leefde en zich bekeerde tot het Christendom. Later werd hij Bisschop van Tours. In die plaats is hij ook begraven.
De nieuwe Martinusroute zal zoveel mogelijk GR-paden volgen. Maar de route zal er ook regelmatig van afwijken om mooie kerken, kapellen of monumenten te bezoeken die te maken hebben met het  leven van Martinus. De volledige wandelroute zal zo’n 1100 km lang zijn en zal summier bewegwijzerd worden met een speciale Martinussticker.
De route, die door de Raad van Europa is erkend als culturele route, is nog in ontwikkeling.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.