Wandelen tussen Oude Rijn en Oude Waal

In oktober begint elk jaar het winterseizoen van WS78. De seizoensstart in Nieuwegein heb ik gemist, maar op zaterdag 20 oktober 2018 was ik wel present voor de tweede wandeltocht vanuit Zevenaar. Het weer was uitstekend, hoewel de nazomer nu wel zijn einde naderde. Even na half negen arriveerden we bij zalencentrum Staring, dat gelegen is ten zuiden van de spoorlijn vanuit Arnhem naar Duitsland. Nadat ik me had ingeschreven voor de tocht sprak ik nog met enkele wandelaar. Hierbij kwam niet alleen lief maar ook leed voorbij.

Klompenpad
Even voor negen uur ging ik naar buiten voor de start. Voorzitter Marti Krielaart nam de megafoon ter hand en wees ons op enkele parkoerswijzigingen. Zo kon het trekpontje over de Oude Rijn niet worden gebruikt vanwege de extreem lage waterstand. Nadat het vertreksignaal was gegeven gingen we gauw van start. We gingen direct zuidwaarts en kwamen snel uit op een graspad langs de Rijnstrangen. Dit pad is maakt deel uit van het Rijnstrangenpad, een nieuw klompenpad dat een dag eerder feestelijk was geopend. Dat het pad was vernieuwd was duidelijk te zien aan de opstapjes die we onderweg passeerden. Ik liep een stuk op met Cora, die ondanks haar ziekte toch in staat was om wandeltochten van 40 of 60 kilometer te lopen. Via de Berghoofdseweg passeerden we de Oude Rijn. Daarna liepen we via de Deukerdijk naar de soeppost, die was ondergebracht bij camping De Rijnstrangen.

Fotogeniek
Na de rust ging ik alleen verder. We liepen over enkele graspaden oostwaarts om nabij Herwen uit te komen bij een brug die ons over de Oude Waal voerde langs De Bijland. Hier was duidelijk te zien hoe laag het rivierwater stond. Door de lichte nevel was kon ik onderweg prachtige foto’s maken. Onderweg haalde Jan van Brakel mij in. Ik liep de rest van de tocht samen met hem op. Na de Bijland kwamen we uit in Tolkamer. Via de Europakade liepen we het dorp in om uit te komen bij de kantine van Sportclub Rijnland. Net als bij de soeppost was het nog rustig toen ik binnenkwam; even later werd het aan de bar drukker met bestellers. Na een koffie, een plak cake en onze eigen broodjes gingen we verder. We gingen de dijk af en liepen door de Geuzewaard, een klein natuurgebied met wilde paarden. Na een korte terugkeer in Lobith gingen we langs een grindafgraving richting de Duitse grens. We bleven echter wel in Nederland en liepen over een goed begaanbaar grindpad langs de Oude Rijn terug naar Herwen. Daarna liepen we door Aerdt en kwamen we weer uit bij de camping De Rijnstrangen, waar we nu koffie konden nuttigen. Helaas heb ik maar de helft van mijn beker kunnen opdrinken, daarna werd de beker door een wandelaarster omgestoten…

Geen trekpontje
Na de koffierust ging ik samen met Jan verder. We volgden nu de Beuningsestraat en de Aerdtsestraat, waarna we Pannerden naderden. Na het gemeentelijke kerkhof sloegen we rechtsaf en volgden we een brede sloot richting het gemaal Oude Rijn, dat we ook al eerder tijdens de tocht waren gepasseerd. Nu staken we de Deukerdijk over om langs een akkerrand het nieuwe klompenpad te volgen. Op de Berghoofdseweg, die we ’s ochtends in omgekeerde richting hadden gelopen, was het de bedoeling om kort voor de brug over de Oude Rijn rechts af te slaan, ten einde via een trekpontje over het water te gaan. Helaas kon het pontje niet varen vanwege het lage water. We bleven nu de Berghoofdseweg volgen tot bij de dijk waar we beneden gingen om een mandarijntje te nuttigen.

Gevarieerd
Na de fruitpost volgde nog een stuk dijk (de Leuvensedijk), enkele asfaltwegen en een 1300 meter lang graspad. Bij het naderen van het dorpje Ooy – niet te verwarren met het gelijknamige dorp bij Nijmegen – volgden we nog een paadje door het groen om uiteindelijk na 38,6 kilometer uit te komen bij het partycentrum Staring. Even voor kwart over vier was ik binnen, een snelle tijd voor mijn doen, die niet alleen het gevolg was van de iets te korte afstand. Zeker de eerste helft van de tocht liep ik lekker door en lukte het me om een goed tempo te draaien. Ook de vele – onvermijdelijke – asfaltwegen hielpen hieraan mee. Het was lekker weer en daardoor kon ik de helft van de tocht nog lopen in een korte broek en een t-shirt! Qua parkoers was de tocht gevarieerd met diverse mooie plekjes. Zwaar was de tocht echter niet!

Links:

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.