Routemakers (1): Bart van der Schagt

Deze nieuwe reeks blogs bevat portretten van bekende en minder bekende makers van wandelroutes. Hierin wordt wat verteld over hun achtergrond, de routes die zij maken en de wijze waarop zij deze presenteren aan het wandelpubliek. De reeks begint met veruit de meest productieve maker van wandelroutes in Nederland: Bart van der Schagt, inmiddels beter bekend als WandelBart. Van der Schagt (1953) heeft inmiddels 676 Groene Wissels, 80 NS-themaroutes en zo’n 30 internationale NS-wandelingen in onder andere Berlijn, Parijs en Londen op zijn naam staan. En sinds 2018 is publiceert hij ook wandelgidsen. Inmiddels zijn er in korte tijd acht provinciewandelgidsen verschenen, waarin hij de mooiste Groene Wissels en stadswandelingen publiceert.

Groene Wissel Noorbeek, een van Bart’s favoriete routes

Beleving
Als logistiek planner bij de Nederlandse Spoorwegen werkte Van der Schagt vaak in de avonduren. Dit bood hem de gelegenheid om overdag op pad te gaan voor zijn passie: fotografie. Zo leerde hij Nederland kennen en wist hij waar de mooiste plekjes te vinden waren. Later besloot hij die kennis te gebruiken voor het ontwerpen van wandelroutes. Zijn eerste route maakte hij in november 2009 vanaf zijn huis in Maarssen. De Groene Wissels waren geboren, een reeks wandelingen vanaf treinstations – later ook vanaf bushaltes – met onderweg natuur en landelijk gebied, maar ook leuke dorpjes en gezellige stadjes. “Zoveel mogelijk onverhard” heeft voor Bart niet de hoogste prioriteit, maar wel de beleving van stad en land. En onderweg wordt ook de horeca niet vergeten!

Beknopt en accuraat
WandelBart publiceert zijn Groene Wissels, op wandelzoekpagina.nl, een internetplatform dat zich afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld tot een ware schat aan wandelroutes in alle delen van Nederland. De routebeschrijvingen van Bart van der Schagt onderscheiden zich door hun beknoptheid en accuratesse. Ze bestaan meestal uit één pagina met daarop ook een helder kaartje van de route. De routebeschrijving bevat geen woord te veel en zijn daarom erg handzaam. Geen geblader naar een volgende pagina! Door hun bereikbaarheid met openbaar vervoer en hun afwisseling aan landschappen zijn de Groene Wissels inmiddels ruim twee miljoen keer gedownload.

Groene Wissel Assen

Wandelambassadeur van de NS
Ook na zijn pensionering liet zijn voormalige werkgever NS hem niet los. In opdracht van de spoorwegen maakte hij speciale thematochten zoals Pannenkoektochten, Plonstochten en Cultoeren en ging hij voor NS-Internationaal op pad om ook buiten Nederland stadswandelingen samen te stellen. Enkele jaren geleden omarmden de NS zijn missie om heel Nederland aan het wandelen te krijgen. Als WandelBart werd hij de wandelambassadeur van de NS. Hij verscheen op posters die hingen op de stations en hij dook regelmatig op in tijdschriften, kranten, op de radio en TV. Ook was hij tijdens grote wandelevenementen te vinden op stations om voor de NS flyers uit te delen.

Wandelgidsen
In 2017 raakte Bart van der Schagt betrokken bij het uitgeven van wandelgidsen. Op zoek naar routes in de minder courante wandelprovincie Noord-Holland kwam uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig bij Bart uit. Dit leidde tot de publicatie van de Groene Wisselsgids Noord-Holland, met daarin 20 wandelingen door de duinen, de polders maar ook de meest luidruchtige route van allemaal: een 14 kilometer lange route langs de startbanen van Schiphol! De gids kreeg bij Gegarandeerd Onregelmatig geen vervolg. Daarop begon hij met de eveneens in Velp gevestigde uitgeverij Anoda Publishing aan de uitgave van Provinciewandelgidsen. Van der Schagt verzorgt zelf de opmaak en de gidsen.  De gidsen worden in kleine oplages gedrukt, niet meer dan dat er in 2 á 3 maanden worden verkocht. Zo blijven de gidsen goed up-to-date. Daarnaast staan van alle gidsen de wijzigingen op de site. Is er ergens een routewijziging nodig, dan gaat Bart op pad om de beschrijving aan te passen en te verwerken in de nog te drukken gidsen.

Provinciewandelgids AchterhoekProductief
Met inmiddels negen gidsen, waarvan acht in eigen beheer, zet Bart van der Schagt niet alleen op internet, maar nu ook in druk de toon wat betreft de publicatie van wandelroutes in Nederland. Ongetwijfeld zullen er in 2019 nog verschillende provinciewandelgidsen volgen. Daarvoor kan hij putten uit een grote hoeveelheid routes in Nederland die hij in de afgelopen 10 jaar in Nederland heeft verkend en beschreven.

Meer informatie:

www.wandelbart.nl

Groene Wissels (met foto’s)

Benieuwd naar andere routemakers? Lees ook over:

 1. Bart van der Schagt
 2. Adrie Raaijmakers
 3. Janny Koers
 4. Rob Wolfs
 5. De Paadjesmakers
 6. Marycke Naber
 7. Truus Wijnen
 8. Gerard Goudriaan
 9. Alex Buis
 10. Rutger Burgers
 11. Charles Aerssens

15 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.