Routemakers (2): Adrie Raaijmakers

Als maker van wandelroutes is Adrie Raaijmakers niet zo bekend. Hij publiceerde geen wandelgidsen en toch heeft hij inmiddels 459 wandelroutes – voornamelijk in Noord-Brabant en Limburg – op zijn naam staan. Deze routes publiceert hij op de website Klik Print en Wandel en zijn ook te vinden op Wandelzoekpagina.nl.

Klik Print en Wandel
De website Klikprintenwandel.nl werd in 2001 opgezet door André de Witte uit Zwolle. De bedoeling van zijn site was dat deze de kennis van wandelaars zou bundelen. De eerste jaren was de site vrij eenvoudig van opzet. Handmatig voegde De Witte nieuw ingezonden routes toe. Met behulp van zijn broer Peter kreeg de site in 2006 de vorm van een database, waarin wandelaars konden zoeken naar interessante wandelroutes. Groot was de site nog niet; in dat jaar bevatte de site slechts 36 routes in 10 provincies.

Kasteel Tongelaar bij Mill, te zien op het Peelpad

Maaskantpad en Peelpad
Het jaar 2006 was ook het jaar waarin Adrie Raaijmakers zijn eerste route instuurde naar Klik Print en Wandel. Raaijmakers woont in het Brabantse Aarle-Rixtel en werkte lange tijd bij Philips Innovation Services. Naast zijn werk gaat hij geregeld op pad om gewapend met zijn camera en gps nieuwe routes te verkennen of oude routes bij te werken. Naast losse wandelroutes van 10 tot 20 kilometer stelde hij ook twee wandelpaden samen: het Maaskantpad (477 kilometer heen en weer van Molenhoek in de noordpunt van Limburg naar Montfort onder Roermond) en het Peelpad (379 kilometer van Altweerterheide naar Grave).

Eethoeve de Boogaard in Geijsteren, onderweg langs het Maaskantpad

Nieuwe site
De oude website Klik Print en Wandel wilde niet echt van de grond komen. Toen André de Witte in 2011 aangaf te willen stoppen met de site besloot Raaijmakers de site over te nemen. Samen met zijn neef Geert Raaijmakers, die toen Interactive Media Design studeerde aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven, werd een nieuwe site gebouwd. Deze ging in januari 2012 online. Op het moment bevat de website 605 wandelroutes, die behalve door Adrie Raaijmakers zijn gemaakt door Gijs en Margriet Smeets, die vanuit Groningen vooral routes maken in het noorden van het land – zoals ook het Ruiten-Aa pad -, en Lennard, die zich toelegt op het beschrijven van oude, niet langer onderhouden gemarkeerde routes.

Hollandse luchten
Zelf houdt Adrie Raaijmakers vooral van wandelingen die natuur, landschap en historie combineren. “De door mij gemaakte wandelroutes lopen dan ook voor een deel door natuurgebied en voor een deel door open landbouwgebied, een ideale combinatie voor natuur en landschap. Zijn er historische bezienswaardigheden hoe klein dan ook dan worden deze eveneens in mijn wandelroutes verwerkt”, aldus Adrie. Bij weer met typisch Hollandse luchten geeft hij de voorkeur aan wandelen door open landschap. In de nazomer zijn heidegebieden favoriet.

Benieuwd naar andere routemakers? Lees ook over: Bart van der Schagt; 2. Adrie Raaijmakers; 3. Janny Koers; 4. Rob Wolfs; 5. De Paadjesmakers; 6. Marycke Naber; 7. Truus Wijnen; 8. Gerard Goudriaan; 9. Alex Buis; 10. Rutger Burgers; 11. Charles Aerssens; 12. Jos Wlazlo; 13. Dolf Logemann

Advertentie

13 reacties

  1. Sinds > een jaar heb ik de wandelroutes van klikprintenwandel, en dan met name die van Adrie, ontdekt. De routes zijn zonder uitzondering héél goed beschreven (ik ben nog nooit de weg kwijtgeraakt) en erg mooi. Wat ik ook erg fijn vind is dat de verhouding verhard/onverhard aangegeven wordt. Ik heb al flink wat wandelingen van Adrie gelopen en er zullen er zeker nog vele volgen. Morgen staat er een stukje Maaskantpad op het programma.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.