Landgoedwandeling in Elburg

Na de Kerstdagen is het altijd goed om weer in beweging te komen. Hoewel het grauwe weer niet bepaald uitnodigt om op pad te gaan ben ik samen met mijn gezin naar Elburg getogen om daar een wandeling over enkele landgoederen te maken. De route is samengesteld door Marycke Naber, auteur van de wandelgids De mooiste landgoedwandelingen in Salland. Na het verschijnen van deze gids heeft Marycke haar aandacht verlegd naar de provincie Gelderland. De wandeling die we deden was één van de drie tochten die ze beschreef vanuit het charmante vestingstadje Elburg.

Zwaluwenburg en Schouwenburg
Omdat in de winter de winkel van het landgoed Zwaluwenburg niet open is besloten we niet in Elburg te starten maar vanaf de parkeerplaats van Zwaluwenburg, zodat we halverwege konden aanleggen in Elburg. Na het parkeren van de auto staken we de weg naar ’t Harde over om uit te komen op het landgoed Schouwenburg. De route loopt grotendeels over onverharde paden tussen en langs weilanden. Daarna naderden we het landhuis vanaf de achterzijde om daarna via een halfverharde weg aan de voorkant uit te komen. Naber kiest hier om rechtdoor te gaan in plaats van de wandelaar eerst naar de voorzijde van het landhuis te laten lopen.

Geen aardbeien
Na het landgoed Schouwenburg liepen we verder noordwaarts. Na een asfaltweg (Jukweg) werden we linksaf gestuurd over een onverhard pad tussen de weilanden, het Scheelepad. Aan het einde van dit pad gingen we rechtsaf en liepen richting de achterzijde van huize Old Putten. Kort daarvoor staken we de Eekterbeek over en hielden we het landgoed aan de rechterzijde. Aan het einde sloegen we rechtsaf en volgden nu een asfaltweg richting de Zuiderzeestraatweg. Marycke beloofde ons een aardbeienautomaat, maar deze was midwinter niet beschikbaar. Langs een buitenwijk van Elburg liepen we daarna richting de vesting.

Foto
In Elburg legden we aan voor een frietje bij de lokale cafetaria. Aangezien er regen in aantocht was besloten we de wandeling door de vesting te laten voor wat het was. We komen wel vaker in Elburg en dan is er meer tijd om dit mooie stadje te doorkruisen. Via de parkeerplaats en een woonwijk kwamen we weer uit bij de Zuiderzeestraatweg. We staken over en kwamen nu uit bij de toegang van Old Putten. Vanaf het pad is het landhuis niet goed zichtbaar. Daarom hield ik mijn fototoestel hoog om over de taxushaag een foto te kunnen maken. Op de plek waar de half verharde weg een bocht naar rechts maakt moesten we linksaf over een smal onverhard paadje, door Marycke ten onrechte aangeduid als schelpenpad. Pas verderop werd dit pad (Puttenerpad) een schelpenpad!

Dr. A. Vogel
Na een klinkerweg liepen we wederom over de Jukweg. Daarna sloegen we linksaf om de Boekweg tot het einde te volgen. Aan de overzijde van de grote weg naar ’t Harde liepen we door enkele beukenlanen van het landgoed Zwaluwenburg. We passeerden het prachtige kasteel en besloten ook hier de route te laten voor wat het was. We liepen nog langs de tuinen van Dr. A. Vogel. In de winter zien de kruidentuinen er troosteloos uit. We moeten hier eens in het voorjaar of de zomer terugkomen om het landgoed en de tuinen te bezoeken en dan na afloop neer te ploffen landgoedwinkel! Toen we later in de auto zaten op weg naar huis ging het behoorlijk regenen. Onze keuze om de route wat in te korten bleek dan ook een juiste beslissing te zijn!

Links:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.