Wandelnieuws 11 – Januari 2019

In deze editie:

  • Meer ruimte voor jonge Vierdaagse-deelnemers
  • Shortlist Wandelroute van het jaar 2019
  • Mooiste wandelingen van 2019
  • Nieuwe prijzen beloningen Kennedy Walkers
  • Nieuwe wandelgids Achterhoek


Meer ruimte voor jonge Vierdaagse-deelnemers
Op maandag 4 februari 2019 om 10.00 uur start de inschrijving voor de 103e Vierdaagse van Nijmegen. De inschrijftermijn sluit op 22 maart om 17.00 uur. Net als vorig jaar is er plaats voor 47.000 deelnemers. Wordt deze inschrijflimiet overschreden, dan zal er worden geloot. Zij die eerder de Vierdaagse met succes hebben volbracht of de afgelopen twee jaar zijn uitgeloot of zich hebben aangemeld voor het debutantenprogramma ViaVierdaagse, zijn dit jaar verzekerd van deelname. Om de wandelsport onder jongeren te stimuleren heeft de Stichting DE 4DAAGSE besloten om jongeren die geboren zijn in de jaren 2004, 2005, 2006 of 2007 zonder loting toe te laten het evenement. Mocht na het verstrijken van de annuleringstermijn het aantal deelnemers te zijn gezakt onder de 47.000, dan zal er net als vorig jaar weer een herinschrijving plaatsvinden. Uitgelote deelnemers krijgen dan alsnog de kans om een startbewijs voor de 103e Vierdaagse te bemachtigen.

Shortlist Wandelroute van het jaar 2019
Op moment is een Nederlands-Belgische jury bezig met het aanwijzen van de Wandelroute van het jaar 2019. Deze zal op 2 februari a.s. worden bekend gemaakt tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Gent. De jury had dit jaar de keuze uit maar liefst 18 routes die zich in de loop van 2018 hebben aangemeld. Daarbij gaat het om routes die tussen november 2017 en november 2018 nieuw zijn gerealiseerd of ingrijpend zijn gewijzigd. Inmiddels is de lijst via twee selectierondes, waarbij de jury het veld is ingegaan, teruggebracht tot een shortlist van vijf routes. Deze zijn:
Brabantse Kouters. Wandelknooppunten-netwerk van 480 km in het noordwesten van Vlaams-Brabant, deels grensoverschrijdend met Oost-Vlaanderen.
Streekpad Noardlike Fryske Wâlden. Twee enthousiaste wandelaars ontwikkelden een route van 165 km door het Nationaal Landschap ‘Noardlike Fryske Wâlden’. Onverharde paden, klinkerwegen en dorpskommetjes leidden tot een prachtige route door een gebied dat wel ‘het best bewaarde geheim van Friesland’ wordt genoemd.
Romeinse Limespad. Dit 275 kilometer lange pad volgt tussen Katwijk aan Zee en Nijmegen de noordgrens – de Limes – van het Romeinse Rijk in Nederland.
Tour du Brabant Wallon. Een streek grote routepad in de vorm van een 266 kilometer lange rondwandeling ten zuiden van Brussel. Gebaseerd op een toeristische wandelroute uit 1996 maar wel voor driekwart vernieuwd.
Walcherse Wandelingen. In de gelijknamige wandelgids van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig wordt naast 11 rondwandelingen een lange afstandswandeling van 80 kilometer rond het eiland Walcheren beschreven.
Bron: Wanda Wandelt.

Hangbrug over de Beerze

Mooiste wandeling van 2019
Tegelijk met de verkiezing van de Wandelroute van het jaar 2019 organiseert Wandelzoekpagina de verkiezing van de Mooiste wandeling van 2019. Tot en met 3 februari kan op de site worden gekozen uit twaalf routes. Deelnemers aan de verkiezing maken kans op een wandelgids van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Nieuwe prijzen beloningen Kennedy Walkers
Inmiddels zijn de prijzen voor de Kennedywalkermedaille (brons, zilver en goud), voor wie 5, 10 of 15 Kennedymarsen heeft voltooid, aangepast. Ze kosten voortaan € 12,80 per stuk plus € 2,20 verzendkosten. Totaal dus 15 euro. Ze kunnen voortaan enkel worden besteld via de webshop van de KWBN.
Verder zijn de stempelkaarten niet langer gratis. Voortaan kunnen de kaarten voor Kennedy Walker en Long Distance Walker bij tochtorganisaties worden gekocht voor € 1,- per stuk. Het is ook mogelijk om deze kaarten via de webshop van de KWBN te bestellen. Dan wordt er wel boven de 1 euro nog portokosten in rekening gebracht.

Nieuwe wandelgids Achterhoek
“WandelBart” van der Schagt gaat ook in 2019 onverdroten verder met de publicatie van provinciewandelgidsen. Binnenkort verschijnt een gids met 22 wandelroutes in de Achterhoek. De inhoud is weer zeer divers: twee leuke groene stadswandelingen in de Hanzesteden Zutphen en Doesburg, drie routes in het open rivierlandschap langs de IJssel en talrijke, zeer afwisselende routes in het prachtige, bijzonder gevarieerde coulisselandschap van de Achterhoek: hét wandelwalhalla van Nederland. De gids is nog tot 24 januari voor 10 euro te bestellen via de webshop van WandelBart.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.